Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí ořechová a semínková másla

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: K přípravě oříškového másla je potřeba výkonný mixer. Doba přípravy závisí právě na mixeru, dle návodů na internetu se liší od 2 do 25 minut. Oříšky/semínka (obvykle dělám z 200 g) dáme do nádoby mixeru a začneme mixovat. Nejdříve se ořechy nasekají na hrubé kousky (fáze 1), pak na jemný prášek (fáze 2). Postupně, jak se z oříšků uvolňuje tuk, se začínají vytvářet vlhčí hrudky (fáze 3). V této fázi se má přidat 1 lžíce oleje (já ho ale nedávám), špetka soli (pozor, vynechat pokud máme solené ořechy) a případně další ochucovadla. Dalším stupněm je hustá pasta s kousky oříšků (fáze 4). Když mixujeme dál, pasta začne pomalu řídnout a stávat se jemnější. Nakonec bychom měli dostat hladkou oříškovou pastu (fáze 5). Krok 2: Obvykle bývají ke koupi dva druhy oříškových másel – crunchy (křupavé) a smooth (hladké). Chceme-li máslo křupavé, stačí po první fázi mixování odebrat trochu nasekaných oříšků a na závěr je vmíchat do připravené pasty. Krok 3: Podle nejrůznějších receptů na internetu se v polovině mixování, když se začnou tvořit hrudky (fáze 3), má přidat lžíce oleje. Mně oříšky přijdou mastné až dost, takže olej již nepřidávám. Krok 4: Oříšky můžeme použít loupané i neloupané (případně půl napůl), nasucho opražené nebo „natural“. Nejlevnější a nejpohodlnější variantou je použít pražené arašídy. Ty se obvykle dodávají solené. Stačí je před přípravou promnout v utěrce, část soli se otře a zbytek nahradí sůl přidávanou uměle. Oříšky bychom neměli před mixováním máčet, případně je pak musíme nechat zcela uschnout. Přítomná voda by snížila trvanlivost hotového másla. Krok 5: Pokud chceme mít máslo opravdu zdravé a zdraví nezávadné, koupíme ořechy v bio kvalitě. Běžně prodávané pražené arašídy (půl kila za 33–40 Kč) často obsahují různé plísně a toxiny, proto se asi vyplatí si za kvalitu trochu připlatit.

Zveřejněno 3. 10. 2014

Poznámka autorky petram

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí ořechová a semínková másla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w8B8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí ořechová a semínková másla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w8B8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Zuzun, Majka, Henelie: Mixer mám tyčový Bosh MSM 67PE, tento: http://www.mall.cz/tycove-mixery/bosch-msm-67pe?kp.... Viděla jsem ale někde na internetu, že to zvládl i starý klasický mixer, kde jsou ostří ve šlehací nádobě na dně.

Ten mixer stojí cca kolem 15 000 korun. je skvělý pomocník, chci ho, tak odkládám.:-K

petram:Recept je moc pěkný,jen nevím,jestli mám použít výkonný sekáček,nebo mixer...prosím v čem jsi to dělala a kolik má přístroj W jsem docela dobře vybavená kuchyňskýma přístroji a vím,že nelze každý použít na vše.

Taky jsem videla na netu recepty bez pridani oleje, orechy si opravdu vystaci s vlastnim olejem. Ja tak vykonny mixer nemam, tak radsi zatim delat nebudu, ale posilam bod za tipy a foto postup, aspon konecne vidim jak to ma v tech fazich presne vypadat.:yes::yes:

petram: No, nezkoušla jsem na tom zatím nic podobného. Tvůj recept jsem sdílela i na FB a už si tam o tom povídáme :-)

Jana Remkova: Jani, vyzkoušej, přinejhorším budeš mít dobře namleté ořechy do koláče :-) Ale co jsem kde četla, lidé si naopak ty starší vysoké chválí, že to s nimi jde. Jen to chce trpělivost a vydržet i třeba patnáct minut. A občas ho vypnout, aby se nepřehřál. Chopper bych asi nezkoušela, ten jen seká, ne?

Tak tohle si hned posílám sama sobě. Jen si nejsem jistá, jestli mám dobrý mixér. Mám klasický vysoký a tzv ČOPR, asi se to tak nepíše, je to ten přitláčející se zvrchu. Strašně se mi to líbí!! :yes:

Eva: Ne, ořechy mi přijdou mastné až dost samy o sobě.

Opravdu zajímavé. Opravdu nepřidáváte žádný olej?????

:yes::-p

Určitě zajímavé a vyzkouším, protože oříšky a semínka v nejrůznější podobě jsou pro diabetiky velmi vhodné právě kvůli složení. Dělávám podobnou pastu ze slunečnicových semen (ty manžel zobe snad po kilech, no, po dekách určitě ;-):-D:-D). Takže zkusím i kombinaci ořechů a semen. :yes:
Jinak olej nebudu přidávat, ale asi ani sladidlo, ale to uvidím až při výrobě, do slunečnice nedávám nic.

to vypadá dobře...:)+1;-)

...já bych těm Bio produktům zas tak moc nevěřil, někdy jsou horší než normální. Běžně kopuji půlkilová balení solených arašídů a jsou dobré. Hlavně se nesmí kupovat zlevněné, ty bývají žluklé.

Tématické fráze:
orechove maslo recept, ořechové máslo, recept na orechove maslo, ořechová másla, mixer na ořechové máslo, slunečnicové máslo, ořechova pasta, domácí oříškové máslo, ořechové máslo výroba, pasta z vlašských ořechů recept, ořechová másla recepty, výroba ořechového másla, jak udělat ořechové máslo, slunečnicové máslo recept, ořechová másla recept, domácí kešu máslo, jak vyrobit ořechové máslo, domácí slunečnicové máslo, máslo z vlašských ořechů, mixér na ořechová másla

Suroviny:
ořechy, sůl, olej, sladidlo umělé, skořice, kardamom, kakao, oříšky

Přidat fotografie receptu