Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinková sůl

Příprava domácí bylinkové soli není žádná věda. Postačí v průběhu sezóny dobře usušit vaše oblíbené čerstvé bylinky a poté je promíchat s hrubozrnnou solí. Sůl krásně provoní vámi připravované pokrmy.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Základem pro recept je zajistit si už v sezóně dostatek bylin a nakrájené je ve stínu dobře usušit. Krok 2: Každý ví, která bylinka mu voní nejvíc, kterou používá častěji a kterou zase méně. Proto bych doporučila vznikající směs bylin s pauzami očichávat (krásná práce!), dolaďovat a až si budete téměř jistí, zkuste jí posypat pár brambor a upéct. Krok 3: Máte-li pocit, že tohle je to pravé, smíchejte byliny se solí. Té raději malinko méně (přidat ostatně můžete kdykoliv), ať nemáte jídlo s bylinkovou solí sice nádherně voňavé, ale přesolené. Krok 4: Kromě u nás všech oblíbené celerové natě se chystám i na planě rostoucí popenec, který směsi přidá maličko pepřovou příchuť.

TIP: Jak sušit kuchyňské bylinky?

Zveřejněno 15. 5. 2015

Poznámka autorky cathleen

Původní recept http://www.pekarnomanie.cz Plánuji si směsí udělat několik, každou trochu jinou a už se těším na pečené brambory, voňavé bylinkami nebo nějakou obyčejnou chlebovou placku, neobyčejně vonící...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bylinková sůl

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gPLY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bylinková sůl

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gPLY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

spagetka:vňať zeleru, ligurčeku a petržlenu mám (pomer 1:1:1) nasušenú bez soli. Usuším v sušičke, rozmrvím a preosejem cez sitko. Ligurček je už teraz obrovský, zeler som nedávno zasadila - priesady, petržlen ledva vidno zo zeme. Takže suším na etapy. Ale petržlen mi nevymrzne nikdy, takže skoro vždy mám aj čerstvú vňať, je mrňavá, ale trčí zo snehu v zime.

cathleen:Alle já vás pochopila ;-);-):-D:-D:yes::yes:. Prostě mě zarazilo, že to fakt dělám a naprosto mě nenapadlo, že tu takováhle samozřejmost není. No vidíš, člověk vymýšlí bůhvíjaké recepty a takovéhle základy každého pořádného vaření ho nenapadnou vložit. Ale udělalas dobře, od toho tu jsou vařící topky ;-);-);-):yes::yes::yes:

spagetka: :-Ojá si srandu nedělala (tedy ne, že bych myslela, že ji neuneseš:-D) ale protože jsi to tu hned tak jistě napsala, že děláš každý rok...a proto, že já ještě nedělala, myslela jsem, že poradíš líp, až se ozveš;-)
Šalvěj mi letos vymrzla, zrovna jako anansová máta:-//

BlankaZ: Teprve teď projíždím komentíky :-8 - určitě nejlepší je jeden druh. Ale rozhodně se k sobě hodí nať petržele, celeru a libečku - jo myslím jen lístky, stonky rozsekám a dávám do mražáku a pak také dám do polévky. Poměr každý musí volit dle sebe, já dávám 2 díly libečku, zbytek 1 díl.
Jinak s libečkem se má rádo i oregano a majoránka (já dávám přednost oregánu)
Bazalka buď lepší samotná nebo se saturejkou.
Kopr dávám samotný, i kdeyž jsem ho s libečkem zkoušela, ale vzájemně se tloukly.
Tymián s oregánem taky jde

cathleen: magdalenka: Ještě si ze mne dělejte srandu :-D:-D:-D:yes::yes::yes:, mně prostě nenapadlo přidat sem takovýhle recept, zrovna tak jako to libečkové polévkové koření, co dala Jana R., noooo :-8:-8:-8:-8
A bylinkové octy nebo oleje tu někde byly, nebo ne? Teď to nemám čas projíždět. Ale počítám zas s obnovením zásob, což letos začneme ve spolupráci s dcerou, (mmch. pro klid v rodině se naučila používat libeček, protože její manžel ho také miluje :-D:-D:yes::yes:)
Kromě toho, co máte, mám ještě saturejku, šalvěj, tymián. Jediné. co holt čerstvé nemůžu, je koriandr, kuličky ale ano.
Magdi, to víš, že je blbost to všechno smíchat dohromady :-D:-D, magdi - do polévky tu nať celeru, petržele a libečku - ta nemá v polévce chybu :yes::yes::yes:, někdy ji i jen suším a míchám bez soli dohromady.
Teď to mám doma hodně hektické, ale snažíme se.

