Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mandlový mazanec

Mandlový mazanec je lahodné pečivo, které láká svou nadýchanou a vláčnou konzistencí. Vychutnejte si ho jako svačinu s máslem nebo s oblíbeným džemem, či jako sladkou pochoutku k čaji či kávě.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Vareniste.cz Vareniste.cz

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min Bez doby kynutí těsta

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 533 kJ /
4 669 kcal
Bílkoviny112,33 g
Tuky205,44 g
Vláknina32,86 g
Cholesterol 1,53 g
Sodík 1,33 g
Sůl4,19 g
Sacharidy576,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky namočíme alespoň na 30 minut do horké vody. Zvlášť namočíme na 30 minut do horké vody pokrájené mandle nebo ořechy.. Krok 2: Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek, vlijte 180–200 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj droždí, posypte moukou a nechte vzejít kvásek; bude to trvat půl hodiny i déle. Pak přidejte cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru. Krok 3: Rukama či vařečkou vypracujte vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijte další mléko, nebo přisypte pár hrstek mouky, klidně i hladké). Těsto pořádně propracujte (10–15 minut) a pak přidejte většinu krájených mandlí (nebo všechny, jestli je nechcete navrch) a důkladně prohněťte. Krok 4: Těsto poprašte moukou a nechte ho v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek; trvá to 1,5–3 hodiny. Krok 5: Vykynuté těsto prohněťte, zapracujte rozinky a vytvarujte 1–2 bochánky. Posaďte je na plech vyložený papírem na pečení a nechte opět kynout; nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Krok 6: Pak bochánek/bochánky potřete vejcem a následně nařízněte do kříže, a chcete-li, posypte krájenými mandlemi. Krok 7: Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak troubu ztlumte na 150/130 °C a pečte ještě asi 55 minut (platí to, pokud pečete jeden mazanec, dva kousky se budou péct zhruba o 10 minut kratší dobu). Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjte bochánky namočeným svačinovým papírem, případně při dopékání jen ztlumte troubu. Krok 8: Udělejte test špejlí – zapíchněte ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndejte i s plechem z trouby a nechte vychladnout. Před nakrojením mazanec poprašte moučkovým cukrem. Krok 9: Něco navíc:
Těsto můžete ovonět muškátovým květem, vanilkou či anýzem.

Zveřejněno 18. 9. 2015

Poznámka autorky Vareniste.cz

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz

Tento recept z www.apetitonline.cz jsem letos ozkoušela poprvé. Nicméně se k němu vrátím i další rok. Mazanec byl krásně nadýchaný, neprasknul a chutnal skvěle. Mouku jsem použila hladkou, a mléka není třeba více než 200 ml.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mandlový mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8023

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mandlový mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8023

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Martino, nerozumím tomu, proč máš v surovinách uvedenu polohrubou mouku (a použilas hladkou) a vyšší mnořství mléka, než uvádíš v Poznámce?
Nebylo by lepší recept vypsat podle sebe, toho, co máš vyzkoušeno? Ne všichni čtou i Poznámky...
Mazanec máš krásný a věřím, že chutnal:-):yes::yes:

Tématické fráze:
mazanec, mazanec recept, recept na mazanec, mazanec apetitonline, nejlepsi mazanec apetitonline, recept mazanec, recept na mazance, recepty na mazance, mandlovymazanec, výběrový velikonoční mazanec, mazanec s mandlemi recept, bochánek apetitonline, mazanec s anýzem, mazanec top recept, apetitonline.cz/menu/velikonoce, výběrový bochánek

Suroviny:
mouka polohrubá, mléko, droždí čerstvé, cukr krupice, mandle, máslo, sůl, žloutek, vejce, mandle, rozinky, kypřící prášek, mandle, rozinky, vejce, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu