Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bazalkové pesto stálezelené

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 447 kJ /
2 258 kcal
Bílkoviny44,25 g
Tuky221,77 g
Vláknina6,05 g
Cholesterol 48 mg
Sodík 964 mg
Sůl2,40 g
Sacharidy19,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fígl je v tom, že listy bazalky zblanšírujeme, což znamená, že je vložíme na půl minutky do vroucí vody, ihned je vyndáme a vložíme do misky se studenou vodou a ledem. Teplotní šok způsobí to, že lístky si zachovají barvu. Krok 2: Dobře je osušíme. Krok 3: Česnek najmeno nasekáme nebo utřeme, vložíme spolu s listy, nastrouhaným parmazánem a piniemi do mixéru a rozmixujeme dohladka. Krok 4: Pak přilijeme postupně olej a důkladně promícháme. Krok 5: A máme hotovo. Přendáme do sklenek, zavíčkujeme a uchováme v lednici, popř. můžeme i zamrazit.

Zveřejněno 12. 9. 2015

Poznámka autorky 1974andrea

Tento postup jsem vyčetla na stránkách Kuchařky pro dceru.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bazalkové pesto stálezelené

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DAp6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bazalkové pesto stálezelené

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DAp6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Taky jsem dělala pesto podle Kuchařky pro dceru a myslím, že se povedlo<3

Pesto nesmí u mě doma chybět, hodně často ho používám třeba k těstovinám, když nemám chuť na žádné velké vaření <3

Jitkas:Jitko, díky za doplňující informace. S tím vychlazením také zkusím ;-) Nesouhlasím ale s tím, že po takto krátkém ponoření do vroucí vody, vlastně na pár vteřin, se ztratí vůně bazalky. Nesmí se samozřejmě bazalka vařit dlouho, jen ponořit, ona hned " zavadne " a zchladit.

Blansirovani bazalky je to jednou z "technik" jak zachovat jeji barvu, pouzivana katalanskym molekularnim kucharem F. Adrià. On ale z blansirovane bazalky nedelal pesto, pouzival ji na barveni olivoveho oleje, ktery pak mel opravdu temne zelenou barvu. Pri blansirovani bazalky v horke vode se totiz uvolnuji i jeji esencialni oleje, coz je to, co nam v ni "voni". Tudiz mate pesto ano vice zelene, ale i mene vonave.
Metoda jak nejlepe zachovat barvu bazalky je pracovat rychle a mit naopak vse vychlazene z lednice, tedy dat olivovy olej, parmazan, cesnek a piniove orisky dobre vychladit + nadobu mixeru doporucuji dokonce vlozit na chvili do mrazaku, vse pak provest co nejrychlji, protoze jsou to prave kyslik a zahrivani bazalky pri mixovani(nebo treni v hmozdiri), kteri pri styku s polyfenoly pritomnymi v bazalce zpusobuji onu neestetickou zmenu barvy (oxidaci)

Jen dodam, ze ja ji delam "normalne", jen se snazim byt rychla a proto pouzivam mixer. Chcete-li, aby vam dele vydrzela, listky bazalky po umyti co nejlepe osuste, voda pestu tez nedela dobre.
Kdyz ho delate v hmozdiri, pouzijte hrubozrnnou sul, pomuze vam vse drive rozmelnit.

:-Okrásné zelené pesto ...to bych si pochutnala ....:yes:

:yes:kdo umi...ten holt umi:-))
To blansirovani je zajimave.

Tématické fráze:
bazalkové pesto bez piniových oříšků, bazalkové pesto recept, bazalkové pesto top recept, bazalkové pesto, pesto z bazalky, recept na bazalkové pesto, pesto z bazalky recept, bazalkove pesto recept slovensky, zelené pesto z bazalky, pesto, pesto bazalka, pesto recept, top recepty bazalkové pesto, recept na pesto z bazalky, recept na bazalkový pesko, bazalkove pesto bez ořechů, zelene pesto, pesto bazalkové, recepty z bazalky, bazalkove pesto zelene

Suroviny:
bazalka čerstvá, parmazán, ořechy piniové, česnek, olej olivový

Přidat fotografie receptu