Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec podle babičky

Mezi symboly Velikonoc patří tradiční mazanec, který by se dle zvyků měl péct na Bílou sobotu, aby byl hotový na nedělní snídani. Mazanec, plný rozinek, před podáváním nezapomeňte posypat moučkovým cukrem, bude chutnat ještě lépe.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitta Mat Jitta Mat

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

dva kusy pokud pečeme v dortové formě

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 029 kJ /
7 416 kcal
Bílkoviny163,89 g
Tuky275,69 g
Vláknina34,80 g
Cholesterol 2,42 g
Sodík 3,64 g
Sůl9,00 g
Sacharidy1 052,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme trošku cukru, lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Polohrubou mouku prosejeme. Přidáme moučkový cukr, žloutky, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, sůl, vanilkový cukr, rum a rozinky. Krok 3: Nakonec vmícháme kvásek a vypracujeme těsto, které se nelepí na mísu ani vařečku. Necháme hodinu kynout. Krok 4: Z těsta můžeme vytvarovat mazanec, který pak přesuneme na plech, vyložený pečicím papírem, nebo ho pečeme v dortové formě, vymazané tukem a vysypané moukou. Krok 5: Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, a posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi. Krok 6: Vložíme do trouby a pečeme zvolna na 180° asi 45 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do mazance a po vytažení musí být suchá. Z formy vyndáme, až vychladne.

TIP: Velikonoční mazanec - rady a tipy

Zveřejněno 21. 4. 2015

Poznámka autorky Jitta Mat

Do dortové formy děláme jen z poloviny těsta. Je to recept mé prababičky, která byla svými vánočkami a mazanci vyhlášená po širokém okolí. A i když je receptů na mazance plno a ochutnala jsem mnohé, je tento prostě v čele mé kuchařky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec podle babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o0wY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mazanec podle babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o0wY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Mi je celkem fuk, v čem je mazanec upečený. Tyhle staré recepty miluji;-)

Och!Jak vyčerpávající! Vy jste pane casino úplná chodící encyklopedie. :-D:-D:-D děkujeme za poučení a uvedení celé věci na pravou míru. :yes:

spagetka:
No, mě skrzeva ten název zaujalo právě to, jak zde nekoresponduje obsah s formou, tedy to, že je to "mazanec" z formy. Domnívám se, že PRABABIČKA "lila" toto těsto sice do formy, ale do formy na vánočku. Jitta Mat asi takovou formu nemá, tak to peče v tom co má a říká tomu mazanec, což je mazec :-D

zizala:
Sohlasím s vámi, mazanec to není:-/

zizala:
Nesouhlasím s vámi... Ale je fakt, že tady si může každý nazvat rcp jak mu libo:-//

Jitta Mat:
Toto je výborný, ba přímo nejlepšejší recept na vánočku co jsem zkoušel:yes: Máme po prababičce mých vnoučat stejný až na drobnost: dáváme pouze 4 žloutky, ale mléka pouze 380ml!!! a z takového těsta se už dá udělat mazanec na plechu i poPLETENÁ vánočka. Paní casinová dělá těsto postaru (tře máslo s cukrem), no a já to flákám;-) jako vy (tekuté máslo)

Jitta Mat: Proč? Pokud máte recept skutečně podle prababičky, není co řešit :-)

zizala: i chleba peču ve formě ... no, nějaký návrh na úpravu názvu, ať není matoucí? Děkuji

Lehko nedrží tvar, těsto je zřejmě řidší než na běžný mazanec. V žádném opravdu starém receptu jsem nečetla, že by se mazanec pekl ve formě. Mazanci se říkávalo i bochánek, napodoboval bochník chleba, jen byl sladký a jemný.

yanull: jsem to ale vymňoukla - doplňuji do poznámky, že do dortové formy je to z polovičního těsta!!!!!!

Tato dortová forma má 26 cm v průměru. Těsto je dobré i na vánočku, ale to chce formu nebo se smířit, že v pekáči nedrží tvar, jak by měla. Takže pokud by se sní někdo chystal na výstavu, tak nedoporučuji. Já z něj nicméně dělám i ty "nedělní" věnce a mazance (viz doplněná fota).

casino: Já mám některé formy staré už určitě 100 let, dortové trio určitě a navíc, autorka nikde nepíše, že PRABABIČKA pekla ve formě, ale klidně mohla.

Hmmm... a prababička pekla MAZANEC ve formě? :-O

Už podle surovin vidno, že prababička byla pokračovatelkou M.D.Rettigové, žádné náhražky, co tam patří, vše pěkně poctivě ;-):yes:. Předpokládám, že forma je dortová, můžu poprosit o její průměr? Recept určitě vyzkouším, jen musím počkat, až se naše slepice uráčí k vyšší bio snůšce, nějak se jim letos ještě nechce ;-):-) +2:yes::-K

Tématické fráze:
recept na mazanec od babičky, velikonoční mazanec od babicky, mazanec recepty od babicky, čím potřít mazanec, mazanec od babičky, čím potrit mazance, forma na mazanec, jak udělat mazanec, čím potřít velikonoční mazanec, hrníčkový mazec, mazánec, nedělni mazanec, velikonoční mazanec podle babičky, mazanec do formy, výborný mazanec jako od babičky, mazanec jak od babičky, mazanec ve formě, vánočka podle rettigové, jak udělat velikonoční mazanec, kynutý pletený mazanec videorecept

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, žloutek, droždí, mléko, sůl, cukr vanilkový, rum, rozinky, vejce, ořechy, mandle, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu