Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketový guláš II

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie998 kJ /
239 kcal
Bílkoviny7,09 g
Tuky1,97 g
Vláknina19,16 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy43,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Drobně nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji dozlatova. Zasypeme sladkou paprikou, promícháme, aby se paprika rozpustila v tuku, a zalijeme hrnečkem vody. Krok 2: Přidáme česnek, kmín, majoránku, osolíme, opepříme a vložíme očištěnou a na kostičky nakrájenou cuketu. Za občasného zamíchání dusíme pod pokličkou, až je cuketa měkká (cca 15 minut). Krok 3: Podle potřeby doléváme vodu. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody a alespoň 5 minut společně provaříme. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Krok 4: Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem, posypané drobně nakrájenou cibulkou nebo pórkem a pro příznivce pokapané gulášovým tekutým kořením.

Zveřejněno 25. 9. 2014

Poznámka autorky petram

Pro masožravce bych přidala na kostičky nakrájenou uzeninu, kterou bych orestovala hned na začátku s cibulkou a dále pokračovala dle receptu. Nám to ale moc chutnalo i bez masa :)

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketový guláš II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lV3M

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketový guláš II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lV3M

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

:yes::yes::yes:

V Italii je to tez cuketa (cucurbita pepoL.), jmenuje se "Cuketa bila z Terstu", je uzasne chutna a slupicka je vele jemna.

tejaja: souhlasím, tykev nebo cuketa,na tom až tak nesejde, obojí je mňamka!:-p;-):-K

Danca: Ja viem, že to v Čechách na semenách takto je občas napísané, u nás to nie je. Striktne sa rozlišuje, čo je cuketa a čo tekvica. To, čo je na obrázku balenia semien, je skutočne tekvica, že je báječná, plne súhlasím, cuketa sa jej nevyrovná. :-) U nás bežne v obchodoch aj na trhoch dostať cukety aj tekvice, taká je tradícia... v čechách som to nikde nevidela, len cukety. Pokiaľ si to človek nepestuje sám doma. Voľakedy nebolo dostať cukety, nikto ani nevedel, čo to je, ale tekvice boli vždy, tekvicový prívarok varili už naše pra... prababičky. Je to skutočne rozdiel.
Pestujem kríčkovú tekvicu Květa http://obchod.pestovani.in/sk/semienka-zeleniny/20...
neťahá sa.
Tu je ešte1 link, a všimnite si posledný obr, semien, kde v nadpise je síce napísané cuketa Goldena, ale popis uvádza na pravú mieru, že ide o odrodu tekvice. http://www.planto.sk/tekvice-dyne/20511-cuketa-gol...
V každom prípade, cuketa či tekvice, je to úžasná zelenina. ;-):yes:

Danca: bile cukety pestujem kazdy rok, jsou fantasticke. Mame je ze vsech nejradsi ;-)

tejaja: Terezko, dovolím si oponovat, loni jsem opravdu pěstovala bílé CUKETY: http://www.semena.cz/tykev/887-cuketa-bila-semena-...;-):-K

tejaja: Terezko, já už vážně nevím, podle různých zdrojů je tykev nadřazený pojem pro cukety, dýně a patizony. Asi to necháme na tom, jak si to kdo nazve, důležité je, že nám to chutná :-K

petram: dlouhé bílé je na 990 tekvice, česky tykev, nie cuketa.;-) :-)Cukety sú zelené, špľachaté, aj do žlta, ale vyložene biele sú tekvice.
Pridávam obrázok cukety a tekvíc, ak by to vadilo, tak to zmaž. Z cukety je vidieť len zelený koniec, ale rozdiel vidieť aj na listoch rastliny. ;-)

casino: Máš pravdu, už jsem to opravila. Bohužel se zcela neorientuji v názvoslovích všech dýňovitých "potvor", nějak doma nerozlišujeme, co je oficiálně cuketa, patizon nebo dýně, tedy kromě hokkaido a obří, ty rozliším bezpečně. Dlouho jsem teď hledala na internetu různé obrázky a nakonec jsem zjistila, že tento guláš jsem pravděpodobně připravila z cukety dlouhé bílé. Ale možná to byl také kříženec bůhvíčeho s bůhvíčím :-)

petram:
No, fotečka je opravdu vyvedená:yes: ale košér by bylo např. v poznámce zmínit, co je na ní ve skutečnosti. Co takhle aspoň do surovin dát alternativu?:-)
***
Přerostlé cukíní jedince ((zatím jsem si nevšiml, že by byli (ti jedinci) chuťově jinde než cukíní mláďátka)) používám po uvaření rozfofrované tyčákem k zahuštění některých nezasmažených jídel (dělená strava) a také jimi lze nahradit jabka v těstech :-)

cathleen, tejaja: Upřímně, já jsem tentokrát použila to, co tejaja nazývá tekvicou (takové velké, podlouhlé, bílé a tužší cosi :) ). Dostala jsem ji darem, ale jinak bych asi také volila menší tužší cuketky, jsou i lepší na chuť.

tejaja: vím, cukety pěstujem každý rok. Někdo dává přednost těm velikým, my je právě trháme menší, mladé. Ta veliká má hodně vody a ráda se rozváří - proto jsem se ptala (jestli se Peťka třeba jen neupsala :-)) )

cathleen: Ivka, z mojich skúseností je vodnatejšia, treba dávať pozor, ja by som ten čas trocha skrátila. :-) Preto za takým účelom nepoužívam cuketu, ale tekvicu. Cukety si odrezávam malé, oni by sa nemali nechať prerásť na veľké. Ale zase aj veľká je výborne použiteľná, len nie na všetko. ;-)
Recept je inak veľmi dobrý.:yes:;-)

Peti, jako vždy :yes:
Píšeš - velká cuketa...není moc vodnatá? Nepoužít raději 2-4 menší?

Tématické fráze:
cuketový guláš recept, cuketový guláš, recept na cuketový guláš, guláš z cukety recept, gulas z cukety, gulas s cuketou, vepřový guláš s cuketou, cukinový guláš, recepty na cuketový guláš, cuketové guláš, gulas z patizonu, guláš s cukety, recept na guláš z cukety, tekvica, guláš z patizonu a cukety, zahuštění cuketou, patizon gulas, pikantní cuketový guláš, vepřový guláš s cuketou, cuketiigulas

Suroviny:
cibule, olej, paprika sušená sladká, cuketa, kmín celý, česnek, majoránka, sůl, pepř, mouka

Přidat fotografie receptu