Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rolovaný pomerančový dort

I když dort vypadá na první pohled složitě, jedná se o poměrně rychlou a přesto efektní záležitost. Dort zvládnete připravit v mnohem kratší době, než s klasickým korpusem, protože plát je rychle upečený a konečná úprava jednodušší.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 322 kJ /
4 379 kcal
Bílkoviny77,06 g
Tuky249,99 g
Vláknina8,15 g
Cholesterol 2,46 g
Sodík 629 mg
Sůl1,64 g
Sacharidy451,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků.
Troubu zapněte na 220 °C. Krok 2: Do vaječné hmoty vmíchejte směs mouky s kakaem a práškem do pečiva, těsto rozlijte na plech (28 x 40 cm) s listem papíru na dně a plát těsta při 220 °C upečte (10 minut). Krok 3: Mírně zchladlý překlopte na podložku s novým papírem a stáhněte z povrchu list původní. Krok 4: Pomeranče okrájejte nožem až na dužninu a dílky oddělte od přepážek. Pokrájejte je na kousky, šťávu slijte a přidejte k ní šťávu z citronu. Krok 5: Zvlášť nechte nabobtnat v 6 lžících šťávy želatinu. Krok 6: V další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem, přidejte jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče, citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rozpuštěnou želatinu. Krok 7: Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní šlehačku z 200 ml smetany. Krok 8: Tuhnoucí náplň rozetřete na plát potřený pomerančovým (meruňkovým) džemem a celý rozdělte nožem na pruhy široké 7 cm. Krok 9: První stočte jako roládu (papír odstraňte), kousek překlopte a boky obtočte dalšími pruhy krémem vždy dovnitř. Krok 10: Stočený korpus stáhněte pruhem alobalu nebo ráfkem a nechte ho v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny). Krok 11: Poté ho ozdobte šlehačkou a zchladlými plátky karamelizovaného pomeranče i s kůrou. Krok 12: NAŠE FINTA:
Potřít hladce boky dortu šlehačkou není snadné, a když se dílo podaří, je tác dole silně upatlaný. Zabráníte tomu, když dort dole „obložíte“ několika proužky papíru (musí se mírně zasunout pod jeho spodní okraj) a po potření boků jeden po druhém opět vytáhnete.

Zveřejněno 28. 12. 2014

Poznámka autora frejka55

Tenhle dort je pomerančový uvnitř i na povrchu. A chutná fantasticky! Nenechte se proto odradit poněkud náročnější přípravou. V první řadě překvapí výchozí mechově nadýchaný piškotový plát. Přechovávejte ho proto na listu papíru a dokonce i po naplnění ho i s papírem rozdělte na stejně široké pruhy.

Díky tomu je pak snáze stočíte do podoby kruhového korpusu. Nenechte se také zmást řídkou konzistencí náplně; po nějaké době v chladu začne přece jen tuhnout! A už vůbec se nebojte glazovaných pomerančových plátků na povrchu; jsou fantastické!

PODROBNÝ FOTONÁVOD VČETNĚ POSTUPU PRO GLAZOVANÝ POMERANČ NAJDETE ZDE:http://www.hobbymanie.tv/clanek/vyzkousejte-dort-p...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rolovaný pomerančový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6v0z

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rolovaný pomerančový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6v0z

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Luxusní dort :yes::yes:

Zuzka: Držím palce, dejte vědět, jak se zadařilo :)

Tak moc děkuji, chci vyzkoušet...:yes:

Zuzka: Většinu šťávy tvoří právě ta, vymačkaná z 1 citronu

jarda Kadic: díky za reakci, já to tedy napřed takhle taky chápala, ale na odkazu uvedeném v receptu jsem se dívala na fotodokumentaci a šťávy je tam teda poměrně hodně, vypadá to jako vymačkané z minimálně dvou pomerančů..... Pomůže někdo, nejlépe autor?:-?

Zuzka: Já tedy nejsem žádný velký pekař,ale myslím si ,že je tam myšleno,jak ten pomeranč pokrájíš,tak že nějaká šťáva přece jen vyteče.Tak tu přidat k té citrónové.Tak jsem to alespoň pochopil já;-)

Dort vypadá přímo fantasticky, ale já si dnes asi stojím na vedení... Nepochopila jsem, když pokrájím 5 pomerančů na kousky, kde pak z nich vezmu šťávu, kterou smíchám s citronovou šťávou a želatinou. Tak buď je vymačkám a nemám kousky pomerančů nebo je nakrájím a nemám šťávu... A návod na glazované pomeranče jsem taky nenašla ani na odkazu. :-O

Móóóc hezký:-O:yes::yes::yes::-p:-K

Nádherné!

Nádhera :yes::yes::-K

Autor měl napsat,že vajec je dohromady 8,to by mělo pak logiku;-) Jinak--klobouk dolů:yes::yes::yes::yes::yes:

Efektní a krásné :yes:

Úplně receptu nerozumím, v sekci suroviny: 4 vejce ► 4 žloutky ►..., ale v postupu najednou 2x více- Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků... další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem...

Nádhera!!:-O:yes:

Nádherné:-!

Tématické fráze:
pomerančový dort, rolovaný dort, pomerančový dort recept, rolovaný dort recept, glazovaný pomeranč, dorty recepty, dort z pomerančů, recepty na dorty, glazovaný dort, glazované pomeranče, glazovaný dort recept, dort rolovaný, glazovane dorty, recept na pomerancovy dort, pomerančový dort se šlehačkou, recept pomerančový dort, pomerančový točený dort, pomerančoví dort, dort stočený z pruhu, stoceny dort

Suroviny:
vejce, žloutek, cukr vanilkový, cukr krupice, mouka polohrubá, kakao, prášek do pečiva, zavařenina pomerančová, želatina, pomeranče, šťáva citronová, cukr, smetana ke šlehání, šlehačka, máslo, cukr, med, voda, pomeranče

Přidat fotografie receptu