Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Risotto s karamelizovanou cibulí a liškami

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min

50 min (50 min příprava)

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 223 kJ /
770 kcal
Bílkoviny8,26 g
Tuky53,60 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 77 mg
Sodík 31 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy49,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravte si horký vývar (třeba domácí z mrazáku) a mějte ho po ruce. Krok 2: Očistěte houby vlhkým hadříkem a větší lišky rozpulte, menší nechte celé. Lišky dejte na nepřilnavou pánev a dejte sporák na plný výkon. Houby pustí během chvilky vodu, úplně se do ní ponoří (je jí docela dost), ale chvilinku na to se voda vypaří. V ten okamžik jsou lišky připravené k dalšímu vaření. Celé to trvá 4-5 minut. Krok 3: Na vyšší pánev dejte olej na střední výkon sporáku a přidejte cibuli. Pomalu ji opékejte zhruba 10 minut (klidně uberte plamen), než začne lehce karamelizovat. Ve fázi, kdy zezlátne, přilijte balsamico ocet a posypte cukrem. Míchejte, aby se cibule směsí obalila a komplet zkaramelizovala do lehce hnědé barvy. Přihoďte houby, větvičky tymiánu a vařte zhruba dalších 5 minut. Pak vmíchejte rýži i česnekové stroužky a za stálého míchání opékejte asi minutu. Rýže se musí opéct ze všech stran. Pak do horké pánve chrstněte studené víno a za stálého míchání se vyvalí pára plná vůní neb víno se začne odpařovat poměrně rychle. Krok 4: Když se víno odpaří, přilijte velkou naběračku horkého vývaru (tak, aby byla rýže ponořena jen těsně pod hladinu), dobře rýžovou směs promíchejte a stáhněte sporák na minimum. Musí to jen zlehka probublávat a odpařovat se. Až v pánvi nezbyde téměř žádný vývar, promíchejte a přilijte další naběračku vývaru. Tohle zopakujte tolikrát, dokud nespotřebujete všechen vývar. Arborio rýže bude krémová, nikoliv rozvařená - v tom je její kouzlo. Osolte a opepřete. Když už i poslední tekutina vývaru téměř zmizí z pánve, tak vmíchejte pokrájené ledově studené máslo. V tomto okamžiku začne být risotto pravé italské, tedy krémové!
Hotovo a můžete servírovat okamžitě. Každou porci ještě zlehka ozdobte hoblinkami Parmezánu a lístečky čerstvého tymiánu. Risotto s karamelizovanou cibulí a liškami je nesmírně voňavé jídlo! Žluťoučké lišky dávají jídlu neskutečný šmrnc a punc chuťové delikatesy!

Zveřejněno 5. 9. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

http://www.korenizivota.com/risotto-s-karamelizova...

Zde najdete i fotopostup a další zajímavé recepty, které vařím s láskou ve Švédsku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Risotto s karamelizovanou cibulí a liškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lPz1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Risotto s karamelizovanou cibulí a liškami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lPz1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (2)

supr, budu se těšit na zpětné ohlasy až uvaříte.Určitě dejte vědět :-D

...moc hezký recept...jestli najdeme lišky, určitě vyzkouším...fotečky lákají k ochutnání :-)

Tématické fráze:
lišky recepty, lišky houby recepty, karamelizova cibule

Suroviny:
olej olivový, cibule, balsamico, cukr, houby lišky, rýže arborio, víno bílé, vývar, sůl, pepř mletý, máslo, parmazán, tymián,

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu