Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skládaný dort

Dort se zvláštní mozaikou řezu se nazývá Brněnský dort a výrazné středové pruhy jsou pro něj typické. Krém můžete zvolit dle své chuti, jen je potřeba dodržet barevné odlišení.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Náročný

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 289 kJ /
5 805 kcal
Bílkoviny134,93 g
Tuky289,29 g
Vláknina13,86 g
Cholesterol 3,58 g
Sodík 1,18 g
Sůl2,46 g
Sacharidy648,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hmota 1: žloutky utřeme s cukrem do pěny a přidáme kakao rozmíchané v kousku rozehřátého tuku a ještě chvilku třeme. Přidáme tuhý sníh a s ním přimícháme i oříšky a drobečky a nakonec lehce vmícháme mouku. Pečeme v dortové formě. Necháme vychladnout, pak rozkrojíme a plníme světlým krémem. Krok 2: Hmota 2: z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme cukr a žloutky, pak přidáme mouku a lehce zamícháme. Na pomaštěný a moukou vysypaný plech nalijeme těsto a předehřáté troubě rychle upečeme, aby se okraje nevysušily. Vychladlý plát potřeme tmavým krémem a nakrájíme na pruhy široké asi 2 cm. Krok 3: Spodní díl kulatého korpusu potřeme pikantní marmeládou (nejlépe rybízovou), potřeme krémem a od středu stáčíme pruhy bílého těsta pomazaného krémem. Navíjíme spirálovitě pruhy těsta 2, až vytvoříme spirálu stejně velikou jako je podložená dortová placka. Horní řeznou plochu spirály potřeme krémem a přiložíme na vrch horní díl placky. Potřeme krémem a zdobíme podle fantazie. Krok 4: Krém: žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vanilku a mléko. Směs postavíme na oheň a za stálého míchání ji silně zahřejeme, ale nesmí se vařit. Přelijeme ji do porcelánové misky a necháme vychladit. V jiné misce utřeme máslo a vychladlou směs k němu postupně zašleháváme. Krok 5: Tmavý krém: uděláme stejně jako světlý jen do něj zamícháme 5 dkg strouhané čokolády nebo vrchovatou lžíci kakaa.

TIP: Jak na dort bez formy

Zveřejněno 28. 3. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skládaný dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wjVr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skládaný dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wjVr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Jani, pěkný dortík a láká....:-p, posílám kulatej bod :yes:

Jiřko, byla příležitost a já jsem se jí chytla, to víš, jsem poděs. Doma už příteli s tím lezu na nervy:-)):-D

Janko,jak já ti fandím,z tebe bude opravdová cukrářka,já bych si na to netroufla,nemám trpělivost,jsi fakt dobrá,dort vypadá báječně:yes::yes::yes: dávám bodík a jen tak dál...

Janka super. :yes: Súhlasím s Elizou, tie prečečkané torty bez vkusu nie sú moja parketa...V jednoduchosti je krása. Toto sa ti podarilo, držím prsty, nech sa ti daria aj ostatné, a nielen torty...a bodík ( to je jasné :-D ):yes:

Jani, tak ty ses opravdu s těmi dorty rozjela a vidíš jak se ti daří:yes: je krásnej, taky jsem si početla ty zážitky z narozenin dětiček ... tak to naše holčička když byla malá, šla do všeho po hlavě ale opravdu.. i do toho dortu... žádné ručičky, prtíčky , ale hlavu strčila do dortu a celý ho chtěla ochutnat nejednou.. jo, jo dneska v patnácti tomu nevěří...:-O Jani ty tomu věř, že dortík je pěkný a máš bodík:yes:

Elizo, tys mi zas připomněla první narozeniny mého syna před 37 lety :-). To jsem pekla první dort v životě a čekala jsem návštěvu rodiny. Krém jsem měla připravený a z trouby jsem vytáhla centimetrovou placku :-) Ještě štěstí, že v obchodě měli dortové těsto v prášku. Nakonec to dopadlo dobře, ale léta mi trvalo, než jsem se odvážila upéct další :-)

A Jani, víš co... Já bych ji i nechala :-) Dětská radost a spontánní chování je podle mě něco tak zásadního, že to naše "dospělé" malicherné aranžování a zdobení je proti ní násobený prd...:-):-*;-) Děti si umí oslavy opravdu užít, když je necháme a nebudeme je napomínat...:-))

No a tak si představ, že by tak plácla do těch svtebních schodů, třeba, co? To by bylo na mrtvici!:-)):-D:-))

