Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční kváskové dalamánky

Kváskové dalamánky jsou obzvlášť oblíbené pro svou výraznou chutí a vůní, kterou získávají díky fermentaci kvásku. Jsou skvělým doplňkem k různým pokrmům nebo jen jako samostatná pochoutka s máslem nebo džemem.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 182 kJ /
1 955 kcal
Bílkoviny68,35 g
Tuky9,60 g
Vláknina43,23 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy377,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na rozkvas rozmícháme a zakryté proti osýchání a prachu necháme kvasit v teplé místnosti asi 12 hodin. Krok 2: K rozkvašenému kvásku přidáme ostatní suroviny a uhněteme příjemně měkké těsto. Necháme ho vykynout – není třeba na dvojnásobek velikosti, stačí, když se objem těsta zvětší asi o 50%. Krok 3: Vykynuté těsto na vále prohněteme, pokud je třeba, opatrně přitom podsypeme trochou mouky a rozdělíme na díly. Měla jsem 4 větší, příště bych udělala 6 menších. Ale hezké by asi byly i dva malinké chleby, tvarované jako vejce – pokud chcete dělat na Velikonoce. Krok 4: Jinak je samozřejmě možné tvarovat podle vlastní fantazie, těsto téměř nelepí a je příjemně tvárné. Udělala jsem malinko delší bulky, z jedné strany zašpičatělé a nechala v teple nakynout. Krok 5: Dalamánky kynuly téměř před očima. Těsně před pečením jsem „vajíčka“ potřela vodou, přes přiloženou šablonu moukou poprášila (motiv sněženky) a v závěru dalamánky z boku nařízla a dala upéct do dobře vyhřáté trouby (250 °C, 10 min, snížit na nižší teplotu a dopéct – asi 15 min, 220 °C). Krok 6: Pekla jsem je jako chleba, do křupavé, tvrdší kůrky. Pokud bych příště plánovala dalamánky chystat vodorovně proříznuté a naplněné jako bagety, bylo by třeba péct je kratší dobu. Takhle jsme měli čtyři maličkaté chleby, které jsem krájela na krajíčky. Krok 7: Kůrka je křupavá, nahořklá. Střída trochu žvýkavá, velice tmavá, vonící kmínem.

TIP: Dalamánky

Zveřejněno 21. 3. 2015

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční kváskové dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6vqQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční kváskové dalamánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6vqQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Včera jsem zkoušela opět péct kváskové pečivo a vybrala jsem si tento recept. Udělal jsem moc dobře, dalamánky byly výborné :yes: . Dokonce bych řekla , že byly lepší než ovesné kváskové dalamánky , co jsem pekla minulý týden :-).

magdalenka: :-*

cathleen: nebuď prehnane skromná. Vďaka tebe sa už nebojím kvásku (pred rokmi predchádzajúce pokusy zlyhali), vďaka tebe sa moje dcéry pustili do pečenia pečiva aj chleba. A tvoje recepty šírime ďalej po Slovensku.:-8

maukycz: ano a jsem šťastná, že vám kniha tak moc změnila život <3 Přeji vám, ať se vám pečení pořád takhle daří a máte z něj radost! :-K

magdalenka: přivádíš mě do rozpaků...děkuji :-*

maukycz: je to ona...skvelá pekárka a skvelý človek. Nezištne rozdáva svoje znalosti, poradí vždy každému.

cathleen: Zrovinka dnes jsem se tu dívala na recept na chleba s dýňovým semínkem a přemýšlela nad plagiátorskými nepravostmi :-) Pokud jste to opravdu Vy, pak mne moc těší, že Vás poznávám alespoň na dálku - Vaše kniha mi změnila život, víc než rok, co ji mám, už jsem nekoupila v obchodě chleba, dalamánky ani ciabatty. Děkuji a přeji hodně zdraví :-)

maukycz: jste hodná, díky. Recept,stránky Pekárnománie, kniha i tenhle profil jsou pod jedním jménem (IT) ;-)<3
Těší mě, že se vám pečení daří :yes:

Toto je recept paní Trhoňové z její knihy - mám vyzkoušeno, dalamánky jsou velmi dobré.

Děkuju:-8
Doufám, že je někdo vyzkouší ;-)

Nádherné dalamánky, kytičkové:-O moc se Ti Ivko povedlo:-p+:yes:

Ty jsou tak krásný. Miluju tohle pečivo. Jen už ho doma nepeču,kvůli dceři celeiakii. Vím,že by měla určitě chuť a nechci ji tím trápit. Ale ja bych je slupla hned

Jemine - to je velká velikonoční kráása:yes: Já sice doma pečivo nepeču, ale tvoje recepty s obdivem sleduju:-)

Si kúzelník...:yes: teda v oblasti domáceho pečenia pečiva.

Ivi, ode mě za bod, jinak to ani nejde:-):yes:

Krásné kraslice se sněženkou, už jsem na ně koukala na Tvých stránkách, jsi kouzelnice :yes::yes:

Tématické fráze:
dalamánky z kvásku, kváskový dalamánek, recept na dalamanky z kvasku, dalamánky z kváskového těsta, zitny dalamanek z kvásku, dalamánky s kváskem, kváskové bagety, kvaskové bulky, kváskové pečivo recept, kváskové pečivo- recepty, kváskové těsto, kváskové těsta, dalamánek z kvásku recept, dalamánek z z kvásku, recepty dalamánky z kvásku, recept na bulky z kváskového těsta, domaci kvaskova peciva, zitne bulky z kvásku, pekarnomanie kvaskove chleby, dalamánky recept z kvásku

Suroviny:
kvásek krmený, mouka žitná, voda, voda, mouka hladká, mouka špaldová hrubá, sůl, kmín drcený

Přidat fotografie receptu