Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vošouch

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 469 kJ /
2 741 kcal
Bílkoviny92,86 g
Tuky55,37 g
Vláknina30,70 g
Cholesterol 316 mg
Sodík 336 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy455,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uděláme si kvásek - trochu vlažného mléka, rozdrobené droždí, 1 lžička mouky a špetku cukru. Krok 2: Brambory jemně nastrouháme, slijeme vodu, přidáme vejce, mouku, zbylé mléko, sádlo se škvarky, nebo jen škvarky, na proužky nařezanou cibuli, smícháme, přidáme kvásek a zlehka ještě promícháme. Krok 3: Nakonec dáme rozetřený česnek, pepř, majoránku, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 20 minut. Krok 4: Poté vlijeme na pekáč, který vymažeme sádlem, zase přikryjeme a opět 20 minut necháme kynout. Krok 5: Dáme do trouby a po 20-ti minutách potřeme vošouch rozpuštěným sádlem a pečeme ještě 30 minut, dokud vošouch nezezlátne.

Zveřejněno 23. 3. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Vošouch má podle krajů více názvů např.- báč, toč, cmunda....

Výborné je k němu kyselé zelí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vošouch

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q115

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vošouch

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q115

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Lidi,dala bych si vošouch s cmundou a jako přílohu bramborák. :-p

Docela mne překvapuje, že se typicky plzeňský název pro bramborák "Vošouch" říká i v jiných krajích...
Vždy jsem měl za to, že jinde je to prostě "cmunda" :-)

mnam mnam...:yes:

Jaňulko,už mám recept v oblíbených a o víkendu určitě přijde na řadu.:-) Kombinace česnek a majoránka je kouzelná. To zaslouží bodík.;-):yes::yes::yes:

Jani z J.Hradce. Máš pravdu, že je to jídlo našich babiček , našeho kraje a taky někdo říká jako ty kynutá cmunda i jako já a nebo i spolu Kynutá na pekáči. Jíme to teplé i studené. Je to bezva jen tak flák studeného dílu odkrojit a s okurkou jako studený prejt na pekáči Mňam.:-p

Holky díky, díky!!!
Jani R., taky se tomu říká kynutá cmunda(jak říká HankaPu)-ono to má tolik názvů....
Elizo, uzený a kyselé zelí, to nemá chybu, ale já to dělala k večeři, tak jenom s tím zelím a skoro bychom ten pekáček sež..., manžel to jedl i k snídani:-O;-)My tyhle věci máme moc rádi- kuchyně našich babiček...:yes:

U nás je to téměř jako " Cmunda na pekáči" +bodík

Tak u nás se tomu říká kynutá cmunda a fakt je to pochoutka:-) máš bodíka:yes:

Taky se mi to líbí...:-p Jenže doma k tomu budou vyžadovat uzené a zelí, případně špenátek... Jsou děsně zmlsaní, ale na chalupě je to kupodivu opouští. Nebo chápou, že tam moje vařivá vášeň ustupuje ve prospěch slunění a lenošení...;-) Takže - vytisknu a realizace mě nemine...:-)!

Bože, to vypadá žravě! Je to něco, jako bramborák na plech, ne? Já jsem kdysi něco podobného dělala a říkali jsme tomu chudobnica;-) Za chutě, které jsi na večer udělala ti letí z Orlové plusík!

Tématické fráze:
kynutá cmunda, kynutá cmunda na plech, cmunda na plech, kynuta cmunda v troube, kynutá cmunda na plechu, bramborák na plech, litá cmunda, cmunda kynutá, báč recept, plzenský bác recept, cmunda recept, bramborák na plechu, plzenský vošouch, bramborový báč, cmunda na pekáči, plzeňský báč, bramborák v pekáči, recept na báč, cmunda na pekáč, lity bramborak

Suroviny:
mouka hladká, brambory, mléko, vejce, sádlo, cibule, česnek, cukr, sádlo, škvarky se sádlem, majoránka, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu