Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí svíčková Wellington

Máme pro vás podrobný návod, jak tento slavnostní pokrm z hovězího masa připravit. Wellington připravujeme z hovězí svíčkové, šunky a restovaných žampionů, které zamotáme do listového těsta. Na talíři vypadá nádherně a je to opravdu chuťový zážitek.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 45 min + den odležení v lednici

120 min (75 min příprava + 45 min tepelná úprava, + den odležení v lednici)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 745 kJ /
3 763 kcal
Bílkoviny268,04 g
Tuky212,98 g
Vláknina25,00 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 1,71 g
Sůl3,60 g
Sacharidy181,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z časových důvodů je dobré rozvrhnout si přípravu na dva dny, ale oběd lze stihnout i během dopoledne. Krok 2: Den prvý
Houby očistíme (je-li třeba) nasekáme (rozmixujeme) nadrobno a na pánvi nasucho prudce restujeme, abychom je zbavili vody. Trošku osolíme a necháme vychladnout. Krok 3: Maso očistíme od blan a pokusíme se svalu dát pravidelný válcový tvar: odřízneme část palce a na opačném straně asi 10 cm od konce maso napříč nařízneme (nedořežeme k desce) a špičku podložíme pod maso. Krok 4: Maso ovážeme špagátem, dobře opepříme, důkladně osolíme a na ROZPÁLENÉM tuku PRUDCE kolem dokola opečeme dohněda (4 x asi po 30 ti vteřinách; maso pootáčíme až když se samo „pustí“ pánve). Krok 5: Maso necháme vychladnout na desce, pak ho osvobodíme z provázku a potřeme hořčicí. Krok 6: Na podložku (fólie, alobal, papír na pečení) rozložíme plátky šunky přes sebe, na ni poklademe restované houby, na ně uložíme maso a pomocí podložky maso obalíme šunkou s houbami. Krok 7: Balíček „utáhneme“ co jen to jde a zabalené v podložce dáme do lednice. Krok 8: Den druhý
Dobře vychlazené listové těsto rozválíme na plát tak veliký, abychom do něj s jistou rezervou zabalili maso (délka = délka masa + cca 10 cm; šířka = průměr masa x 4). Plát přemístíme na podložku (utěrka, papír, bambusová rohož) potřeme ho částí rozmíchaných žloutků, maso překulíme na těsto a pomocí podložky maso zavineme. „Závin“ přeneseme spojem dolů na papírem vyložený plech a konce těsta podsuneme pod závin. Krok 9: Těsto pomašlujeme žloutky a necháme deset minut zaschnout. Pak můžeme těsto dekorovat (troufneme-li si neperforovat těsto) zlehka nožem (hřbetem čepele, já používám rádlovací kolečko). Krok 10: Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 190°C (medium rare) nebo 45 minut (medium) Krok 11: V mezičase připravíme omáčku Madeira (chceme-li) viz odkaz v poznámce. Krok 12: Maso, nyní už Svíčkovou Wellington, vyjmeme z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Krok 13: Krájíme příčně na min. 3 cm široké porce a podáváme s omáčkou Madeira.

TIP: Nejlepší recepty z hovězí svíčkové

Zveřejněno 6. 2. 2015

Poznámka autora casino

Omáčka Madeira http://www.toprecepty.cz/recept/41322-omacka--made...

Nejstarší recept jsou s použitím crepes místo šunky, ale když jsem si představil palačinku nalepenou zespodu na listovém, tak jsem raději zvolil šunku.

Důležitá je poměrně nízká teplota masa (v mém případě 5°C) z toho důvodu, aby se maso příliš nepropeklo; pokud během přípravy před pečením maso zteplá, pak by se asi měla zkrátit doba pečení… Ke konci pečení to jde rychle: co pět minut navíc, to vyšší stupeň propečení! Kdo má, tak samozřejmě použije vpichový termometr.

„Wellingtona“ jsem pekl zatím pouze 2 x; poprvé měla svíčková asi 1 kg a byla asi 10 dní od porážky dobytčete. Podruhé hmotnila 2 kg a zrála 3 měsíce. Pekl jsem obě stejně, jak výše uvedeno a obě se povedly.

Svíčková je drahé maso… Zkuste si napřed do těch žampionů a těsta zamotat panenku (peče se asi 20 minut), ať víte, co vás čeká s asi 4 x větším kusem masa… Já jsem kliďas, ale těch panenek (nééé že vepřových) co lítalo, bych vám nepřál…

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí svíčková Wellington

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q2mL

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí svíčková Wellington

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q2mL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Já to jdu uvařit na oběd 🤞

Casino, vďaka za link, skvelo som sa pobavila, no skutočne ostanem pri klasike, napr. moravskom vrabcovi-práve ho robím. Nemám chuť, v prípade totálneho fiaska, vyhadzovať 30 eurové mäso cez zavreté okno.

amalia:
Palacinky? Opravdu! Zdá se, že nejen pro mě je problém obalit maso duxelles. Ty mršky se ho samy ne a nedrží! Zkoušel jsem použít i vepřovou síťku (bránici), ale nadalo se to jíst:-//

cecilka:
Patrně se jedná o módní jídlo, jehož obliba pominula už minimálně před osmatřiceti lety, jak se píše tady v prvním komentáři http://www.cuketka.cz/?p=1001 :-D:-D:-D

vybusna: magdalenka:
Víííííítejte v klubu:-D
Bifteky jsem se naučil dělat až podle http://dolcevita.blog.cz/0703/hovezi-steak-beefste... ale na LABUŽNÍKOVI jsem se iks krát předvedl jako absolutní kopyto, které nedokáže udělat správný roast beef častěji, než 1x ze dvou případů;-(
Z mého pohledu je Wellington brnkačka:-))
Prosím, zkuste to (nebo snad ho?):-D

Luxusní :yes::yes::-p:-K

Tak to je luxusní :-O:yes:

:-(,:-p,:yes::yes::yes:.
Snáď som svoj názor na recept vyjadrila dosť zrozumiteľne, no nikdy by som si naň netrúfla. preto idem radšej piecť klasické plnené kurča. A obávam sa, že ani kuchári v luxusných reštauráciách si netrúfajú, zatiaľ som ho ani v jednej na jedálnom lístku nevidela. :-//

luxusní:yes::yes::yes:

vybusna:ty si asi moje dvojča...ja sa o hov. steaky už ani nepokúšam...tiež radšej idem krájať tortu s čokopolevou...:-D
A Wellington - to je utópia.

casino : ja Vam verim (co pisete v dodatku o peceni panenky atd) ja mam strasne velky respekt pred hovadzim v strede cervenym. Dokonca keby som si mala vybrat, ci mam pokrajat zakusok s cokoladovou polevou..a ze som krajacka mizerna...tak si snad vyberiem krajat ten zakusok. Nechceite vediet, kolko hovadzich dusenych platkov na cibulke sme mali u nas doma, miesto krvaveho stejku.....A aj tak ich stale neviem, aj ked som skusala uz milion zarucenych postupov. o wellington som sa pokusala jeden jediny raz...a dost...na hovadziu svieckovu uz viac nesiahnem.
Respect

Skvostné :-p;-):yes: +8:yes:

Krása náramná :-p:yes:

... konečne sem dal niekto klasický Wellington;-):-* a Makrónky ho aj pekne nafotili:-D fakt sa doň dávali palacinky? čo sa človek na topkách nedozvie...:-D :yes::yes::yes:

Tak takové luxusní jídlo:-p:yes: bych alespoň jednou ráda ochutnala;-),ale sama bych si to uvařit netroufala,myslím,že to už patří opravdu do velké gastronomie;-):yes::-K

Paráda:yes::yes::yes: Líbí se mi velmi srozumitelně rozepsaný postup:yes::-)

No tak to je vyšší dívčí - už chybí jen lanýže místo žampionů:yes:

Tématické fráze:
steak wellington, hovězí svíčková, svíčková velington, svičkova welington, svíčková velinkton, hovězí svíčková recepty, hovězí velington, hovězí svíčková recept, hovezi welington, maso wellington, vepřová panenka wellington, hovězí svíčková pečeně, hovězí svičkova- recepty, svickova welinkton, recepty z hovězí svičkové, wellington recept, recepty hovězi svičkova, svíčková hovězí, wellington steak, hovezi panenka

Suroviny:
svíčková hovězí, žampióny, šunka, těsto listové, žloutek, olej, hořčice, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu