Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vláčný velikonoční mazanec

Velikonoce se blíží, a tak je na čase oprášit recept na mazanec. Vláčný bochánek se peče jednou za rok, tak ať stojí za to. Těsto musí vonět máslem, přidat můžete i vanilku a citrón. Hlavně nezapomeňte na typický křížek a mandlovou posypku.

Hodnocení receptu je 4,9 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

chute-sveta.cz chute-sveta.cz

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez dob kynutí

85 min (45 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 042 kJ /
2 639 kcal
Bílkoviny68,39 g
Tuky102,45 g
Vláknina18,15 g
Cholesterol 703 mg
Sodík 1,86 g
Sůl4,54 g
Sacharidy351,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme kvásek, na který smícháme v míse polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. Krok 2: Po 30 minutách vmícháme cukr, máslo, vejce, sůl a extrakt, dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce to bude trvat o něco déle.
Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle. Krok 3: Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo nebo plast, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí). Krok 4: Po odpočinutí těsta z něj vytvarujeme bochánek (tzn. pořádně jej utáhneme, aby při kynutí v troubě drželo tvar), dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.
Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem velmi pomalu vrací zpět. Krok 5: Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže (řez by měl být hlubší, mělký se může roztrhnout). Krok 6: Troubu rozehřejeme na 160 °C a pečeme 40–50 minut dozlatova.

TIP: Rady a tipy, jak se vyhnout nejčastějším chybám při výrobě mazance

Zveřejněno 27. 8. 2015

Poznámka autorky chute-sveta.cz

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vláčný velikonoční mazanec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/By32

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vláčný velikonoční mazanec

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/By32

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (19)

Pekla jsem ho podruhé v životě. Konečně se mi povedl,tak jsem nadšená .Dala jsem rozinky namočené v rumu,trochu toho rumu do těsta a ořechy.Možná je méně sladký,ale to vůbec nevadí.Nám chutná.Děkuji.🤩👏

Mazanec jsem dělala poprvé, myslím, že se povedl a je vynikající.
Určitě u tohoto receptu zůstanu.

Moc dobrý mazanec👍👍👍 já recept trochu upravila - kvásek jsem dělala zvlášť, místo másla dala sádlo, do těsta přidala rum, místo vanilkového dochucovadla jsem dala vanilkový cukr, vajíčko jsem dala jedno a plus žloutek. Rozinky jsem nechala chvilku v rumu. Chuťově je top!

Super recept 👍🏻👍🏻
První pokus o mazanec dopadl na 1*
Neni suchý ani přeslazený.....je pěkně nadýchaný ale nedrobí se,chuť 👌🏼
Upečeno na 160st/50min,z dvou dávky,místo másla Rama(trochu méně) a tekuté sladidlo namísto cukru,špetka muš.oř./badyanu.Aroma rum/van./citr. Ostatní dle receptu...Přidal jsem foto,do uvařeno....asi 🤔😁
Děkuji za skvělý recept

Na chuť dobré, ale drobivé a špatně kynul. Při pečení popraskal.

Málo sladký a spíš suchý.

Výborný ❤️

Je vynikající. A dokonce krásně drží tvar. Asi tak poprvé v mém životě.

Veľká noc je síce dávno za nami, ďalšia dlho pred nami, ale jesť sa môže kedykoľvek. :-D:-8 Mazanec bol dobrý, chutný. :yes:;-)

Úžasný:-*

Velice vláčný mazanec ! Vymazlený recept, nic jsem nemusela přidávat ! Pekl se na 170 přesně 40 minut +-2 minuty.
Chuťově vyvážený, málo sladký / pro mě akorát/, aspoň jsem mohla posněžit cukrem ;-) ,pro efekt. Velmi dobrý recept.

Fidunka:
"Vláčných mazanců" je v krámech plno... :-)
U nás už generace frčí mazance z tohoto těsta: https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
Zkuste a nebudete banovat :-K

Veronika.Hrozna: Vzhledem k tomu, že mám dceru s dyslexii, tak v tomto případě mi toto přirovnání přijde až hanlivé:-!

Fidunka: Stačí pozorně číst! Recept je v pořádku, ovšem , ne pro ty, co trpí dyslexií .

Pro mě jako pro začátečníka recept úplně k ničemu. Když nasypu všechnu mouku trochu mléka a kvasnice tak mi vznikne jen práškové čehosi. Za mě fakt ne. Zkušeným to možná přijde k smíchu, ale když děláte něco poprvé tak je to recept na nic.:no:

Tématické fráze:
velikonoční mazanec top recepty, vláčný mazanec, velikonoční mazanec, velikonoční mazanec z hladké mouky, mazanec z hladké mouky, velikonoční mazanec recept, recept na vláčný mazanec, vláčný mazanec kynutý, recepty babiččin vláčný mazanec, velikonoční mazanec bez kynutí, vláčný mazanec recept, mazanec bez kynutí, mazanec nejlepší recept, těsto na velikonoční mazanec, mazanec vlacny, nejlepší velikonoční mazanec, lehký mazanec, mazanec top recepty, velikonoční mazanec ládi hrušky, recepty vláčný mazanec

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, droždí, mléko, cukr, máslo, sůl, vejce, extrakt vanilkový, extrakt citronový, rozinky, mandle loupané, vejce, lupínky mandlové

Přidat fotografie receptu