Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční beránek

Když jsou Velikonoce přede dveřmi, je ideální čas oprášit formu na beránka. V každé rodině se peče tato tradiční velikonoční dobrota trochu jinak. Pokud stále nemáte ten pravý recept, zkuste tuto klasiku z třeného těsta.

Hodnocení receptu je 4,9 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

anete anete

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 756 kJ /
3 288 kcal
Bílkoviny72,36 g
Tuky134,64 g
Vláknina9,00 g
Cholesterol 1,35 g
Sodík 606 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy442,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Formu na beránka důkladně vymažeme tukem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C. Krok 2: Z bílků vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně vmícháváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 4: Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu a opatrně vmícháme sníh z bílků. Krok 5: Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme asi 35-45 minut.

TIP: Jak na třené těsto

Zveřejněno 31. 3. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční beránek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NxOv

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční beránek

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NxOv

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

Výborný recept, beránek šel i krásně z formy (viz foto), jen pozor do jaké formy těsto lijete. Recept odpovídá větším formám nad 30 cm!

Výborné těsto, pevné a vláčné. Beránek se neláme.

Vyborny recept- upečeno🍰<3<3

Naprosto super recept. Děkuji <3

Recept je suprový! Beránek je výborný, šel krásně vyklepnout, při pečení žádné potíže ;-) Doporučuji!

Zrovna peču, zatím mi pěkně teče do trouby, takže první radost z něj mám už teď. Nevím co jsem udělala špatně. Těsta bylo moc, do formy jsem ho nedala celé i tak teče. Uvidím jak se dopeče, protože rozhodně 45 minut je asi fakt málo. Mám keramickou formu.
Takže pekla jsem ho přes hodinu, kvůli tomu množství těsta. Příště menší dávku těsta a bude OK. Chuťově je výborný.

Bodatosa: to asi fakt může být tou moukou 🤔🤔

Veronika.Hrozna: Zdravim a dekuju za radu ... Tohle jsem samozrejme zkousel a nevypadalo to, ze by byl uvnitr mazlavy. Pekl jsem 60 minut, plus 10 minut s alobalem. Zvenku krasny, uvnitr katastfrofa. Nejsem si jisty, jestli by to mohlo byt treba samotnou formou, nebo troubou (pouzivam elektrickou) a nebo treba i moukou, kterou tady v Japonsku pouzivam. Je toho hrozna spousta a vybrat si tady mouku je skoro veda.
Beranek byl uvnitr spise takovy jako gumovy nebo skoro jako silikonovy, tezko popsat ...
Mate treba podobnou zkusenost ...?
Dekuju

Dobrý večer chci se zeptat já mám beránka ze silikonu to je na 2beranky nebo na 1 ať vím děkuji za odpověď

Bodatosa: Vyzkoušet špejlí, jestli je propečený, špejle je suchá, vybrat. Jesli je mokrá, péci dál a znovu zkusit za 6 minut. Samozřejmě zkusit v místě, kde je nejhrubší.

Zdravim vsechny berankotvurce…

Ja jsem se take pokusil, ale ani po 5- tem pokusu jsem neuspel. Vzdycky byl uvnitr nedopeceny. Zkousel jsem i alobal, ale vysledek je porad stejny. Co by mohlo byt spatne ..?
Pecu v kovove forme.

Dekuju za rady …

Vesele Velikonoce …

PetraW.: Takže dcerka už nevydržela a zakrojily jsme beránka už dneska a musím říct, že výborný. Vláčný a chuťově výborný :-8

Beránek byl fantastický. Výborný, krásně vyběhl, měkoučký a šel krásně z formy.

Beránek se povedl, byl můj první, který jsem kdy upekla. Jak chutná zatím netuším, ale dám vědět

Jelikož nemohu mléčnou bílkovinu, nahradila jsem klasické máslo a mléko rostlinnymi výrobky. A byl výborný :-8
Ukládám a použiji jako univerzální těsto na muffiny, bábovku :-)

Teplota trouby alespoň by oko? Co třeba recept rozdělit na více jak dva kroky když "krok 1" má v sobě asi 5 kroků"? Beránek dobrý, ale udělal jsem již i lepší. Je to taková průměrná bábovka ve velikonoční formě.

Vyzkoušeno, výborné:-):-K

Dnes jsem upekla beránka podle tohoto receptu a je moc dobrý a krásně vláčný. Zařazuji do své kuchařky. :-)

Moooc dobrý recept. <3 beránek.je výborný, vláčný. Moc nám všem chutnal.:yes::yes::yes::-K

Výborný a vláčný beránek.

