Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kadlíkovy kysané houby

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kadlik Kadlik

Snadný

Doba přípravy přiměřeně

přiměřeně

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 691 kJ /
404 kcal
Bílkoviny28,98 g
Tuky2,17 g
Vláknina64,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 86 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy36,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kilo suchohřibů vcelku, maximálně rozpůlených, jsem povařil, v mírně osolené vodě. Povařené zcedil, nechal okapat. Pak v míse smíchal s pokrájenou střední syrovou cibulí, prosolil, posypal mletým pepřem, přidal trošku kmínu a špetku chilli. Krok 2: Směs jsem dal do větší zavařovací sklenice, utlačil, abych vytěsnil vzduchové bubliny. Sklenici jsem naplnil takzvaně "na kopeček", přetáhl plastovým víčkem. Tuto sklenici jsem postavil do misky (důležité!!), a nechal na kuchyňské lince. Krok 3: Za pár dní jsem pozoroval vznik bublinek (proto ta miska, aby mi to neteklo po lince) a začala se měnit barva výrobku. Asi vlivem mléčného kvašení cibule získala nazlátlou barvu, a původně tmavé suchohřiby zežloutly. Po 8 dnech sklenice přestala bublat, pracovat, tak bylo hotovo.

Zveřejněno 15. 10. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kadlíkovy kysané houby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4DNV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kadlíkovy kysané houby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4DNV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

Mám problém...nějak divně voní.Spiš trochu nevoní.Udělala jsem něco špatně????Nebo je to normální??Co s tím:-? prosím o pomoc:-(děkuji

Kadlik: Ochutnam je.A když tak udělám znovu... Ochutnávali jsme než jsme je dali do sklenic a byli výborné :-)Mám je teprv čtvrtý den,necham je ještě do osmého.Já myslela jestli nemají být třeba v lednici ale čtu že na lince.A po osmi dnech do sklepa a dát i víčko plechové?Jinak jsem vyzkoušela i pečené houby a výborné.:-K

Zobrazit starší odpověď

:yes: právě jsme k obědu otevřeli sklenici, kterou jsme naložili podle vás a je to naprosto dokonalá a úžasná lahůdka. Nakládáme ihned další a to rovnou 3 litrovou, jelikož jsme dnes přinesli vrchovatý koš zdravých čerstvých hřibů, podborováků, klouzků a křemenáčů. Lidi zřejmě už do lesa nechodí, protože to bylo nasbíráno během hodiny a nikde ani živáčka. Českolipsko.

Krásnej úlovek a krásnej výsledek :)

:-p:-p

Tom Beyk: Tome, přesně,jak píšeš, ryzce peprné,a hlavně prý to mléko.Já to mám od rodilého Rusa,ale u nich to prý rostlo na metráky:-O;-) a pro houby si tam chodili i v zimě,pod sníh,jinak si prý sebrali jenom kolik zrovna potřebovali:-O:-))

Četla jsem v jedné knížce o těch ryzcích, těm peprným bych tedy nevěřila:-8, ale praví ryzci nebo hřibovité mě lákají k vyzkoušení :yes:

...tento rcp neznám ale v kuchařce mám nakládání do soudku na zelí, kde se přidává mimo soli, cukr a zalévá se to kysaným mlékem (bez cibule). V Rusku takto nakládají i Ryzce peprné (ty velké bílé trychtýře) a prý je to vynikající, palčivost zmizí. Každopádně máš medajli za odvahu a bod:-D:yes::yes::yes:. Musím zkusit.

...dal bych ti medajli za odvahu ale při tom doneseném množství bych to asi taky zkusil;-). Tenhle rcp neznám, mám v kuchařce rcp na kvašení v soudku na zelí, kde se přidává mimo soli, cukr a kysané mléko (cibule ne). Zatím soudek nemám(chystám se koupit) ale nevím jestli najdu odvahu. Tady se používají "méně hodnotné houby např. holubinky...", také jsem četl, že v Rusku takto nakládají Ryzce peprné, prý to je vynikající - palčivost zmizí. Každopádně máš bod a při nejbližší příležitosti realizuji:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
kysane houby, kvasene houby, houby v rusku, kvašené houby recept, mléčné kvašení hub, recept na nakládání hub, naložené ryzce, jak se nakladaji houby, ryzec peprný naložený, recept kvašené houby, ryzce s kysaným, kadlíkovy recepty, houba na kysane mleko, kvašené houby recepty nakládání hub, mléčné kvašení hub recept, kysané ryzce, nakladame houby, ryzec peprný nakládání, kadlíkovy-kysané, kvašený ryzec peprny

Suroviny:
houby, cibule, sůl, kmín celý, pepř, chilli

Přidat fotografie receptu