Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčka (plpa) ke grilovanému masu

Hodnocení receptu je 4,2 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Zuzec

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie612 kJ /
146 kcal
Bílkoviny4,05 g
Tuky0,36 g
Vláknina7,65 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 431 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy30,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Množství záleží na počtu strávníků a masu :). Tatarku smícháme s malým jogurtem, přidáme cca 3PL kečupu, 2-3 nastrouhané kyselé okurky, 5-10 stroužků česneku (dle libosti ostrosti), sůl, pepř.

Zveřejněno 14. 8. 2015

Poznámka autorky Zuzec

Plpa je můj výmysl. Nesmí chybět u žádné grilovačky a vyžadují si ji i ti, kam jdeme na grilovačku ( beru s sebou místo vína :). Tatarka sice není super v létě, ale plpě dává tu pravou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčka (plpa) ke grilovanému masu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EBwN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčka (plpa) ke grilovanému masu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EBwN

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Taky to může být americký dresing :o)

Zuzec: taky su z Moravy a plpa se kdysi u nás říkávalo přespříliš husté omáčce, takže mi tvůj název receptu zacinkal zvonečkem dětství :-))

,,Su z Moravy" :-)...plpa je prostě míšenina. Není to zkratka ničeho (a že nad tím všichni bádají). Jednou mě tak napadlo smíchat pár věcí, překvapivě to všem chutnalo. Dávám střední tatarku, malý jogurt, 3PL kečupu, 3 nastrouhané kyselé okurky, sůl a pepř podle chuti, 10 stroužků česneku pro grády.

...připdá mi to něco mezi česnekovým a tzaziky dypem - prostě "plpa" - proč ne? fantazii se meze nekladou :-O ;-) - bodík letí

Krásné vidět takové slovo napsané. Osobně znám výraz naplpat, plpat /něco někam/ z olomoucké větve rodiny a odpovídá konzistenci omáčky /asi zvuková reminiscence/. Jinak plpa chutná, dresinky ze samotného jogurtu vyžadují dost osolit a ocukrovat, aby nebyly plané. Zde to jistí kečup a tatarka.

U nás se plpa říká kašovité hmotě nevábného vzhledu, jako je například sražená omáčka, nepovedená kaše s hrudkama apod. :-)

Můžeš, pro zajímavost, vysvětlit význam slova "plpa"? Nářeční, krajový, tvůj vlastní výraz?
Jinak uvádíš množství ostatních surovin, ale ne tatarky - upřesni, prosím. A malý jogurt? - 190 g?

Tématické fráze:
omáčka ke grilovanému masu, omáčky na grilované maso, dresing ke grilovanemu kurecimu masu, tatarske omacky ke grilovanym masu, medová omáčka ke grilovanému masu, omáčka k masu z banánu, co ke grilovanému masu, medová omáčka k masu, tatarka k masu, omacka z tatarky k masu, omacka ke grilovanemu masu z kecupu, omáčky ke grilovaný masum, recept na omacku ke grilovanemu masu, medová omacka na maso, top ke grilovanému masu, omačka k grilovanému masu, omáčky k grilovanému masu recepty, omáčka z tatarky ke grilovanému masu, omáčka ke grilovanému masu, máčka ke grilovanému masu

Suroviny:
tatarská omáčka, jogurt, kečup sladký, okurky sterilované, česnek, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu