Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čínská kuchyně: KUNG PAO

Kung pao je tradiční sečuánský pokrm, který známe z asijských restaurací. Oblíbený je díky skvělé chuti a rychlé jednoduché přípravě. Maso stačí krátce zprudka opéct, přidat chilli papričky, arašídy a dochutit zálivkou ze sójové omáčky a vína.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 307 kJ /
551 kcal
Bílkoviny102,81 g
Tuky11,59 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 479 mg
Sodík 1,21 g
Sůl2,87 g
Sacharidy6,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máčený škrob připravíme předem: škrob (Číňané by použili rýžový) rozmícháme v přebytku studené vody a použijeme ho, až sedne ke dnu. Vodu slijeme. Máčený škrob má konzistenci husté pasty. Lze ale také přímo ve vejci rozmíchat práškový škrob. Krok 2: Maso nakrájíme na kostičky, smísíme se solí, vejcem, škrobem a necháme chvíli uležet. Krok 3: Z vína, sójové omáčky a Wei-su připravíme zálivku. Krok 4: Na těžké pánvi rozpálíme tuk tak, až se z něj začne kouřit, pak přihodíme maso a na prudkém ohni asi minutu za stálého míchání restujeme. Krok 5: Přidáme papričky, arašídy, zamícháme a zalijeme zálivkou. Úprava musí probíhat velmi rychle a hotový pokrm nemá mít téměř žádnou šťávu. Krok 6: Krátce zamícháme (prohodíme) a ihned podáváme. Hotový pokrm nenecháváme na rozpálené pánvi!

TIP: Jak se vaří v Číně

Zveřejněno 27. 8. 2014

Poznámka autora casino

Kung Pao je z hlediska přípravy poměrně jednoduché jídlo, ale rychlost tepelné úpravy je i u tohoto pokrmu klíčová!

Začínající kuchtíci nechť zkusí napřed kuřecí maso (z prs je příprava nejjednodušší, ale z celého kuře je jídlo chutnější). Pokud tepelnou úpravu přeženeme a maso pustí šťávu, tak kuřecí, na rozdíl od vepřového, neztvrdne (tedy, ne příliš).

Záleží také na velikosti nakrájeného masa (lze krájet i na nudličky či plátky) ale pak i ta v uvedená minuta může být moc dlouho. Je lépe se orientovat barvou masa na pánvi, když už je všechno maso na povrchu bílé, pokračujeme dalšími kroky podle postupu.

Žluté víno bývá málokdy žluté. Jedná se o sladké rýžové víno. Lze nahradit i révovým dezertním vínem či stolním ochuceným špetkou cukru, ale i portským, sherry či marsalou.

Wei-su = MSG = glutasol

Zdroj:

D. Klíma: Čínská kuchyně, 1967 upraveno

Pokročilejší kuchtíci mohou zkusithttp://www.toprecepty.cz/recept/40128-cinska-kuchy...

Pokročilí kuchtíci mohou zkusit http://www.toprecepty.cz/recept/40255-cinska-kuchy...

http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=ku...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čínská kuchyně: KUNG PAO

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nVAP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čínská kuchyně: KUNG PAO

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nVAP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Věra horvathová 2. 12. 2014 10:34
činskou kuchyni mám ráda,a to je jeden z mých oblíbených receptů:yes:

Ono to je tradicny Secuansky recept co pouziva secuanske korenie, to je asi tak ako ked dakdo uvari tradicny madarsky gulas bez cervenej papriky :-8

Tom Beyk: A co je vlastně pravé? Knedlo zelo vepřo děláme rovněž každý jinak a nedohadujeme se, které je to pravé, české .... Kromě toho přece víme, že Čína je obrovská a čínská kuchyně není právě jednotná, právě ta sečuánská je dost specifická. ;-)

...zase jedno "pravé" Kung Pao. Podle mé čínské kuchařky se maso obalí jen ve škrobu, bez vejce, prudce se smaží(dokud není křehké) a "solí" se potom kvalitní sojovkou. Buráky se dávají do hotového jídla - jinak zgumovatí.:-D
Já bych z toho takovou vědu nedělal:-))

:yes: Pekna ceska cina, tak isto moje prve zoznamenie s "azijskou" kuchynou kedysi za CSSR bod odomna, ale s cinskym originalom Gong Bao Ji Ding to nema vela spolocne. Secuansky recept je tam hromada secuanskeho korenia a vela chili atd:-8
http://www.nytimes.com/2013/09/18/dining/gong-bao-...

Tématické fráze:
čínská jídla recepty, cinska jidla, recepty na čínská jídla, čínské jídlo, pravé čínské kung pao, činske kung pao, maceny skrob, pravé kung pao, recept na kumpao, nejlepší kung pao, recept na prave kung pao, kung pao, kuřecí kumpao, kumpao recepty, čím nahradit rýžové víno, čínské jídlo recepty, příprava kung pao, kung pao recept, kumpao recept, recepty na čínské jídlo

Suroviny:
maso kuřecí, vejce, škrob, sůl, sádlo, víno, omáčka sojová, wei-su, chilli paprika čerstvá, arašídy

Přidat fotografie receptu