Jani, připomněla jsi mi první narozeniny mojí dcery (už to za půl roku bude 8 let - pro mě jako včera..). Moje maminka jí upekla dort a protože ho - podle tradice - má nakrojit oslavenec, nechali jsme Elišku, aby ho "porcovala" :-)). Ujala se toho s chutí, hrabala do dortu (byl třípatrový) ručičkama, já jsem ji postavila na stůl a přidržovala a ona se ládovala a my všichni ostatní (na Lízy oslavách se totiž schází celá široká rodina na zahradě, protože je to i oslava konce léta s grilováním, lampiony a balónky ap.) jsme si servírovali ty odpadající hroudy a rozpatlané kousky se šlehačkou... A jak nám chutnalo !!! :-p Máme to natočené na video, i proto si to tak živě pamatuji :-*

Elizo, souhlasím s tebou. Ty nádherné výtvory některé bych nechtěla ani nakousnout, bylo by mi to líto. Tady ten dort byl pochválen jak oslavencem, tak všemi, na koho se dotalo.Já na té oslavě nebyla, ale dostala jsem asi 7 sms, že dort je super a to bylo pro mne fakt ohodnocení;-):yes:

Jani, asi se budeš divit (a nebo možná ne :-) ), ale mně se ten Tvůj dort líbí víc než ty načančané svatební nebo "obrázkové" - krtečci, mašinky ap.:-/. Prostě je takový "k nakousnutí", domácí, jako od maminky k narozeninám. S tím se nemůžou ty prefabrikované výrobky srovnávat. I když oceňuji preciznost a trpělivost (i fantazii) pekařek, které vytvářejí něco, co - přiznávám - neumím a nikdy umět nebudu, lehounce nedokonalé výtvory jsou mi prostě bližší.
Posílám bodík, protože "voní" až sem :-p.

Ilonahen;-):yes:

Nemusí být všechno načančaný,už podle receptu poznáme že to musí být výborný a hlavně jedlí.:-D

Ilonahen, kdybys věděla, co dostávám receptů meilem! Známí vědí, že jsem maniak na recepty a kdysi jsem všechno ukládala, ale asi bych si s tím úplně zacpala počítač, tak si nechávám jen recepty, které mají dobrý postup a k tomu foto. Potřebuji aspoň malinko vidět, jak to vypadá. Samozřejmě, že můj výtvor se nedá srovnat s tím na obrázku, ale i tak mám radost, že to vyjde aspoň tak. Vidíš přece, že se nemůžu rovnat třeba svatebnímu dortu, ale myslím, že mnohým poslouží vědět, že ne každý je umělec.;-)

No tedy tohle bych snad i mohla spáchat :-p:yes:

Tak si myslím že Janička je nejen výborná kuchařka ale i cukrářka.Kam na ty recepty chodíš,zasloužíš si bodík.:yes:Už je tam.:-8

Děkuji moc. Já jsem právě takové trdlo, že kdybych neměla takový postup, nic bych nevytvořila:-))

Postup přípravy je dokonalý. Takhle má vypadat recept, když autorka má zájem, aby podle jejího receptu dokázaly upéct dort všichni. Jenomže některé autorky se chlubí jenom fotografií dortů, ale obyčejný člověk podle jejich jednoduchého popisu postupu, dort v životě neudělá.;-( Recept dávám do oblíbených. Musí být výborný. Líbí se mi i ten krém.:-p
Vhodný pod marcipán.:yes: Recept si zaslouží bodík.

;-);-)

Tak na ten dort jsem byla zvědavá. S podkovou jsem ti malinko pomohla, ale tento jsi zvládla moc dobře sama. Šikula! To musím dát bodík!

Tématické fráze:
marcipánový krtek, dort krteček, dort počítač, dětský dort krteček, dort k prvním narozeninám, dort krtek, dětský dort foto, marcipanovy krtecek, dětský dort krtek, dort s krtečkem, dorty k narozeninam recepty, skládaný piškotový dort, jak upéct dort, skladany dort z piskotu, jak upect detsky dort, dort s krtkem, dort podkova foto, upect dort, dortové těsto, dort s podkovou

Suroviny:
vejce, cukr, piškoty, oříšky, kakao, máslo, rum, mouka polohrubá, vejce, cukr, mouka polohrubá, bílek, cukr, žloutek, máslo, mléko, vanilka, tuk, mouka

Přidat fotografie receptu