Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bucharský šašlik a bochánky z mletého masa

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

honzam honzam

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 937 kJ /
2 136 kcal
Bílkoviny129,13 g
Tuky126,29 g
Vláknina15,51 g
Cholesterol 820 mg
Sodík 2,93 g
Sůl6,88 g
Sacharidy113,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vzal jsem asi něco přes půl kila mletého masa, na kostky nakrájel půl housky pletýnky, rozkrájel ji na kostečky, přelil silným slepičím vývarem a nechal ho do housky vsáknout. Krok 2: Půlku cibule jsem rozsekal na velmi drobné kousky a zpěnil do růžova na sádle. Vsypal jsem cibulku k namočené a vymačkané housce, přidal mleté maso, trochu ochucené soli, strouhaného zázvoru, mletého koriandru, mletého badyánu, mleté kurkumy; citrónové kůry, lžíci estragonu, na drobno pokrájenou dužinu z oloupaného jablka (aspoň trochu mi nahradila drcená semínka granátových jablek, která se používají do šašlikových směsí od Kavkazu až po Almaty), lžíci posekané petrželové natě a 2 vejce. Abych hmotu zahustil, přisypal jsem strouhanku, ještě pro zvýraznění chuti cukr a vše pořádně prohnětl. Krok 3: Pak nechal v chladničce odpočinout asi 45 minut. Krok 4: Původně jsem chtěl bochánky napichovat na šašlikové nože, které jsem se ze Samarkandu dovezl (spolu s několika šálky a talířky a hlavně velké krabice zeleného čaje, který jsme tehdy u nás moc neznali), ale nakonec jsem zvolil konzervativní způsob a bochánky ugriloval na plechu na mřížce jako jedotlivé a bez napichování.

Zveřejněno 27. 5. 2015

Poznámka autora honzam

Dá se napíchnout zárověň s kolečky rajčat a cibule, jako šašlik a ugrilovat na nožích po třech kusech na jednom šašlikovém noži. Ukázka je na třetím snímku.

Je sice úterý, takový obyčejný deštivý, zamračený a ke všemu ještě sychravý den, připomínající spíš duben než květen, a chtělo by to nějak oživit a udělat si radost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bucharský šašlik a bochánky z mletého masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QR77

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bucharský šašlik a bochánky z mletého masa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QR77

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

A Honzo, měl by sis u receptu změnit fotku. Ta kterou máš jako hlavní není ostrá, dala bych tam tu se špízem ;-)

Můžu vřele doporučit, protože kombinace koření, hlavně však koriandr, bez kterého se orientální kuchyně neobejde, tomu dodá vynikající chuť:-p
Zrovna včera jsme se vrátili z Uzbekistánu a tam jsme si na mletých bocháncích, jakož i na plovu velmi pochutnali;-)

MirkaL: :-K Tak ty šašliky dělám normálně (foto je z loňského července), ale dnes jsem měl nějak řídší směs, spěchal jsem a měl jsem strach, že mi to z mečů pod grilem spadne:-)) tak jsem dělal jen ty bochánky. Ale dík! Ještě udělám Bucharský pilav a dám ho sem. Na tržišti na náměstí před Bucharskou pevností byl vynijkající (slepičí).;-)

Honzo ten treti obrazek je primo Bozi! A hned bych si toho saslika dala, prestoze je tady u nas 35C vedro, pod klimou je to stejne fuk kolik je venku. MNAM!:-p:-p:-p
Udeluji ti bodika!:yes::-K

Tématické fráze:
šašlik, top recepty koření na šašlik, šašlik z mletého vepřového masa, něco z mletého masa, jak napichnout saslik, recepty na jídla z mletého masa, koření na šašlik, mleté maso, kolik soli na kilo mletého masa, mleté hovězí maso vepřový šašlik, jak se dělá šašlik, mleté maso s kurkumou, pul kila mleteho masa recept, šašlik recept, recept na šašlik, šašlik z vepřového mletého masa, bochánky z mletého masa, neco z maleho masa, mleté maso na meči, mlete orientalni

Suroviny:
maso mleté, rohlík, vývar slepičí, cibule, sádlo, podravka, zázvor, koriandr sušený, badyán, kurkuma, citron, cukr písek, vejce, jablko, strouhanka

Přidat fotografie receptu