Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravská kyselica podle naší babičky

Když za okny padá sníh, v kamnech práská dříví a mrzne, přijde vhod tato zdravá a vydatná polévka, která zahřeje a pomůže s bojem proti nachlazení. Moravská kyselica, připravovaná podle receptury našich babiček, postaví na nohy snad každého.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

radiator radiator

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 311 kJ /
313 kcal
Bílkoviny8,86 g
Tuky22,53 g
Vláknina5,51 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 1,69 g
Sůl4,20 g
Sacharidy16,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme zelí (kdo chce, může zelí předem trochu posekat) přidáme vodu, mletý kmín a osolíme. Krok 2: Do čajového sáčku (koření pak nemusíme z polévky lovit) dáme bobkové listy, nové koření, sáček pevně uzavřeme a vložíme do hrnce. Vaříme cca 30 minut. Krok 3: Mezitím nakrájíme na kostičky uzené maso (nebo slaninu) a na pánvi lehce orestujeme. Připravíme ztracené vejce. Krok 4: Když je zelí uvařené, vlijeme do hrnce smetanu, přivedeme k varu a dohustíme závarkem. Není to ale nutné, protože polévka je sama o sobě docela hustá, nicméně kdo chce, aby mu lžíce tzv. stála v talíři, tak závarek přidá. Krok 5: Do polévky dáme orestované uzené maso nebo slaninu a nakonec dochutíme mletým pepřem, chilli, cukrem, případně ještě dosolíme. Krok 6: Polévku nalijeme do talíře, vložíme do ní ztracené vejce a ozdobíme pažitkou.

TIP: Jak se vaří tradiční valašská kyselica?

Zveřejněno 23. 11. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravská kyselica podle naší babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7w8w

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moravská kyselica podle naší babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7w8w

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Dávám bodík. Výborná polévka. Někdy připravím dietnější formu, bez uzeného a smetany, chutná také znamenitě a je zdravá.:-):yes:

Já vařím kyselicu s přesňákama podle mojí maminky,která pochází ze Zlínska.Doma ji vařili takto :Vjednom hrnci uvařili oloupané brambory se solí a kmínem a v druhém kyselé vyprané zelí.Až byly brambory měkké,,přidaly se k zelí.Nakonec se vše zalilo smetanou smíchanou s troškou mouky. a už se povařila jen do prvního bublání.Ochutí se solí,octem ,případně cukrem.Přesňáky jsou placky z hladké mouky,soli,vajíčka a trochu kypřícího prášku,zadělané nejlépe kys.mlékem /není nutné/ nebo mlékem.Zpracujeme vařečkou, na pomoučený vál odebereme bochánky,které rozválíme na placku,potřeme tukem,přeložíme jako psaníčko na 3x ,znovu potřeme tukem,přeložíme a pak na pánvi vytáhnuté smažíme z obou stran.Těsto by mělo lístkovat.Tato polévka je výborná v zimních měsících,dobře zahřeje.

Jiruna: Je vidět,že receptů na polévky z kysaného zelí je hodně;-) .....ty přesňáky neznám a ráda je vyzkouším:yes:

cecilka: V rozprávke sa varilo KYSELO. To je úplne iná polievka, nie je z kyslej kapusty. Skús použiť vyhľadávač. Toto je recept na kyselicu - polievku z kyslej kapusty.

Práve sme pozerali Krkonošské rozprávky a tam Anča varila pánu Trautenbergovi kyselicu. Ale ten pán bol taký lakomý, že Anči nedal ani slaninu, ani údené. Takže varila celkom normálnu kapustnicu. Je tak?

Jeje..to je jako z pohadky!!:-8

Pěkné:-p+:yes:

Anna Kocikova:Děkuji Drahuško:-8:-K

Míli,já bych si na této polévečce moc pochutnala:-p:-K:yes:

casino:Všem vám děkuji za bodíky:-K
A k tomu zelí.Domácí kysané zelí nedělám, pro malou rodinu se to nevyplatí. Jinak kysané zelí je kysané zelí a je jedno, zda v tomto případě jde do polévky to sudové nebo ze sklenice. Ale naprosto chápu, že jsou fajnšmekři, kteří dávají přednost domácímu nakládanému zelí dle vlastních receptur.
Zelové vody je ve sklenici pramálo, takže se stejně musí přidat voda, která kyselost zmírní a jak sám název říká, je to kyselica a ta má mít přeci kyselý říz;-)

:-p:-p:-p:-p:-p:yes::yes:

Inka1:
Kdo má, tak zajisté dá zelí ze zeláku...;-)
Rcp ani jen nenaznačuje co se zelovou vodou:-? Já dávám část vody bokem a až podle potřeby jí posléze polévku dokyselím (kdo má domácí zelí, tak toto asi neřeší)

:yes: Polévka určitě výborná :yes: Jen bych dala raději zelí kysané z kameninového soudku . Ne ze sklenice steriliované - viz foto :-//

:yes::yes:+

:-p:-p

Tématické fráze:
zelová polévka jako od babičky, zelová polévka, krkonošská kyselica, moravská kapustnica, polévka kyselica, oravvska kyselica, recept na moravskou kyselici, kýselica, moravská kyslyca, moravské polévky, recept na kyselicu, recept na moravskou kyselicu, krkonošska kyselica recept, moravská fazolačka, moravské presnaky, kyselice, moravska kyselioca, moravskakyselica, moravská polévka, pravá moravská kapustnica

Suroviny:
zelí kysané, voda, smetana kysaná, maso uzené, koření nové koření, kmín mletý, chilli, pepř mletý, sůl, cukr, mouka hladká, vejce, pažitka

Přidat fotografie receptu