Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chačapuri

Překvapte své blízké neobvyklou přílohou k polévce. Chačapuri jsou placky se sýrem uvnitř pocházející z Gruzie. S použitím domácí pekárny jejich příprava není žádná věda. Kombinace balkánského sýra a mozzarelly zajisté nadchne všechny milovníky sýrů.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danca Danca

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min záleží na délce programu v pekárně

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava, záleží na délce programu v pekárně)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 623 kJ /
3 495 kcal
Bílkoviny156,41 g
Tuky143,84 g
Vláknina16,68 g
Cholesterol 1,22 g
Sodík 7,92 g
Sůl19,66 g
Sacharidy385,39 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 2: Rozehřejeme máslo. Vejce rozklepneme do misky a rozkvedláme. Část odložíme stranou na potření hotové placky. Krok 3: Do domácí pekárny dáme vlažné mléko, máslo, vejce, sůl, hladkou mouku, a nakonec rozdrolíme půl kostky droždí. Navolíme program Těsto a necháme pracovat. Krok 4: Těsto necháme v pekárně 10 minut odpočívat a připravíme náplň. Balkánský sýr rozdrobíme do mísy, mozzarellu necháme okapat a nakrájíme na drobné kostičky. Oba sýry v míse rukou smícháme. Krok 5: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 6: Odpočinuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme ho na dva stejné díly. Krok 7: Z každého uděláme bochánek. Ty potom jeden po druhém roztáhneme rukou na placku. Krok 8: Na každou takto vytvořenou placku dáme doprostřed polovinu náplně. Uzavřeme ji do těsta (jako když plníme např. buchty). Krok 9: Těsto důkladně uzavřeme, položíme "švem" dospodu. Nyní takto vzniklý bochánek rukama opatrně zplošťujeme tak dlouho, dokud nedocílíme opět plochého (ideálně kulatého) tvaru. Pracujeme opatrně aby kousky sýru neprotrhly vrstvu těsta. Krok 10: Hotové dílo přesuneme na plech. Potřeme zbylým vejcem a pečeme zhruba 15-20 minut, než povrch zezlátne. Krok 11: Horké chačapuri potřeme kouskem másla, necháme chvíli vsáknout, rozkrájíme na porce a podáváme, nejlépe jako přílohu k polévce.

TIP: Oblíbené recepty na slané koláče

Zveřejněno 1. 1. 2015

Poznámka autorky Danca

Děkuji tímto "panu Cuketkovi", od kterého jsem čerpala recept:http://www.cuketka.cz/?p=5272. Mírně jsem si ho upravila, dala jsem méně vajec a více mléka, nepoužila jsem již máslo do náplně, nicméně podstata je stejná a nutno říci, že výsledek byl vynikající!!!!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chačapuri

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vzjn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chačapuri

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vzjn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Chutná výborně :) S těstem se dobře pracovalo.

Já dělám chačapuri už leta, podle bývalých ruských/ ukrajinských kolegyněk. Stačí jen mouka, droždí, voda, špetka soli - zadělat těsto a bez kynutí naplnit, jak píšete. Do koláčové formy trošku oliv.oleje, na to bochánek, roztáhnu, naplním, uzavřu, obrátim a znovu roztáhnu k okrajům. Upeču a poliju rozp.máslem. My nejraděj nápln z brambor : uvařené rozštouchám, vmichám smaz. cibulku, zakysanku a třeba strouhaný sýr. Ryhlé a dobré. :-)

Dnes jsem vyzkoušela a dala jsem víc sýra, balkánský a mozzarellu, trochu méně mléka a droždí jsem měla jen sušené. Těsto bylo skvělé a vůbec se nelepilo. Bylo to výborné, brzy zopakuji. :-K:yes:

Tak jsem to taky prubla a vůbec to nebylo špatné! Příště bych možná dala více náplně, možná i zkusila zamíchat do sýrů kysanou smetanu. Podle aeney jsem spojila dvě placky náplní. Těsto moc dobré, i když se trošku lepilo. Určitě budu opakovat, experimentovat, vylepšovat. :-p

aenea: :-O nápad!!!!:yes::yes: Díky!:-K
Jsem ráda, že chutnalo, já se taky chystám náplně obměňovat, je to úžasně variabilní recept. A olivy přidám určitě, ty opravdu můžu..a česnek vlastně taky!:-p:-p:-D:-K

