Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční beránek zase jinak

Velikonoční beránek už tradičně patří k oslavám svátků jara. Můžete ho upéct z různých těst, tento recept preferuje použití pomazánkového másla. Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 331 kJ /
1 752 kcal
Bílkoviny39,40 g
Tuky18,02 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 522 mg
Sodík 287 mg
Sůl0,96 g
Sacharidy355,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu vyhřejeme na 170 °C.
Vymažeme a vysypeme formu na beránka. Krok 2: Pomazánkové máslo ušleháme se žloutky a cukrem, postupně přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Krok 3: Těsto urovnáme do připravené formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě jednu hodinu na 170 °C.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy o pečení beránka

Zveřejněno 24. 3. 2009

Poznámka autorky JanaDorazinova

Toto těsto je na menšího beránka. Já mám větší formu, proto toto těsto dělám dvojí. Pokud mi zbyde, zbytek naleju do srnčího hřbetu a upeču také.

Fotografie jsou samozřejmě z loňského roku, ale myslím, že je to docela aktuální

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční beránek zase jinak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/988z

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční beránek zase jinak

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/988z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

helwe59: Umýt vymazat nahřátým sádlem, nechat ohřát v troubě, jemně vytřít papírovým ubrouskem. Před pečením namazat znovu sádlem, nebo máslem štětečkem, a vysypat hr. moukou, nebo prosátou strouhankou! Myju formičky jen horkou vodou bez saponátu.

helwe59: Alobal - pomocník, když není poklice! :-D

JanaDorazinova: Děkuji:-):-K mám formu před prvním použití vypálit,jak někde píší?

helwe59: No, já ho dělám z dvojité dávky a myslím jsem taky neměla pokrývku na tu formu, půjčila mi ji kámoška, takže něco přes hodinu na těch 170 stupňů a mělo by to být ok. Já ale vždycky kontroluji, během pečení aspoň jeden krát do toho píchnu špejlí ;-)

Jani prosím o radu, budu dělat poprvé v kameninove formě bez vrchní části, jak na to aby to zaručeně vyšlo díky:-)

alena13: Nesrazí;-). Mám vyzkoušeno, dělám ho každý rok;-). Dělám to přesně tak, jak je v postupu napsáno. Pomazánkové máslo šlehám se žloutky a cukrem. Pak přimíchám mouku s práškem do pečiva a nakonec pomalinku přimíchávám sníh;-)

Dobrý den,to jsou moooc pěkní beránci:-)Chtěla bych se zeptat mám strach že jak budu šlehat to pomazánkové máslo s vajíčky tak se i to srazí,jak to děláte vy?:-))

jarmila: Tak ok!! Protože neuvádím u pomazánkového másla gramáž, taky každý ví, o jaké se asi jedná, tak na menšího 200g toho mascarpone a na většího 400g;-). Nedávej těsto až po okraj!! Stačí tak 1-2 cm pod okraj, aby ti nevyteklo;-) Přeji taky krásné Velikonoce do Řecka a dej vědět, jak se podařil!!;-)

dekuji za rychlou odpoved,mascarpone mam doma takze zkusim.dekuji a pekne velikonoce

jarmila: No, když já nevím, co máte v Řecku:-S. Možná mascarpone? Ale to by asi přišlo draho. Možná si lépe vybrat jiného beránka, kde nebudeš muset řešit takové dilema;-). Máme jich tady kupu!!:-) Zadej si do vyhledavače "beránek" a uvidíš, kolik ti jich vyjede;-)

prosim misto pomazankoveho masla co mohu nahradit jsem v recku a tady neni k dostani dekuji

eva hubova: dík, Evo, přidala jsem dnešní foto, jako hlavní;-)

Krásní to beránci,jeden hezčí jak druhý:yes:+9

Jiřko, tady je tolik krásných beránků, že nevím,kterého dříve dělat. Jeden takový, jako je tady jsem právě odvezla do Petřvaldu babině:-p

Tady je povedený beránek...:-K

majda 2 to jsou fotky staršího data, ale právě dnes jsem jednoho takového dělala;-)

Krásný beránek už i s velikonoční výzdobou.:-):yes:

Janko,právě jsem vyndala z trouby beránka podle tvého receptu a musím dát velkého bodíka :-!:-!:-!,recept je super:yes::yes::yes: až vyklopím,vyfotím...

Marti, já jsem zdědila tolik forem, že nevím, co dříve! Mám i 2 ryby, jsem blázen do forem!:-)):-D;-)

Jani, moc pěkný beránek :yes:, jsem vždycky před velikonocema jak na houpačce, nevím, zda koupit formu na beránka nebo to bez ní vydržet, ale když vidím toho tvýho ušatýho fešáka, chtěla bych jí :-D;-)

No, myslím, že Velikonoce tady budou spíš, než Vánoce, ne?;-)

a na bodíka jsem zapomněla:-((

No děvčata, jeden beránek hezčí než druhý:-):-)) to už mi připomíná, že nám velikonoce klepou na dveře:yes::-))

Světlana:yes::yes::yes:

Jani, ten beránek je stará kameninová forma po mojí, příští týden 85-leté tchýni (to bude oslava!!!), je velká asi 25cm...a ten zajíc - je obyčejný dort, kde dno je různě tvarované - asi čtyři dna...no a vrch je z cukrové polevy, dobarvovaný potravinářským barvivem...hračička...:-)

Co to máš za miniformičku?:-O A co je to a jak dělané v té misce?:-O:yes:

Néééééé Světlano budu ráááda!:-!:-!:-!;-)

...jé, ten je krásný...Jani, nebude Ti vadit, když přidám i já fotku z loňských velikonoc?...:-)

Tématické fráze:
velikonoční beránek recept, velikonoční recepty beránek, velikonoční beránek foto, velikonoční beránek top recepty, velikonoční beránek bez formy, velikonoční beránek, velikonoční beránek do kameninové formy, velikonoční obrázky, velikonoční beránek obrázek, velikonoční beránek v kameninové formě, cukrová poleva na beránka, velikonoční beránek obrázky, obrázek beránka, beranek v kameninove forme, top recepty velikonocni beranek, recept na velikonočního beránka, recept na beránka, recepty velikonoční beránek, beranek s mascarpone, velikonoční beránek z pomazankového másla

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, pomazánkové máslo, vejce, mléko, prášek do pečiva, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu