Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort pro tesaře

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Náročný

Doba přípravy 2 hod. pečení, 1 hod. krémy, 7 hod.zdobení

2 hod. pečení, 1 hod. krémy, 7 hod.zdobení

Suroviny

Porce: 6,5 kg... nevím, kolik porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie49 467 kJ /
11 823 kcal
Bílkoviny318,46 g
Tuky637,47 g
Vláknina30,14 g
Cholesterol 6,66 g
Sodík 2,76 g
Sůl7,36 g
Sacharidy1 187,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve upečeme dva korpusy na plechu s vyšším okrajem, rozměr cca 40x30 cm. Jeden korpus světlý, druhý kakaový: Vyšleháme bílky, zašleháme cukr a šleháme, dokud sníh netvoří po vytažení metel špičky. Poté přidáme olej a žloutky a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, příp. kakaem. Pečeme na 150°C cca 45-50 minut, zkoušíme špejlí. Krok 2: Poté upečeme roládu na kmen: Vejce šleháme spolu s cukrem nejméně 10 minut do bělavé jemné pěny, lehce přimícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180°C cca 10 minut. Po upečení ještě teplé srolujeme i s papírem a necháme vychladnout. Poté pomažeme povrch slabě nutellovým krémem. Krok 3: Zatímco korpusy chladnou, připravíme si krémy – 1 dávku tvarohového a 3 dávky nutellového krému. Vodu (mléko) smícháme s moukou a za stálého míchání svaříme na hustou kaši. Necháme vychladnout (přikryté potravinářskou folií či igelitem, aby neoschlo), poté všleháme povolené máslo. Krok 4: U tvarohového krému všleháme tvaroh a cukr dle chuti, budeme používat na vnitřní plnění. U nutellového krému všleháme nutellu, podle chuti cukr (pozor, nutella je dost sladká), budeme používat jako vnitřní i jako vnější (natírací krém). Krok 5: Jakmile jsou korpusy upečené, vychlazené a krémy připravené, začneme skládat dort. Oba spodní korpusy rozkrojíme na polovinu. Na pevnou podložku, která se vejde do lednice, klademe střídavě tmavý-světlý-tmavý-světlý plát. Každý plát potřeme lehce marmeládou, potřeme krémem (nutellový-tvarohový-nutellový) a poklademe ovocem. Krok 6: Přiklopíme dalším plátem a opakujeme. Po přiklopení posledním plátem pomažeme dort z boků i svrchu nutellovým krémem a dáme do druhého dne ztuhnout do lednice. Krok 7: Roládu opatrně rozmotáme, sloupneme pečicí papír, potřeme marmeládou a krémem (zbytkem tvarohového), stočíme a potřeme zlehka nutellovým krémem. Dáme také ztuhnout do lednice do druhého dne. Krok 8: Zdobení: Obarvenou potahovou hmotou potáhneme základní korpus, poté upravíme tvar a délku kmene, také potáhneme 2 barevně rozdílnými kusy potahovky, tvořící opracovanou a neopracovanou část kmene stromu, domodelujeme pomocí špachtliček a radýlek. Z marcipánu vytvarujeme sekerku a metr, nastrouháme hobliny, přes lis na česnek dotvoříme trávu, prkna na boky dortu dle fantazie. Krok 9: Část dortu a rolády prořízneme a vsadíme kotouč pily, doporučuji udělat si jej alespoň 5 dní předem a nechat na vzduchu ztvrdnout.

Zveřejněno 19. 5. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort pro tesaře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5gQR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort pro tesaře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5gQR

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

:-):yes:

díky za slova chvály :-):-K nějak nestíhám pro jiné koníčky vařit a fotit... ale dortů se držím dál...:-)

srettka: 6,5kg měla ta potvora :-8;-)

:-O:-O úžasné:yes:+:yes:nejsem příznivcem takových dortů, ale Isindy jsi detailista:yes::yes:

Super dortík:yes::yes::yes:

Ty brďo,kolik vážil?:-O to cirkulárkvý kolo je super:-)):yes:

Milada V. 19. 5. 2015 15:19
To je ale nádhera, výborný nápad, moc se povedl, obdivovala ho celá na še rodina :yes:

Dokonalost, co dodat víc ;-):yes:

Nadhera, co muzu jinak rict? Zaaavidim, bodik leti:yes::yes::yes::yes::-K

Krásně vymodelované, jsi perfekcionistka :yes::yes:

Tématické fráze:
dort kmen, nutellový dort, dort sekera, roláda jako kmen, kmen rolada, marcipánový dort pro tesaře, roláda kmen, dort fangle, dort kmen stromu, sekerka z marcipánu, dort jako kmen stromu, sekera dorty, dort jako kmen, plat tesare, upečeme si spolu dort, marcipánové dorty fotogalerie - tesař, kmen stromu jako dorty, dort. kmeny, dorty ve tvaru sekery, stromky na dorty

Suroviny:
vejce, cukr písek, olej, kakao, mouka hladká, prášek do pečiva, vejce, cukr písek, olej, mouka hladká, prášek do pečiva, korpus, vejce, cukr písek, mouka polohrubá, prášek do pečiva, máslo, tvaroh měkký, mouka polohrubá, mléko, cukr moučkový, máslo, mouka polohrubá, mléko, pomazánka lískooříšková, cukr moučkový, marmeláda, ovoce, hmota potahovací, potravinářské barvivo, lepidlo cukrářské, zdobení perlové cukrářské

Přidat fotografie receptu