Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Golubce (plněné zelné listy) II

Mleté maso se nehodí jen do sekané nebo karbanátků. Už jste někdy vyzkoušeli golubce? Jedná se o tradiční jídlo, oblíbené zejména v Polsku nebo na Ukrajině. Příprava je trochu pracnější, ale stojí to za to.

Hodnocení receptu je 4,9 (48×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 195 kJ /
1 959 kcal
Bílkoviny131,94 g
Tuky135,68 g
Vláknina17,00 g
Cholesterol 432 mg
Sodík 516 mg
Sůl0,95 g
Sacharidy47,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a okořeníme paprikou a pepřem. Vše důkladně prohněteme. Krok 2: Z celé hlávky vyřízneme košťálový střed, aby se nám po uvaření lépe odlupovaly listy. Celou hlávku vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme spařit asi 5-10 minut. Poté vyzkoušíme, zda se listy dají dobře odlupovat. Pokud ano, hlávku vyjmeme a postupně z ní jednotlivé listy odlupujeme. Necháme osušit a vychladnout na papírové utěrce. Krok 3: Z masové náplně vytvoříme válečky a budeme je postupně balit do zelných listů. Pokud použijeme mladé nebo menší zelí, na každý závitek počítáme dva listy. Pokud máme starší zelí, které je pevnější, stačí jeden list. Tvrdší žebra listů seřízneme, aby se závitky lépe balily. Krok 4: Váleček masové náplně položíme do středu zelného listu. Okraje listu ze všech stran přeložíme přes maso a vytvoříme závitek. Krok 5: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Krok 6: Do pekáče, ve kterém se budou závitky péct nalijeme olej a dosklovata na něm osmažíme 2 nakrájené cibule. Krok 7: Přidáme na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř, bobkové listy a rajčatový protlak a 2 minuty restujeme. Krok 8: Podlijeme vodou, ve které jsme vařili hlávku, a na takto připravený základ naskládáme závitky. Krok 9: Přiklopíme a v rozehřáté troubě pečeme asi 40 minut. Krok 10: Závitky vyjmeme a udržujeme v teple. Vidličkou z omáčky opatrně odstraníme bobkový list a ostatní koření. Poté z pekáče odebereme trochu omáčky a vmícháme do ní zakysanou smetanu. Kdybychom ji nalili rovnou do pekáče, mohla by se srazit. Krémovou směs poté nalijeme ke zbytku omáčky a společně promícháme. Krok 11: Do hotové omáčky vložíme ještě teplé závitky a pekáč vrátíme na 5-10 minut zpět do trouby, aby se vše společně prohřálo.

TIP: Jídla z mletého masa

Zveřejněno 12. 11. 2014

Poznámka autorky 1974andrea

Fotopostup a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Golubce (plněné zelné listy) II

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LlN4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Golubce (plněné zelné listy) II

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LlN4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Vzhľadom na množstvo pozitivnych komentárov vyskúšam. Doteraz som robieval podobné, sármu podľa receptov známych z Dolnej zeme. A keďže nastáva sezóna kapusty (zelí), príde tento recept na rad. A okrem toho s receptami od autorky mám len výborné skúsenosti. <3

Dana Lubovska: Je pravda, že receptů je spousta, tenhle je od polských přátel mojí tchýňky ;-) Díky za zprávu a fotky, jsem ráda, že chutnaly :-K

Vyzkoušela jsem již několik receptů na toto jídlo ale tento za mě top

:-)<3:yes::yes: také u nás jsou oblíbené :-K

Je to pracnější, ale já je dělám, když už jsou zatočené /mimochodem přidávám na ochucení také trošku Čubrici/ tak před zapečením do pekáče na dno trošku kyselého sterilizovaného zelí a zaleju pak vše rozmíchaným rajčatovým protlakem ve vodě a s tím to zapékám,,, je to pak vynikající, jako v rajské omáčce... Musím to vždy dělat nejméně dvě várky... Recept mám od babičky, která to má z Ukrajiny.... Golubce jsou výborné !!!<3

Vcera jsem delala tento recepis k veceri. Bylo to vynikajici. urcite nedelam naposledy. Dekuji za recepis,.

Vynikají recept,dělala jsem prvně a měl velký úspěch. Příloha bram.kaše. Nejvíce se mi k tomu hodí.

Zdravím, dlouho jsem se na holubce chystal. A je hotovo. Do masa přidány dva stroužky česneku a ČL majoránky. V omáčce vynechána smetana, přidána PL cukru a PL rybí omáčky. Příprava v remosce. Mám malou remosku. Příloha nové brambory. Výborné jídlo. :yes:
Foto: https://www.rajce.net/a15400853

OndraGottwald: česnek, majoránka, rybí omáčka - to do klasických golubců opravdu nepatří, je to už jiné jídlo ;-(

Zobrazit starší odpověď

Dělala jsem poprvé,jen jsem neměla smetanu,tak jsem vynechala,ale přesto byly výborné:-p,Ktomu karlovarský knelík.Mňamka.Bodík letí:yes:

mischelinka: :-D s knedlíkem :no:

Dávno jsem nevařila :-p+:yes:, díky za připomenutí:-D opět super foto:yes:

:-p:yes:

Pardón sem, pardón tam...:-D tušila som niečo také, ale poriadok musí byť!
Robím podobne - len varím, nepečiem. Manžel ich miluje, takže vždy poriadnu hromadu. A vyžaduje k nim zemiakovú kašu.:-)) Mne stačí chlieb.

Eja57: Aj slovenská kuchyňa pozná plnené kapustné listy. Napriek tomu, manžel si ich obľúbil v NDR, ako vysokoškolák na brigáde. Tam ich servírovali so zemiakovou kašou.:-8 Ale je pravda, že v manželovej rodine sa nevarili, u nás áno.

Zobrazit 2 starší odpovědi

magdalenka::-D Mně se tam zkopírovala jenom půlka textu :-D Tak pardón, doplněno;-)

Plněné zelné listy, dělám je, ale né moc často přetože nám chutnají.

U nás sú v obľube. Len mi uniká v tvojom recepte, ako naplnené listy varíš...:-O

Tématické fráze:
plněné zelné listy, golubce, plněný zelný list, recept na plneny zelny list, golubce s masem, golubce recept, golubce s mletým masem, zelné listy, zelný list, mleté maso v zelném listu, balené zelné listy, zelne zavitky, plněne zelné listy bez masa, golubky, plněný zelný list recept, recepty plnene zelne listy, recept na golubce, recepty na golubce, holubce, ruské golubce

Suroviny:
zelí bílé hlávkové, maso mleté, cibule, paprika sušená sladká, pepř mletý, sůl, cibule, protlak rajčatový, smetana zakysaná, koření nové koření, bobkový list, pepř černý, sůl, olej

Přidat fotografie receptu