Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tlačené žemle - postup

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly (podle množství těsta) a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout. Krok 2: Pak je všechny svrchu potřeme olejem a obrácenou vařečkou (též namočenou v oleji) je narazíme až k podložce. Krok 3: Naražené žemle obrátíme vzhůru nohama a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Krok 4: Téměř vykynuté je obrátíme, potřeme vodou, posypeme kmínem nebo hrubou solí a po krátkém dokynutí dáme upéct

TIP: Nejlepší recepty z kynutého těsta

Zveřejněno 29. 5. 2015

Poznámka autorky cathleen

Postup používali už pekaři v minulém století – smáčknutím středu před kynutím a pečením se mohla žemle v troubě lépe zvětšit. Nejdříve se teplem rozpínala do stran a nahoru a když byla pěkně klenutá, teprve se zvedla i v promáčklém místě a středem (v místě zmáčknutí) se „trhla“.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tlačené žemle - postup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nPO4

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tlačené žemle - postup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nPO4

Komentáře (14)

magdalenka: děkuji za fotku krásně buclatých prdelek:-D:yes:

Ahoj Cat, pridala som foto - aké sú moje žemličky. (Chcela som napísať "prdelky", ale znie to divne :-))) Zrejme som mala viac varechou pritlačiť. Na budúce budem dôkladnejšia. :-K

mysulka: díky:-)

krups: Jituš, nemáš žádný oblíbený, vyzkoušený recept na rohlíky nebo pletýnky? Jestli ne, něco ti najdu;-)

:yes: krása:-K

škoda, že tady není také recept /suroviny/ na tak krásné bulky;-(

Ano, -prdelky- je pracvovní název, na který každý slyší:-D

Moc pěkné houstičky:-p+:yes:

magdalenka: Prdelky říkáš...máš recht, hezké přirovnání :-))

Jsou k nakousnutí;-):yes:

Teším sa, až najbližšie budem vyrábať takéto nádherné buclaté prdelky...:-))

:-D:yes:

spagetka: ano. Kynou naraženou stranou dolů, aby se neotevřela už při kynutí, ale až během pečení ;-)
Jsou to takové efektní buclaté "prdelky" :-D

Takže dokynout na "naraženém bříšku", péci normálně. ;-):-p:yes:

Tématické fráze:
žemle výroba, buclaté prdelky, recept na žemle, kratky postup v receptu, efektní triky do limonád, tlacene domácí žemle

Suroviny:
těsto kynuté

Přidat fotografie receptu