Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort Myší mejdan na bochníku sýra

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Dorty ve tvaru sýrových bochníků se spoustou roztomilých myšek budily velký obdiv již v dobách, kdy měly potahované dorty čas největší slávy teprve před sebou. Řada dortařek ale dodnes přemýšlí, jak tento originální motiv ještě vylepšit. Tento pro vás připravila paní Ivana Egrtová:
Dorty i bochníky sýra mívají stejný kruhový tvar, ale nedaří se vám stále vytvořit na řezu žlutě potaženého korpusu věrohodné vzduchové bubliny, tak typické pro ementál? Potom v něm naznačte pár otvorů prohlubněmi vytlačenými kosticí s kulovou hlavou a zbytek poklaďte plátky buď tmavšími, či světlejšími (připomínají sýr krájený), do kterých žádané díry vypíchnete kruhovými vykrajovačkami různého průměru. Krok 2: JAK NA TO KROK ZA KROKEM:
Z kruhového korpusu slepeného ze dvou plátů a potřeného hladce punčovinou vykrojte třetinový díl, a rozdělte jej na dva menší. Krok 3: Řezné plochy ve zbylém „bochníku“ potřete tence trochou krému a podobně namažte rovněž obě oddělené trojúhelníkové výseče. Krok 4: Korpus potáhněte větším plátem potahovací hmoty obarvené do světlého sýrového tónu. Povrch pečlivě uhlaďte a přebytky odkrojte. Krok 5: Část hmoty obarvěte do sytějšího tónu (oranžová), z rozváleného plátu vyřízněte obdélník a vypíchněte v něm různě velké otvory. Plátek přetáhněte přes řezné plochy v základním korpusu a přesahující okraje odkrojte. Získá tak vzhled sýrového bochníku. Krok 6: Světle žlutým plátem obalte i obě trojúhelníkové výseče a řezné plochy opět přetáhněte sytým plátkem s kruhovými otvory

Větší výseč přiložte ke korpusu na čtvercové podložce a menší překlopte nahoru. Kuličkou vyznačte v povrchu dortu prohlubně. Krok 7: Boky základního bochníku pak potáhněte červeným pruhem potahovací hmoty a nařaste jej. Bude vyhlížet jako voskový obal. Krok 8: Ze zbytku oranžové hmoty vyválejte plát, opět ho „naděrujte“ a pak rozdělte nožíkem do podoby několika sýrových plátků. Krok 9: Připravené plátky přehoďte ledabyle přes základní bochník i přes kruhové výseče a naaranžujete mezi nimi jednotlivé myšky. Krok 10: Tu bude z bochníku „vyčnívat“ pouze šedá hlava s nožkami, jinde zase prdelka. A nezapomeňte i na čtyři postavičky kompletní. Krok 11: Torza a figurky myší sestavte dle modelů nahoře či vpravo a na dortu jim domalujte bílé jiskry v očích, případně další detaily. Krok 12: Nakonec opilé hlodavce doplňte několika bílými pohárky a lahvinkami vymodelovanými z kousků zelené hmoty (etikety jsou růžové). Krok 13: OPILÉ MYŠKY SKLIDÍ VŽDY ÚSPĚCH!

V podstatě si vystačíte se 4 základními modely opilých myší; všechny se navrch skládají ze stejných částí. Stačí „díly“, tedy hlavu, trup a páry nohou dle potřeby obracet. Odlišné je jen torzo zadečku s ocáskem.
Jedna z myšek si spokojeně hoví na dortu s hlavou podloženou přední nožkou, zatímco druhá je již namol a vyspává opičku. Třetí se udělalo nevolno (obrácená očka) a snaží se na hraně nadýchat trochu kyslíku. A poslední sedí dole opřená o dort a doslova funí, jak je přecpaná lahodnou hostinou. Myší mejdan pomalu končí…

Zveřejněno 31. 12. 2014

Poznámka autora frejka55

Podrobný fotonávod na přípravu myšího dortu i postup při výrobě myšáků najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/dort-jaky-se-hned-...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort Myší mejdan na bochníku sýra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qr2y

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort Myší mejdan na bochníku sýra

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qr2y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

no to krásný:yes::yes::yes::yes:milanledec@seznam.cz

:yes::yes:

cathleen:ja som si to všimla tiež (celkovo je to krásna práca) a brala som to ako úmysel - farebné zvýraznenie.

Recept na dort nehodnotím, dělávám tak málo, že neodhadnu.
Jen drobnost - přitom, jak docela hezky je námět zpracovaný, mě zarazilo, že má na sobě bochník sýra přiloženy dírovaté plátky jiné barvy a ještě jen někde. Dost to tahá oči:-8 (jako sýr na sýru?)

ja malokedy davam bod, bez toho, zeby som nevyskusala, ale teraz jednoducho MUSIM, nedalo by mi to.

Jardo, ten je suprový, máš ho krásný a 5.bod:yes:

Je nadhernej! Mysi dorty mam moc rada:yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
potahovaný dort sýr a myšky, ivana egrtova dorty, dort syr a mysi, dort s myšima, mysí dort, dort ve tvaru syra, dort myšky v sýru, bochník sýra, dorty ivana egrtová, ivana egrtová, dort ve tvaru syru, dort opilé myši, dort mysi, dort myši na sýru, dort s myší, dort syr a mys, dort sýr s mýší, dort opile myšky, dort sýr s myšima, dort myši a sýr

Suroviny:
korpus, hmota potahovací, hmota modelovací

Přidat fotografie receptu