magdalenka: mám tytéž bylinky, navíc snad jen oregano, bazalku, naťovou petržel a máty v několika druzích - vůni čerstvých bylinek miluji:-8
Recept jako takový to asi úplně není, ale máme tu víc návodů, postupů...a všechny vítané.
Taky věřím, že spagetka poradí, popř. i vyfotí;-)

cathleen::yes: Pripadá mi toto ako úžasná vec (až sa divím, že ma to nenapadlo, divím sa skromne :-)) A špagetka to má v malíčku a tajila to pred nami!).
Mám libeček, zeler, petržlen, majorán, oregano, levanduľu, mätu a meduňku. Dokopy by to bolo veľmi divoké.:-)) Možno mi stačia do soli tie prvé tri bylinky, príp.niečo dokúpim.

BlankaZ: ale níže píše spagetka, že tuhle sůl dělá často - snad poradí víc, přesněji ona?;-)

BlankaZ: Blabko, já sama to budu dělat až letos, bylinek mám v zahrádce dost. Doufám, že se mi povede udělat směsí víc - nemáme s manželem stejné chutě.
Budu dělat pocitově (po čichu:-D) proto teď od stolu přesně neporadím - prostě smíchám malé množství bylinek (malé proto, že kdyby mi to ve výsledku nevonělo, nebudu mít velkou škodu, kdybych měla vzorek vyhodit). Ale jak píšu - celer, možná ždibec libečku, popenec pro pepřovou chuť a dál uvidím (tedy - ucítím). Těším se na to;-)

dáváte jednu bylinku anebo nějakou směs,popř.jakou-aby se to netlouklo?děkuji:-)

Dobrý tip na dárek:yes:

spagetka: to je fajn, těším se na fotky;-)

Tuhle sůl si dělám často, vidíš, ani mě nenapadlo přidat recept. A hádej, kterou bylinku dávám nejčastěji? Správně, libeček :-D:-D:-D
Jinak dávám i celerovou, petrželovou nať a mám směs do polévek. Pak rozmarýn ke zvěřině atd... ;-):-p:yes: Prostě všechny bylinky, dělám i oleje, octy....

U nás - celer, možná petržel (koupili jsme nějakou echt naťovou, tak uvidíme) a rozmarýn, samo;-)

:yes: jé to si taky dělávám, bylinky používám podle momentální nálady, sůl kupuju hrubozrnnou v Bille za cca 12.-Kč takže to vyjde hodně levně oproti bylinkovým solím z krámků s kořením

Prima nápad, já si jí taky udělám. Udělám celerovou a možná i tu s rozmarýnou jak píše maris.:yes::yes::yes::-K

cathleen: máš pravdu, čerstvý je nejlepší, ale s rozmarýnem si to umím dobře představit;-)

maris: tahle směs je darovaná, ale rozhodně si ji letos taky udělám - škoda, že tymián mi voní jen čerstvý:-8 mám obyčejný, citronový i pomerančový, ale do sušených směsi neužiju.

Je to parádní, asi ji taky udělám, mám krásný rozmarýn a tymián:-)

Tématické fráze:
bylinková sůl, bylinková sul recept, domácí bylinková sůl, recept na bylinkovou sůl, bylinkové soli, bilinková sůl, jak udelat bylinkovou sul, jak se dělá bylinková sůl, just bylinková sůl, recept bylinková sůl, bylinky v soli, sůl s bylinkami, celerová sůl, bylinkové soli recepty, recept na bilinkovou sůl, recepty bylinkova sul, sul, recept libeček se solí, bylinková sůl výroba, bylinková sůl recepty

Suroviny:
sůl hrubozrnná, nať celerová, majoránka, petržel, rozmarýn, bylinky sušené

Přidat fotografie receptu