Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Točený třešňový dort

Točený třešňový dort z listového těsta s karamelovým krémem je jedinečný dezert, který spojuje křupavé vrstvy listového těsta, sladké třešně a bohatý karamelový krém. Tento dort vyniká nejen svou lahodnou chutí, ale také atraktivním vzhledem.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 382 kJ /
4 154 kcal
Bílkoviny10,55 g
Tuky349,00 g
Vláknina10,00 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 74 mg
Sůl0,15 g
Sacharidy237,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jako první připravte karamelizované kondenzované mléko, jestliže jste je nekoupili Salko karamelové. Plechovky klasického proslazeného mléka nechte zcela ponořené ve vodě zvolna vařit 1,5 hodiny. Chladnout pak musí až do dalšího dne. Krok 2: V předstihu dále připravte čoko polevu (ganache): smetanu přiveďte k bodu varu, odstavte ji a nechte v ní rozpustit čokoládové čočky. Základ pak umíchejte dohladka společně s kukuřičným sirupem nebo medem a nechte ho zcela zchladnout (vyplatí se ho nechat v chladu odležet do druhého dne). Krok 3: 1 plát lístkového těsta 30x30 cm (kupovaný polotovar) rozrolujte a na podkladovém papíru jej rozdělte na délku rádýlkem na proužky široké cca 3 až 4 cm dle velikosti třešní (viz Náš tip). Každý středem poklaďte vypeckovanými třešněmi s mezerami o velikosti poloviny plodu a do těsta celou řadu opatrně zabalte, získáte hada ve tvaru perlovce. Krok 4: Zabalený proužek přeneste do kruhové formy o průměru 26 cm s listem papíru na pečení na dně a od středu či obvodu postupně stáčejte jeden za druhým do podoby spirály. Mezi prameny přitom ponechte cca 1 cm široký rozestup (kvalitní těsto by je mělo v průběhu pečení vyplnit). Krok 5: Obsah formy nakonec upečte v troubě vyhřáté na 200 °C (cca 15 minut). Takto připravte ještě další plát a upečené nechte zcela vychladnout. Krok 6: Připravte krém: měkké máslo vyšlehejte doběla a po lžících do pěny zapracujte zkaramelizované mléko (musí mít pokojovou teplotu!). Jemný krém důkladně prošlehejte. Přibližně čtvrtinu krému rozetřete na jeden ze zchladlých kruhových plátů, přiklopte ho druhým a takto složte všechny na sebe. Krok 7: Povrch celého korpusu potřete zbylým krémem (vrstva nemusí být dokonale hladká) a nechte vše v chladu ztuhnout. Celý nakonec polijte připravenou zchladlou čokoládovou polevou (ganache) a bok případně obsypte čokoládovou rýží.

Zveřejněno 3. 7. 2015

Poznámka autora frejka55

Podrobný fotonávod jak na to krok za krokem najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/perlovcovy-toceny-...

Nejnovější recepty z naší dílny najdete ZDE:

https://www.facebook.com/nejrecepty

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Točený třešňový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ByvQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Točený třešňový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ByvQ

Marie

Komentáře (6)

no ten musí být:-p:yes:

Vypadá moc hezky

Parádní prácička;-);-):yes::yes::yes::-p

Velká nádhera :):yes::yes::yes:

Paní učitelka 3. 7. 2015 19:04
zajímavý dort, vypadá moc pěkně.:-K:yes:

Bude to určitě moc dobré:-p:yes:

Tématické fráze:
třešňový dort, třešnový dort recept, točeny dort, nejrecepty.sk, bylinková spirála postup práce, karamelizované kondenzované mléko, recept točený dort, dort ve tvaru hada, cokoladovo tresnovy dort, třešňové šneky, točený dort recept, tresnovy toceny koláč, točený třešňový kolac, toceny lystkovy koláč, dort z toceneho korpusu, stočený dort do spirály, třešnové dorty, coko třešňový koláč, tsešnovy dort, dort spirala

Suroviny:
těsto listové, třešně, máslo, salko, zdobení čočka čokoládová, smetana ke šlehání, sirup kukuřičný, rýže čokoládová

Přidat fotografie receptu