Peču beránky hodně roků v kameninové formě , která je ze dvou půlek. Recept je velmi jednoduchý:formu vymažu a vysypu hrubou moukou. Náplň 2 vajíčka,15 dkg kryst.cukru, 15 dkg hlad.mouky speciál, špetku soli a 2 lžíce vřelé vody. Toto vše ušlehám v robotě a pak dam do formy. Peču ve vyhřáté elektr. troubě asi 25 minut. Po vychladnutí vyklopím a ze 2 bílků šlehám sníh. Na jeden bílek 6 dkg kryst.cukru. S tímto nazdobím ovečku.

Beránek se mi povedl a chutná výborně.:yes::-p :-K

beránek se povedl :-D :-))

Co bych doporučovala, já do beránka přidávám ještě alginátové kuličky a rozinky, je to opravdu dobré, pokud ovšem jíte rozinky :-D.

Děkuji myslela jsem si to :-) beránek už se peče tak jsem zvědavá :-?

Mam takový hloupý dotaz :( do čeho mám přidat ten vanilkový cukr ? :(

Zkusím ho, snad se povede:)

Kdy prosím beránka z formy vyklopit ?

Beránek byl super,ale dělali jsme ho nadvakrát :D Nic mu nechybí,budem dělat každy rok! :)
:-D

...vtipné.. :-D :yes: Také mi vadí mrzačit beránka.. Potěšilo mě, že se tím někdo zabývá.. ;-)

Víte. U nás se beránek vždycky dělal, hlavně kvůli dětem. Seli jsme zrní a do porostu ho dávali a obložili jsme ho vajíčky, jak vařenými, tak čokoládovými ve staniolu a i s polévanými malými vajíčky z cukru. Ale vždy byl problém. Beránek se dal den před velikonočními svátky a na svátky se jedl(bylo to třeba,aby neztvrdl). A jak do něho. NO ZEZEDU. Tak jsme udělali invalidu. Zprvu různě jsme zakamuflovali jeho ztrátu zadku, což bylo jen na chviličku. A postupně (po kratičké době) to vypadalo blbě. A tak jsme řekli DOST !. Již nebudeme mrzačit beránky. To samé s vařenými vajíčky, které se stále pak nabízeli a dělalo se možné i nemožné z nich, až všm lezli z krku. Udělá se miska se vzrostlím obilím, umělými a čokoládovými a cukrovými vajíčky a pomláskou a šmitec. A ostatní jako je mazanec, vanočka a biskupský chlebíček je bokem a nic nás nezlobí.Vajíček uvaříme tak 5-6 a dost. Ale je jistě na každým, jak si to udělá. Ale recept těsta je jistě moc dobrý a já mu dávám +bodík.

barboro, každá trouba peče jinak, tak jestli ti to pomůže, tak snad by to mohlo být tak plus mínus stejné, udělej si tady toho a to ostatní, ty stupně trouby si přečti tady.;-)http://www.toprecepty.cz/recept/4267-velikonocni-b...

:yes:chtela jsem pect beranka ale neni napsane kolik teplota trouba na pul az 3-4 hodiny?:-//

Trochu jiný úhel pohledu,ale jinak je moc hezký,chtělo to opravdu pocukrovat:yes::-*

anete, ale dobré to je;-), možná, kdyby byl pocukrovaný, bylo by to lepší, ale jinak ti moc hezky vylezl z formy.:yes:

Vypadá normálně - já mím stejnou formu.;-)

:-O fakt:-? ;-( chudák beránek

:-*...aneta dufam, ze sme ta neznechutili

Ten beránek, vypadá spíš jako lasička :-D

Tématické fráze:
velikonoční beránek, velikonoční beránek recept, recept na velikonočního beránka, beránek recept, beránek, recepty velikonocni beranek, recept velikonoční beránek, velikonoční beránek recepty, velikonoční beránek biskupský, recepty na velikonocniho beranka, velikonoční beránek top recepty, recept na beránka, beránek velikonoční, velikonoční recepty na beránka, top recepty velikonocni beranek, velikonocniberanek, jak vyklopit velikonočního beránka, jak se peče velikonoční beránek, recept beranek, kdy vyklopit beranka

Suroviny:
máslo, vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, mléko, mouka polohrubá, prášek do pečiva, šťáva citronová, tuk, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu