Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání)

Tradiční americký Pumpkin Pie je sladký dýňový koláč z křehkého máslového těsta a kořeněné dýňové náplně. V těstě je část mouky nahrazena celozrnnou, která dává korpusu lehce oříškovou chuť. Dýňová náplň je plná podzimních chutí.

Hodnocení receptu je 4,3 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sardinka

Snadný

Doba přípravy 115 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 100 min

115 min (15 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 470 kJ /
4 175 kcal
Bílkoviny94,59 g
Tuky170,71 g
Vláknina19,88 g
Cholesterol 1,41 g
Sodík 4,10 g
Sůl10,26 g
Sacharidy555,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky necháme naložit v rumu, nejlépe na pár hodin. Krok 2: Ze surovin na těsto vypracujeme pružné, nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme buď trochu mouky, nebo vody navíc. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice odpočinout. Krok 3: Dýni rozpůlíme a odstraníme semínka. Obě půlky položíme slupkou nahoru na plech (viz foto), který lehce potřeme olejem, jen aby se dýně nepřipekla. Vložíme do rozehřáté trouby na 160 °C a pečeme asi 30 minut, aby změkla. Když do dýně píchneme vidličkou, měla by jít lehce dovnitř i ven. Poté necháme zchladnout. Předpékání dýně je mnohem lepší než její předvaření, chuť je intenzivnější. Krok 4: Mezitím vyšleháme dohromady vejce, žloutek, cukr a med. Krok 5: Ze zchladlé dýně lžící vydlabeme dužinu od slupky a rozmixujeme ji mixérem na hladké pyré (lze jen rozmačkat vidličkou). Dýňové pyré zamícháme do vyšlehané směsi a přidáme tvaroh. Krok 6: Nové koření a hřebíček nadrtíme v hmoždíři či rozemeleme a společně s ostatním kořením přidáme do dýňové směsi. Důkladně promícháme. Krok 7: Těsto vyjmeme z lednice, propracujeme a ručně ho vtlačíme na dno i stěny kulaté zapékací nádoby. Na těsto nalijeme půlku dýňové směsi, posypeme rozinkami naloženými v rumu a zalijeme zbytkem náplně. Nádobu vložíme do rozpálené trouby na 230 °C na 10-15 minut, poté teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme, dokud nezůstane špejle po vpichu do koláče čistá. Trvá to asi 60 minut. Krok 8: Po upečení necháme řádně vychladnout a až poté porcujeme. Jednotlivé výseče koláče můžeme ozdobit kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky.

TIP: Oblíbené dýňové moučníky

Zveřejněno 2. 9. 2014

Poznámka autorky sardinka

Nebojte se do sladké dýňové náplně dát celou lžičku soli, naopak - sůl podtrhne sladkost moučníku a zvýrazní celkovou chuť, slanost pak v náplni necítíte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xNAP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xNAP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

ještě jsem nikdy z dýňě koláč nezkusila, je čas jít do toho :-8

Vypadá moc pěkně :-):yes:

Tématické fráze:
pumpkin pie recept, dýňový koláč s nivou, pumpkin pie, dynovy pie, americke kolace, den díkůvzdání jidlo, díkůvzdání jídlo, dýňový den, menu na díkůvzdání, dýňový koláč, pumpkin pye, pumkin pie, dýňový koláč na deníkůvzdání recept, dynove sladkosti, den dikuvzdani menu, dýnové koláčky, jídlo na den díkuvzdání, dýńový americký kláč, dynova smes na pie, kolac s nalozenou dyni

Suroviny:
mouka hladká, mouka celozrnná, vejce, máslo, cukr krystal, voda, kypřící prášek do pečiva, sůl, dýně hokkaido, cukr krystal, med, vejce, žloutek, tvaroh polotučný, skořice mletá, sůl, zázvor mletý, ořech muškátový, koření nové koření, koření hřebíček, olej, rozinky, rum

Přidat fotografie receptu