Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší domácí pizza

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kuchtik007

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 478 kJ /
1 070 kcal
Bílkoviny20,89 g
Tuky34,91 g
Vláknina10,66 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy163,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve uděláme kvásek - droždí rozmícháme v misce s lžící cukru až do tekuta, poté přidáme 1/4 vlažné vody a 1 lžíci hladké mouky a dáme na teplé místo na cca 15 minut bokem. (já dávám do vypnuté trouby kterou jsem předem rozehřála na 50°C, dvířka nechávám pootevřené, dávám tam chňapky). Krok 2: Mezi tím si proseji do mísy mouku, pokud máte můžete použít hladkou 00 ale jde to i z klasické. Přidám sůl, bylinky, olej. Nakonec přidám kvásek se zbytkem vody a vypracuju těsto, chce to klidně 10-15 minut, nejprve pracuje robot, poté ho dodělávám ručně. Pokud je těsto moc husté přilívám navíc olivový olej dle potřeby (ne vodu!). Vypracované těsto dáme do tepla kynout na cca hodinu a poté nejlépe na 24 hodin do lednice. Pokud spěcháme stačí ta hodina až dvě, pizza je dobrá i tak. Krok 3: Po vykynutí z těsta udělám bochánek který rozplácnu a zase "poskládám" do bochánku (neumím to moc dobře vysvětlit), takhle to zopakuji ještě 2x, celý bochánek potřu olivovým olejem, přikryji fólií a dám ještě na 30 minut odpočinout. Krok 4: Troubu nahřejeme na maximum, plech na kterém budeme péct necháme nahřívat v troubě. Když je těsto odleželé vytvarujeme, okraje nechávám silnější. Celý plát zase potřu důkladně olivovým olejem včetně okrajů zespoda a zase nechám cca 10 minut odpočívat. Krok 5: Nakonec dáme omáčku a suroviny co máme rádi a lehce posypeme sušeným oregánem. Pizzu tvaruji přímo na pečícím papíře se kterým ji přesunu na horký plech, peču se zapnutým horkovzduchem cca 5 minut - záleží podle trouby, chce to hlídat aby se nepřipekla moc. Krok 6: Omáčka: Do hrnce dám cca 2 lžíce olivového oleje, osmahnu na něm rozmačkaný česnek a přidám rajčata, cukr, sůl, pepř a bylinky a přikryté nechám provařit zhruba 20 minut, potom promixuji mixérem aby tam nebyly žádné větší kousky a vařím dalších 15-20 minut odkryté aby se omáčka zredukovala a zahustila.

Zveřejněno 13. 1. 2015

Poznámka autorky kuchtik007

*Ze surovin na těsto vyjde jedna průměrně velká pizza

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší domácí pizza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P95A

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší domácí pizza

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/P95A

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

kuchtik007: Aha, tak to beru :-)):yes:

Jak čtu ty komentáře tak mi došlo že jsem asi měla zmínit že nepoužívám klasickou malou/ čajovou lžičku ale odměrky z ikey, kde tuším ta nejmenší kterou máme v soli je 1 ml. V receptu to opravím :-) A co se týká toho oleje tak je možné že se to zdá někomu moc, ale těsto je pak vláčnější, lépe se s ním pracuje než když doléváte vodou, ale taky si myslím že je to o chuti, pokud chcete dát míň a dolít raději vodu nic se nestane, taky jsem to tak původně dělala :)A ke složitosti receptu, mě se opravdu postup složitý nezdá :)

Jitkas: Taky mi připadá, že poměr surovin neladí. I tři lžíce oleje jsou dost. Postup je ale určitě OK.

kuchtik007: Vysokými dávkami soli si do budoucna zaděláváte na potíže s vysokým krevním tlakem, mimo jiné ;-) Sůl je sice nad zlato, ale zrovna u ní platí, že méně je více. Dosolit lze vždycky, přesolené jídlo je nechutné. Nic ve zlém, jen jsem musela reagovat, to množství soli v těstě je skutečně vražedné :-/

Slozite to urcite neni, staci si testo pripravit vecer a dat na noc do lednice. Nejak me zarazi onen pomer surovin, tj. kvasnic a mouky, podle meho zbytecne moc kvasnic, cukru a soli, vzdyt te mouky je jen 130gr....

Ja na tom nic tak sloziteho nevidim, testo na pizzu nechavam bezne kynout v lednici, vysledek je luxusni.
Okraje take potiram olivovym olejem s cesnekem nebo bazalkou, ale az tesne po dopeceni.

Věřím, že je pizza dobrá, ale podle mne až příliš složitá příprava. Znám mnohem jednodušší a též výbornou,která nevyžaduje kynutí.:-O

kuchtik007: s mašlováním okrajů těsta jsem to pochopila dobře, jen jsem nechápala, proč ho mastíš i zespoda, což jsi vysvětlila :-)
S tou solí - i lžička soli by byla na tohle množství mouky hodně, slaná je pak i nápln pizzy. Pokud solite doma víc, bylo by dobré na to u množství soli v Surovinách upozornit. Aby pak nebyl nékdo zklamaný (pro něj) nejedlým vysledkem ;-)

cathleen:...mě se té soli zdá také příliž, hodně, moc:-D:-//:-!
...ta příprava těsta je složitost sama;-(
...když dostaneme chuť na pizzu, tak nabiju pekárnu, za hoďku a půl je těsto, mezitím připravím oblohu a po 1/2hoďce jíme.

cathleen: asi jsem to špatně napsala, nemyslím doslova že bych ho převracela ale mašlovačkou zajedu na boky a částečně i spodní okraj, je pak křupavější. A s tou solí je to myslím dost individuální ;-) ono se to zdá že je to moc ale záleží jaké má kdo chutě.

Můžu se zeptat, proč potřeš kraje těsta olejem i zespoda?
A 2 lžičky soli na 130 g mouky je opravdu hodně, do pečiva dávám lžičku na 250 g mouky....

Tématické fráze:
recept na domaci pizzu, nejlepší pizza recept, nejlepší domácí pizza na plech, domácí pizza na plech recept, domaci pizza, dobré těsto na domácí pizzu, pizza domaci, nejlepsi recept na pizzu, nejlepsi pizza, domácí pizza recept, nejlepší recepty na pizzu, nejlepší omáčka na pizzu, domácí pizza na plech, nejlepší recept na pizza, recept na dobrou pizzu, dobrá pizza, těsto na pizzu s olivovým olejem, dobré těsto na pizzu, recept na nejlepší pizzu, pizza omáčka

Suroviny:
mouka hladká, droždí, voda, sůl, cukr krystal, olej olivový, koření oregáno sušené, sušená bazalka, rajče drcené, česnek, olej olivový, cukr, koření oregáno, bazalka čerstvá, pepř

Přidat fotografie receptu