:yes:vyzkoušeno, snězeno hned
výborná inspirace díky
neměla jsem balkán, dala jsem akawi( nastrouhat).
přidala jeden tvaroh a černé olivy a tři stroužky česneku,
rodina se mi poprala o poslední kousek.
jo a rada pro tenké dno. : nepárat se s buchtou, udějejte 4 placky, dvě pomažte náplní, po okrajich zatočte...;-)

Laurinka: to by mohlo být dobré:-p, možná bych tu smetanu promíchala s těmi sýry...Budu ráda, když recept vyzkoušíš a napíšeš, jak chutnalo;-):-K

To musi byt ale fajnotka! Uz na obrazku to vyzera fantasticky! Rada pracujem s kysnutym cestom, takze dnes je na programe toto. Mozno tam pod ten syr sibnem trosku kyslej smotany. Snad to nebude na skodu.

:yes::yes::-p

Danca::-):-):-) Tak to je ono, :yes:;-)

Lodičky jsem nakonec taky objevila: http://dadala.hyperlinx.cz/chle/chler0016.html :-). Ale já osobně asi zůstanu u té placky, už proto, že se to krásně porcuje....a popravdě: s lodičkou bych se asi "patlala" mnohem déle:-D:-D:-K

Aha, takze dalsi mnamka, co jsem mela v Syrii, kde se tvarila "tradicne syrsky" (jak v posledni dobe zjistuju, maji vsechno osmahnuty od sousednich zemi:-O) . Davam bodik, protoze je to extreme zravy, me osobne chutna vic nez napriklad pizza. S mletym masem jsm taky zkousela, a ac nejsem moc mleto-masova, moc mi chutnalo.:yes::-p a jo, na strednim vychode to ma tvar lodicek

no muze byt ruznych tvaru a ruznych naplni :) v Gruzii delaji i lodicky. Ale i v zahranici jsem videla vždycky prodávat placky.

A je to velmi popularni jidlo v zemich bývalého Sovetskeho svazu :)

tejaja:Terezko, já rozhodně nejsem přes chačapuri odbornice, ale v této podobě (plněná placka) jsem ho viděla jak na uvedeném webu pana Cuketky, tak v časopise (myslím, že to byl Apetit nebo Gurmet) a tam dokonce psali, že chačapuri lze plnit různými náplněmi, třeba mletým masem apod.;-):-K

Chačapuri je vynikajúce, ale má tvar lodičiek a bez mozzarelly .;-) Tým nechcem povedať, že jedlo je zlé, ale chačapuri je troška odlišné.

O tejto gruzínskej špecialite som už počula, ale nikdy neskúsila upiecť. Uvažujem o bryndzovej náplni - Gruzínci vraj používajú svoje tradičné syry. Ďakujem za recept, uložila som si, lebo ma to láka vyskúšať!:yes:

chocolate::-8 :-8 děkujiiii!!! :-):-K

Danca:Mas to luxusni a esteticky naprosto dokonale, o chuti nepochybuji:yes:.

chocolate: je to opravdu moc dobré, hlavně teplé:-p. Bála jsem se, že to bude docela "patlačka", hlavně dobře zabalit tu náplň, ale šlo to krásně a poměrně rychle;-)Jen mám tu spodní vrstvu těsta vyšší, než tu horní, což by být nemělo, ale to snad časem vychytám...:-8:-D

Ja uz jsem to kdysi i delala, jen bez mozzarelly.
Vyborne:yes:.

Lákavé :-p

:-p:yes:

Tématické fráze:
placky chačapuri, kačapuri, kačapůry, chčapuri, khachapuri recept, khačapuri, chcapury, chacapuri recept gruzie, cačapuri, testo na chacapuri, kchachapuri, chačaturi, chačupuri, kacapury recept, chacipuri, chachapuri, chačapuri video, chléb chačapuri, chapačuri, chiapuri

Suroviny:
mléko, máslo, vejce, sůl, mouka hladká, droždí, sýr balkánský, sýr mozzarella, máslo

Přidat fotografie receptu