Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové pečivo podle našich babiček

Škvarkové placky jsou skvělým způsobem, jak využít domácí škvarky. Hodí se k pivu či vínu, nebo je můžeme přikusovat k dobré polévce. Jednoduché těsto ochucené škvarky stačí vytvarovat, posypat kmínem a upéct. Tvarovat těsto můžeme i pomocí formiček na pracny.

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby odležení

45 min (25 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 122 kJ /
3 136 kcal
Bílkoviny75,22 g
Tuky211,96 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 438 mg
Sodík 1,06 g
Sůl2,75 g
Sacharidy227,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky nasypeme mouku, přidáme jemně mleté škvarky, sůl a kypřící prášek do pečiva. Následují vejce a podle potřeby mléko (množství odvisí od obsahu sádla ve škvarcích). Krok 2: Vypracované vláčné těsto necháme asi 30 minut v chladu odležet, poté z něj vyválíme 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vykrájíme požadované tvary (zde čtverečky). Krok 3: Kousky přeložíme na plech s papírem, každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečeme. Krok 4: Suché a křehké pečivo necháme v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.

TIP: Jak připravit domácí škvarky

Zveřejněno 25. 12. 2014

Poznámka autora frejka55

Fotonávod najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/co-k-vinu-skvarkov...

Podrobný recept na domácí škvarky ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/zabijackove-lahudk...

Škvarkové těsto můžete také vtlačit do formiček na pracny (tvar je jen na vás). Pečou se pak stejně dlouho. Formičky také nemusíte vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit. Příliš „vánoční tvary“ pro tento druh pečiva raději vynechejte. Pokud je budete podávat jako přílohu k polévce, potom do základního těsta přidejte spíše méně soli. K vínu či pivu se naopak doporučují slanější.Recept vychází ze škvarkových placek, které dělávaly ve vesnických chalupách naše babičky poměrně často. Při zabíjačce se škvařilo ve velkém sádlo, ze kterého zbyla spousta škvarků. A ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly zmiňované placky. Připravovaly se z bramborového těsta i z mouky, ale škvarky se do výchozí hmoty přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo obzvlášť oceníte s pivem či vínem, ale vůbec není od věci zakousnout si je i k čaji, dobré husté polévce anebo jen tak se salámem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové pečivo podle našich babiček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O28Q

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové pečivo podle našich babiček

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O28Q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
skvarkove pecivo, škvarkové placky jako od babičky recept, recepty našich babicek, škvarkové placky, škvarkové slané pečivo, škvarkové placky s práškem do pečiva, pokrmy ze škvarků, recepty od našich babiček, škvarkové vánoční pečivo, škvarkové pracny, skvarkove placky s pivem, slané škvarkové pečivo, pečivo se škvarkama, pecivo ze skvarku, škvarkové rohlíky, škvarkové těsto, škvarková pomazánka podle babičky, škvarkové pečivo recept, pečivo z mletých škvarků, slané pečivo se škvarkama

Suroviny:
mouka hladká, sůl, kypřící prášek do pečiva, škvarky, vejce, mléko, vejce, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu