Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kysané zelí - salátové

Sklenice kysaného zelí vám vydrží v chladu celou zimu. Kvašená zelenina podporuje trávení, zachovává cenné látky a obsahuje vitamíny. Připravte si pár sklenic podle tohoto receptu i vy a uvidíte, že to není vůbec složité.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min bez doby kvašení

60 min (60 min příprava, bez doby kvašení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 115 kJ /
506 kcal
Bílkoviny18,98 g
Tuky4,11 g
Vláknina35,10 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,17 g
Sůl20,00 g
Sacharidy81,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí očistíme, vykrájíme košťály a nakrouháme nebo nakrájíme najemno. Cibuli pokrájíme nahrubo. Jablko nastrouháme i se slupkou nahrubo. Krok 2: Nakrouhané zelí smícháme se vším ostatním, rukama dobře promneme a necháme zhruba hodinku odležet, až zelí změkne a pustí šťávu. Krok 3: Pak zelí po částech pěchujeme do sklenic, nejlépe se šroubovacím víčkem. Dbáme na to, aby bylo zelí důkladně ve sklenicích natlačené a nebyly tam vzduchové mezery. Používám dřevěné pěchovadlo - tlouk. Krok 4: Nadbytečnou šťávu odlijeme, ale zelí musí být ponořeno. Velmi lehce zašroubujeme, sklenice vložíme do nějaké nádoby, aby se zachytila vytékající šťáva při kvašení. Krok 5: Necháme při pokojové teplotě kvasit zhruba 3 - 4 týdny. Krok 6: Ze začátku při kvašení nám bude několik dnů ze sklenic vytékat z pod víčka šťáva, ale později bude probíhat kvašení klidněji. Krok 7: Po bouřlivém kvašení, pokud je třeba, dolijeme sklenice převařenou, mírně osolenou a vychladlou vodou až po okraj a víčka znovu jen lehce zašroubujeme. Krok 8: Zelí nahoře sklenice nesmí být suché, zhnědlo by. Krok 9: Po 3 až 4 týdnech dotáhneme víčka pořádně, pod víčka můžeme dát i kousek fólie. Sklenice dáme do chladu a můžeme konzumovat.

TIP: Jak využít šťávu ze zelí

Zveřejněno 4. 5. 2015

Poznámka autorky Merylas

Zelí mi chutná bez tepelné úpravy i jako přílohový salát a dělávám ho vícekrát za rok.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kysané zelí - salátové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2on1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kysané zelí - salátové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2on1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Opět jsem naložila zelí podle tohoto receptu, pořídila jsem si už na něj menší zelák s drážkou na vodu, vejde se tam 4,5 kg zelí. Na klasické kysané zelí mám větší.

maierova marie: Děkuji, jsem ráda, že recept našel své příznivce. :-K

Už je dlouho co jste dala recept ,dělala jsem ho loni a nyní zas a nemá chybu.Ráda dělám něco čím se obyč recept obzvláštní.

Všem děkuji, mám tento salát ráda:-K

Bezvadný, bez další přípravy super zelný salát:yes:

ta kombinace je úžasnáááá:yes::-D milujeme zelné saláty, ale tohle zelíčko jde použít i na vaření - dušení a je skvělé;-)

Merylka, bude to skvelá záležitosť...:yes:

Majkaa: Tohle není klasické kysané zelí;-) Mně se moc líbí, obvykle z klasického teprve salát dělám, tady ho budu mít ochucené rovnou :-)):yes:

Majkaa: Možná nepatří, ale mně toto zelí chutná, jak s cukrem tak i s tím uvedeným kořením a jablkem. Používám ho hlavně jako přílohový salát. A jinak...každý podle svého gusta;-):-):-K

Do kysaného zelí cukr nepatří, jablko dáváme, ale krájené na čtvrtiny, nastrouhat si ho můžete do hotového kysaného zelí:-O S tím kořením bych to moc nepřeháněla, není to čalamáda;-)

Tématické fráze:
recepty na domácí kysané zelí, domácí kysané zelí, recept na domácí kysané zelí, domácí kysané zelí recept, domaci zeli, recept domácí kysané zelí, jak na domaci kysane zeli, domaci kysane zeli recepty, ochucené saláty ze zelí, dreveny tlouk na zeli, pěchovadlo na zelí, úprava kysaného zelí, tlouk na zelí, kysané zelí domácí, kysané domácí zelí, kysané zelí recepty saláty, nakrouhané zelí, kysane zeli, tepelná úprava kysaného zelí, dreveny tlouk

Suroviny:
zelí bílé, sůl, cukr krupice, cibule, jablko, kmín drcený, semínka hořčičná, pepř celý, koření nové koření, jalovec

Přidat fotografie receptu