Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Crème fraîche" (z tibetské kefírové houbičky)

Crème fraîche se vyrábí ze smetany, do které se přidávají mléčné bakterie. K přípravě můžeme použít i tibetské kefírové houbičky. Výsledkem je hustá, lahodná, příjemně nakyslá smetana. Použít ji lze například ke grilované zelenině.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min + doba kysání

10 min (10 min příprava, + doba kysání)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 050 kJ /
729 kcal
Bílkoviny6,00 g
Tuky75,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 75 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy7,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smetanu vylijeme do misky a promícháme s houbičkami. Krok 2: Necháme kysat v teplé místnosti asi 10-24 hodin. Krok 3: Scedíme ji přes menší cedník, houbičky dáme dále pracovat do čerstvého mléka a crème fraîche skladujeme v lednici. Krok 4: Můžeme ho použít třeba k pečeným bramborám nebo grilované zelenině.

TIP: Jak na domácí zakysanou smetanu

Zveřejněno 25. 5. 2015

Poznámka autorky cathleen

Určitě půjde i ze samotného kefíru a smetany, ale houbiček máme dost, tak jsem nechala pracovat je.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Crème fraîche" (z tibetské kefírové houbičky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Jz2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Crème fraîche" (z tibetské kefírové houbičky)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Jz2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Dobrý den, také bych měla zájem o kefírovou houbičku, pokud je to možné.
Moc děkuji Iva
waccky@seznam.cz

Vydržíte, než ji namnožím? Nejdřív se ozvala Anna, pak napíšu dalším....ale třeba mi s posíláním houbiček někdo pomůže a půjde to rychleji. ;-)

Dobrý večer, taky bych měl, prosím, zájem o tibetskou houbičku. Předem děkuji. libor.blaha@email.cz

Libor Bláha 25. 10. 2015 20:55
Dobrý večer, taky bych měl, prosím, zájem o tibetskou houbičku. Předem děkuji.
libor.blaha@email.cz

mela bych zájem o Tib.houbičku,ozve se mi někdo AnnaFilisteinova@seznam.czAnnaFilisteinova@seznam.cz

cathleen:-moc děkuji za radu a e-mail je r.karaskova@seznam.cz

rose: určitě se někdo, nějaký dárce najde. Jen to chce u žádosti vždy uvádět mailovou adresu, ať se už pak můžete (můžeme) domlouvat v soukromí;-)

Milá děvčata. Spagetka či jiná,měla bych také zájem o houbičky. Může mi někdo nabídnout a poslat?Moc děkuji.

Spagetka, vďaka za info, práve som si obe "huby" googlila a videla som rozdiely. No a na tibetskú som našla dodávateľa v Brne, na šťastie mám tam sestru, tak ju poprosím, aby mi zárodky poslala. Ešte raz, ďakujem za odpoveď a želám všetko naj.... .:-)):-)):-)):-)):-)):yes::yes::yes::yes:

sikulka7: jj, písnu ti SZ ;-)

Nadja:Nadi, určitě budou, já je asi před měsícem probudila také po roce a fungujou perfektně. Jen teda to oživení dělám tak, že houbičky dám jen do malé skleničky, zaleju mlékem, nechám zkysnout, vyleju, opakuju ještě jednou - ony ty dvě první várky po rozmrazení nebývají moc chutné, tak abych neplýtvala mlékem, dávám jen trošku, tak, aby byly ponořené. A až pak chutná kefír dobře, dám do normální sklenice.
Jo a rozmrazuj je pomalu v ledničce, ne naráz a prudce, rozhodně ne v mikrovlnce. Nejlépe fakt normálně v ledničce.

cecilka: nene, kombucha je jiná houba, podobná spíše lišejníku - tady odkaz.
http://www.kombucha.wbs.cz/Co-je-to-kombucha.html
Kefírovka, tedy tibetská houbička, je kombinace bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech.
Tady si porovnej obě houby
http://www.kombucha-kefir.wz.cz/kefirka.html

Spagetka+cathleen, nie je tibetská kefírová houbička náhodou huba kombucha? Kombuchu totiž "pestovala" moja maminka aj kvôli tomu, lebo vraj mala anibakteriálne a protirakovinové účinky,no hlavne preto, že celej rodine nápoj z nej veľmi chutil, no žiaľ, maminke nikdy nenapadlo robiť z nej aj zálievku na zemiaky, prípadne zeleninové šaláty. A ak ide skutočne o kombuchu, neviete mi poradiť, kde by som ju na Slovensku mohla zohnať?
Vďaka za informáciu.

Nadja: asi před rokem jsem je -po ročním pobytu v mrazáku- úspěšně probudila;-)

cathleen: :yes: Ivo, dobrý nápad na využití houbiček. Mám je asi rok v mrazáku, tak doufám, že budou ještě dobré, abych mohla vyzkoušet.

sikulka7: Květo, vydrž - jak jsem psala kousek níž, teď už nemám kefíráčky navíc. Ale namnoží se.
Nebo :-! by mohla pomoct spagetka, která píše, že neví co s nimi....spagi, pomoct!:-8

Tématické fráze:
crème fraîche, tibetský kefír, tibetská kefírovka houbami, kerírová houbička, kefirova kombucha, tibetské hobičky, creme fraiche z tibetske houby, kefir z houbicek, kefírový cedník, creme fraiche recepty, kombucha kefírovka, smetana kefír 24 hodin, kombucha-kefirovka, kefír z kombuchy, kombucha v naložený v mléce, smetana z kefírové houby, tibetskou kefirovou houbu, kombucha v mléce, huba tibi, recepty z creme fraiche

Suroviny:
smetana ke šlehání, houba kefírová

Přidat fotografie receptu