Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Morek - surovina k dalšímu použití

Morek je v kuchyni velice nedoceněnou surovinou, jedná se však o opravdovou delikatesu. Morkové kosti jsou levné a skvělé na přípravu, nejen opravdu silného vývaru, ale také různých pokrmů.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 30 min

35 min (5 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Nařezané kosti očistíme od případných štěpin a opláchneme. Krok 2: Kosti dáme asi na 30 minut do trouby (80°C) nebo na 3 minuty do MW (na střední výkon). Krok 3: Morek pak vyklepneme, nebo vytěžíme lžičkou.

TIP: Jak dlouho vařit vývar z morkových kostí?

Zveřejněno 16. 1. 2015

Poznámka autora casino

Morkové kosti jsou za hubičku, ale kupují se především k přípravě vývarů. Pokud z kostí „vytěžíte“ morek, můžete mít vývar a navíc i další delikatesy. Morkové kosti se obtížně vybírají pouze očima: někdy se i příčně rozřezaná plná kost (u kloubu) jeví jako morek, ale avšak na rozdíl od morku je tvrdá jako kost. S dobrým řezníkem se určitě domluvíte aby vám vybral kosti s „oboustranným“ morkem. Kosti před tepelnou přípravou je dobré nechat pár hodin vykrvit ve studené vodě (z časových důvodů toto pravidlo zde nebylo dodrženo – viz foto). Dále můžeme morek zpracovat ihned (např. Risotto alla milanese) nebo skladovat v lednici, protože studené se dobře krájí (např. na Morkové „foie gras“)

Vyvařené „osso buco“ můžeme použít jako kokotky (např. místo hlemýždích domečků na nadívané šneky)

Zmíněné rcp:

Risotto alla milanese

http://www.toprecepty.cz/recept/41421-rizoto-po-mi...

https://www.toprecepty.cz/recept/46644-morkove-foi...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Morek - surovina k dalšímu použití

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8xBj

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Morek - surovina k dalšímu použití

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8xBj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

No tak som to s tým "norkem" vyskúšala. Bolo to dosť ťažké, potvora ušatá, ustavične utekala. Potom som zobrala morkové=špikové kosti, varila cca 40 min., vybrala kostnú dreň, dala do mrazáku a výsledok:yes::yes::yes:. Vážne som vám, známemu recesistovi, neverila, že sa dajú zo špiku urobiť skvelé jednodržky. Vďaka.

casino:
casino, variť síce neviem, no viem, že polievka z kostí sa varí, až kým sa kosti nedajú jesť aj bez chrupu. Vlastného. To ale nie je podstatné, som zvedavá, ako sa mi podarí spracovať špik=mork, alebo morek, či morka ? :-D:-D:-D A hlavne, či budem mať čas na mrazenie a ďalšiu úpravu podľa vášho receptu + foto. Väčšina mojej rodiny je totiž morkožrútska , takže neviem......., dúfam, že mi aspoň jednu kostičku nechajú a potom si urobím špik podľa mojej chuti a na studeno.<3

Zobrazit 3 starší odpovědi

Eva Marie:U nás taky...chlap to miluje,já nemusím,vždy je hlídá abych to nehodila do koše:yes:

Hella:
Děkuji za upozornění:-) Dokonce jsem v postupu neměl zmínku ani o tom, že kosti peru! Obojí jsem doplnil.:-8

Moje mamka nejradsi ji vareny morek taky s chlebem, ale naposledy jsme ho meli tak davno, ze si ani nepamatuju na tu chut...:-S.
Ze jsi to, Casino, zminil, Lovce mamutu jsem zacala na zakladce nenavidet po jedny scene, kdy sla Kopcemova matka ulovit ryby, a nemela navnadu:-(...od te doby se tresu jen pri zmince o tyhle knize, protoze tohle je skoro to jediny, co si z toho pamatuju (jo, jeste jak kluci rvali holkam vlasy aby na ne chytali hlodavce...:-/)

magdalenka: ohledně těch úlomků: mně se docela osvědčilo kost dobře opláchnout pod tekoucí vodou a povrch morku potom z obou stran lehce "seškábnout" jídelním nožem. Většinou se tak i ty drobné kousíčky odstraní:-)

Helli, vďaka, že si to napísala...už som si myslela, že tie kúsky kosti z pílenia vadia len mne...:yes:

Asi by bylo dobré upozornit, že vzhledem k tomu, že se kosti řežou, je morek často plný miniaturních kůstek a štěpin. Já ho přepouštím jako sádlo a cedím viz http://www.toprecepty.cz/recept/3804-morkove-knedl...

Morek milujeme, většinou skončí jako knedlíčky do polévky. Vzhledem k tomu, že málokdy se dostanu k nadívání šneků;-), končí prázdné kosti jako hračka psů - dokáží ji pomalu během roku obrousit doztracena:-))

jarda Kadic::-D:-D:-D Oboustranný norek ... to se povedlo:yes:

casino: tak morek.....nebo norek.....;-) a ještě oboustranný.....:yes:

Vykrvení ve studené vodě jsem neznala :yes:

Eva Marie:
No, já potkal norka u Štorcha v Lovcích mamutů...
Myslím, že nejen Veverčák ho považoval za manu nebeskou a rvali se o kosti jako psi. Zkoušel jsem ho dobývat z, v popelu pečených, králičích kostí (mamuty jsme tehdy doma neměli), ale neúspěšně - morek vždycky někam zdrhl...:-D

U nás se špikové kosti vaří ve vývaru potom se morek vyklepne na krajíc chleba osolí a s cibulkou to nemá chybu.

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
morek, morek z kosti, morek z kostí recepty, morek recepty, hovezi morek, morka, co je morek, špikové kosti, morek recept, recepty z morku, morek z kostí recept, kostní morek, pomazánka z morku, co je to morek, norkové knedlíčky, morek pro psa, recept z morku, norkova kost, hovězí morek recepty, morky

Suroviny:
kost

Přidat fotografie receptu