Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušené maso

Sušené maso získalo na oblibě teprve nedávno, avšak jeho historie je dlouhá. Je výborné jako jednoduchá a vydatná svačina během dne nebo na větší výlet. Zároveň jej lze zakomponovat třeba k těstovinám a na prkénko dobrot pohoštění.

Hodnocení receptu je 4,4 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivaan

Náročný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min Až 4 týdny sušení

15 min (15 min příprava, Až 4 týdny sušení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vybrané maso osušíme a marinujeme v alkoholu. Nejčastěji používáme vepřovou panenku a krkovici, lze takhle usušit i hovězí, ale s tím nemám zkušenosti. Záměrně v surovinách není uveden druh masa ani koření, tohle je individuálně na každém, co si vybere. Krok 2: Marinujeme v lednici nejméně 24 hodin. Pokud není maso celé ponořené v alkoholu občas s ním zatřeseme nebo ho obrátíme, aby se marinovalo ze všech stran.
Po ukončení marinování maso opět osušíme a okořeníme oblíbeným kořením nebo bylinkami. Z koření používáme nejčastěji grilovací směs bez soli. Sůl nepřidáváme, bude jí ještě dost. Krok 3: Připravíme nádobu na sušení (nejlépe uzavíratelnou) a „sušící směs“, kterou připravíme smícháním soli a cukru v poměru 1:1.
Na dno nádoby nasypeme asi 2 cm směsi a vložíme okořeněné maso. Další směsí ho celé zasypeme. Vložíme do lednice a čekáme. Krok 4: Směs cukru a soli začne z masa „vytahovat“ tekutinu. Tekutinu hromadící se nahoře sléváme dokud se nedostaneme do stádia, že už je směs kompletně promočená, je jí málo a je nevábného vzhledu. V tomto stádiu maso vyjmeme, očistíme, osušíme, zasypeme nově připravenou směsí a znovu dáme do lednice. Tento postup opakujeme, dokud maso pouští vodu.
V první „sušící“ náplni vydrží maso podle druhu cca 8 až 12 dní. Poté musíme náplň vyměnit.
Trvá to zhruba 3-4 týdny. Krok 5: Skladujeme ideálně zatavené ve vakuovém sáčku v nulové zóně lednice. Krkovice vydrží i 4 měsíce.
Když je potřeba, z masa odkrojíme (nožem jde špatně, ideálně použít nářezový stroj) potřebný kus, znova vložíme do sáčku a zatavíme ve vakuovačce.

TIP: Sušené maso a další tipy na svačiny s sebou na trek

Zveřejněno 22. 4. 2015

Poznámka autora Ivaan

Na úvodní fotce je výsledek masa po 4 měsících a u obr. č. 5 je krkovice zhruba po deseti dnech sušení. Zdá se nám, že čím starší, tím lepší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušené maso

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G2pK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sušené maso

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G2pK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Zní a vypadá to lákavě. Chápu správně, že se to koření jen na začátku a pak, když se to umyje a mění solná směs, tak se to již znova nekoření?

Vypadá to skvěle, bodíka máte jasného a prosím o radu. Mám teď cca 5. den kousek panenky naloženou dle vás a našla jsem i recept od emanuela a ten dělá panenku cca 2 týdny. Jak dlouho máte v soli takový kus krkovičky? Píšete, že po 8-12 dnech směs měníte a na obr. 5 je krkovička po 10ti dnech a na prvním po 4 měsících. To je počítané i s uskladněním nebo ji máte v soli 4 měsíce? To už mi příjde, že by musela být jak beton. Děkuji za radu:yes:

:yes:

Ivaan: smekám!!! a posílám bodíka

Wau,tak to vidím prvně. Zajímavé a vůbec jsem netušila,ze to jde takto. Jsem zvědavá,kdo to prubne a jak to dopadne:-)

Tématické fráze:
sušené maso recept, sušení masa recept, recept na sušené maso, sušení masa, sušená krkovice recept, sušené maso v soli, sušené vepřové maso recept, jak udělat sušené maso, sušené maso recepty, sušené maso, recepty na sušené maso, recept sušené maso, koření na sušené maso, maso v soli, recepty sušené maso, sušená krkovice, sušení masa v soli, sušení masa recepty, suseni masa v lednici, recept na sušení masa

Suroviny:
krkovice vepřová, koření grilovací, bylinky, víno portské, cukr krystal, sůl

Přidat fotografie receptu