Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kyselé zelí podle hajného ze „Šlajfu“

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Josef Lerch Josef Lerch

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 10

10

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 518 kJ /
841 kcal
Bílkoviny40,06 g
Tuky48,05 g
Vláknina30,87 g
Cholesterol 69 mg
Sodík 1,46 g
Sůl3,00 g
Sacharidy47,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na sádle osmažím na drobno nakrájený bok a v něm osmažím na drobno nakrájenou cibuli. Zasypu cca 2 lžícemi cukru a za stálého promíchávání nechám zkaramelizovat do tmavého karamelu (pozor nespálit !). Zelí získá tmavší hnědavou barvu. Krok 2: Sudové kysané zelí pokrájím na drobnější kousky a nasypu na cibuli, zaliji 2 dl vody, osolím, okořením, přidám lžíci octa a dusím cca 30 min. Krok 3: Pak zelí zahustím vodou z brambor a dochutím příp, solí, cukrem a octem a občasného míchání dusím ještě 20 min. Podávám jako přílohu k pečeným masům.

Zveřejněno 24. 1. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselé zelí podle hajného ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2o2z

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kyselé zelí podle hajného ze „Šlajfu“

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2o2z

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

cecilka: My zelí zahušťujeme místo mouky na velmi jemno strouhaným syrovým bramborem :-)

Dajda, ako kto. Som poloslepá, preto ma foto skôr nezaujímajú. Zaujíma ma recept a konečný výsledok. Skôr by ma zaujímalo, čo urobí autor z nastrúhaných a vymačkaných zemiakov. V recepte to neuvádza. Ja by som z toho urobila placky, vodu netreba, stačí trocha mlieka, vajce-celé, okoreniť osoliť, vypražiť a "Je to".

cecilka: Jenže ta fotka může někoho od přípravy odradit, nejde jen o to, že je rozmazaná, ale také, jak je daný pokrm prezentovaný. Jíme přece i očima!

Ide o recept alebo foto? Vyskúšala som po prvý raz, pretože karamelizovanú kyslú kapustu som ešte nerobila. A výsledok bol skvelý. Aj napriek nejasnej fotke.:-p

Nadja: To je bohužel zádrhel, ale pokud není cukrovka těžká, troška cukru se dnes úplně nevylučuje, alespoň to píšou v časopise pro diabetiky (u inzulíňáků)). Já osobně radši malý hříšek než umělé sladidlo. ;-) Vždyť zelí nevařím každý den.

Nadja: :-) Já koření taky v e-shopech nenakupuju, mletý bobk. list nepoužívám, ale vím, že to existuje, tak jsem koukla na google :-8

zizala: Jarko, děkuji. Já v e-shopech většinou nenakupuji, takže jsem neviděla.
Dajda: dík, určitě někdy zkusím, i když jako DIA je zcela nevhodné. ;-)

Nadja: Zkuste a budete chválit. :yes: Připravuju tak všechno zelí, třeba také z cukety nebo sterilované (pokud není sladké). Jsem rovněž zvyklá zahušťovat moukou, takže vlastně udělám z karamelu jíšku, tu rozředím vodou ze zelí, které jsem povařila (pokud jde o kysané) a pak přidám zelí a ještě trochu povařím. Skvělé, když se trochu rozleží do druhého dne.

Pepo, slyšela jsem vyprávět přímo legendy o tom zelí s karamelem. Zatím jsem ho nezkoušela, ale chystám se na něj. Už podle přísad vypadá moc pěkně. :-p
A ještě připomínka - když nebudu mít vodu ze syrových brambor, dá se zahustit br.škrobem Solamyl, i když já raději zahušťuji trochou mouky.
:-? Já dávám do zelí celý bobkový list - Ty si ho meleš? :-? Zatím jsem neviděla, že by se prodával mletý.

ivaninka: ale v pátek by to ještě šlo. :-D:-D:-D

spagetka- máš pravdu v tom, že se nebudem tady dále dohadovat. Líbí se mi tvoje motto:
Motto: S blbcem se nikdy nepři - někdo by si nemusel všimnout, že je mezi vámi rozdíl
Já mám také jedno motto. Těžko se bavit s volem o neděli, když ho v sobotu zabijou.
Tím nechci nikoho urazit, ať si to na sebe nikdo nevztahuje, ale píši, čeho se držím celý život já :-K

ivaninka: Myslím, že tuto debatu už dále rozšiřovat nebudeme, nepatří to pod recept. Řekla jsem, co jsem řekla, pokud jsi to nepochopila, jak jsem to myslela - tvůj problém, ne můj. Myslím, že bychom se měli vrátit k původnímu smyslu komentářů - hodnotit recept. Fotky jsem zhodnotily už dostatečně.

spagetka--pokud tedy nemáš digitál, ani mobil s foťákem a fotíš třeba na kinofilm, jak sem potom umístíš fotky? Ještě by to šlo oskenovat a pak vybrat hezkou fotku a použít a nebo fotku raději nedávat žádnou. Prosím, pouč mě jsem méně chápavá :-D;-(

ivaninka: nepochopila jsi mne. Tedy to zjednoduším: nemusím mít digitál. Fotím, jak chci já. Už chápeš? Ten počítač a internet byla nadsázka. Nemusím mít doma nakonec ani PC a internet, recept můžu dát v nějaké internetové kavárně.
I když souhlasím s tím, že by fotky mohly být lepší, ale nutné nejsou.

Tématické fráze:
kyselé zelí a cukrovka, křimické zelí recept, příprava kyselého zelí, kyselé zelí recept, jak zahustit kyselé zelí, křimické zelí, kysele zeli priprava, sudové zelí, jak uvarit kysele zeli, kýselé zelí, cukrovka a kyselé zelí, zelí kyselé na cukrovku, křimické zelí recepty, kyselé zelí na cukrovku, recept na krimicke zeli, sudové zelí recept, kyselé zelí do sudu, kysane sudove zeli, recepty na kysele zeli, příprava kyselé zelí

Suroviny:
zelí, cibule, bok uzený, voda ze strouhaných brambor, koření nové koření mleté, bobkový list mletý, kmín celý, ocet, cukr, sádlo, sůl

Přidat fotografie receptu