Beránek (bezlepkový)
Moučníky bez lepku získávají čím dál více na oblibě, a tak se i tradiční velikonoční beránek dočkal bezlepkové varianty. Pro přípravu jsou potřeba suroviny, které bez problémů koupíme v každém větším obchodě.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 658 kJ / 4 220 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 79,38 g |
| Tuky | 245,11 g |
| Vláknina | 10,00 g |
| Cholesterol | 1,94 g |
| Sodík | 680 mg |
| Sůl | 1,74 g |
| Sacharidy | 419,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky s předstihem namočíme do rumu nebo horké vody.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků, ke žloutkům přidáme nejdříve máslo, cukr a vanilkový cukr, citronovou kůru a vyšleháme do pěny.
Krok 3: Přišleháme olej, vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mleté mandle, scezené rozinky a nakonec vyšlehaný sníh z bílků.
Krok 4: Těsto vylijeme do vymaštěné a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 40 minut.
Zveřejněno 4. 4. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Beránek (bezlepkový)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wA1z
Moje poznámka
Beránek (bezlepkový)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wA1z
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 15 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 15 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 16 minutami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 20 minutami
Mila kuličky
Marule před 56 minutami
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 1 hodinou
Oříškový sen - sušenky
cernar před 3 hodinami
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 20 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 20 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 20 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 20 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 21 hodinami
Tématické fráze:
bezlepkový beránek,
bezlepkový beránek recept,
bezlepkový velikonoční beránek,
bezlepkový velikonoční beránek recept,
bezlepkový beránek z jizerky,
recept na bezlepkového beránka,
recept na beránka,
beránek bezlepkový,
bezlepkový beránek recepty,
piskotovy bezlepkovy beranek,
bezlepkovi beranek,
bezlepkových beranek,
bezlepkový piškotový beránek,
velikonoční beránek bezlepkový,
recept na bezlepkovy beranek,
recept bezlepkový beránek,
velikonoční beránek z jizerky,
bezlepkovyberanek,
recept na bezlepkovy beranek olejovy,
bezlepkovy recept na beránek
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
máslo,
olej,
jizerka,
mouka rýžová,
mandle mleté,
cukr vanilkový,
kypřící prášek do pečiva,
kůra citronová,
rozinky,
rum,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (6)
Protože jsme recept našli na poslední chvíli, a neměli všechny potřebné suroviny, tak jsme udělali některé změny. Neměli jsme doma rýžovou mouku, tak jsme použili 250g Jizerky a 2 hrsti podrcených burizonů. Poněvadž musíme používat bezlaktozové máslo, kterého jsme měli jen 70g, tak jsme je doplnili 80g řepkového oleje, máslo jsme rozpustili. Použili jsme jeden celý prášek do pečiva, vypustili mandle a citrónovou kůru. Při šlehání jsme postupovali podle receptu. Při zašlehávání mouky s práškem do pečiva jsme přidali cca 4-5 PL studené vody, aby elektrický šlehač těsto utáhl. Na závěr jsme zamíchali namočené rozinky.
Beránka jsme pekli v kameninové formě (z roku 1952), kterou jsme nejprve vymazali rozpuštěným sádlem ,vysypali celozrnnou pohankovou moukou a pak vlili těsto. Klas. elektrickou troubu jsme asi po cca 10 minut předehřáli na 150°C. Poté jsme na nejspodnější rošt dali plech a na něj položili formu beránka (čenichem dolů) . Pekli jsme 60 minut na 150°C a pak ještě 20 minut na 160°C.
Poté jsme plech i s formou vytáhli nahoru na el. sporák a položili na ni shora úterku silně namočenou ve studené vodě. Až byla utěrka horká, tak jsme ji sundali a oddělali horní část formy a špejlí vyzkoušeli, jestli je beránek upečený. Poté jsme vrátili horní díl formy na jeho místo, celou formu otočili (čenichem nahotu) a opět použili mokrou těrku a pak oddělali díl formy s čenichem.
Poté jsme formu zase uzavřeli, dali i s plechem zpět do trouby (tu jsme při vytahování formy vypnuli), nechali chvilku pootevřená vrátka trouby, pak je zavřeli a nechali formu s beránkem v troubě přes noc do rána.
Ráno jsme z formy vytáhli pěkného nezakaleného beránka, po kterém se jen zaprášilo.
P.S.nádherná forma