Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládová roláda se zázvorem (Bûche de Noël)

Hodnocení receptu je 4,3 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

veganotic veganotic

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie27 853 kJ /
6 657 kcal
Bílkoviny149,19 g
Tuky375,83 g
Vláknina54,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,71 g
Sůl1,22 g
Sacharidy642,16 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Roláda: troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Krok 2: Silken tofu, javorový sirup, cukr, ocet, kávu, vanilkový extrakt a vyšlehané lněné semínko rozmixujte dohladka v mixéru (pokud máte méně výkonný mixér či používáte tyčový, nejprve rozmixujte samotné tofu, až poté přidejte ostatní ingredience). Krok 3: Do jiné mísy prosejte mouku, škrob, sodu, prášek do pečiva, zázvor, sůl a kakao, přidejte ořechy a dobře promíchejte. Tekutou směs vlijte do mísy s moukou a lehce, ale dobře zamíchejte. Těsto by mělo být hodně husté, pokud by ale bylo až příliš homogenní, přilijte trochu mléka. Krok 4: Těsto špachtlí rozprostřete na celý plech a dobře zarovnejte, nikde by nemělo být výrazně silnější či tenčí než na jiných místech. Zároveň si dejte pozor, aby byl pečící papír pod těstem narovnaný, jinak vzniknou otlakem v těstě sklady a při rolování by roláda mohla praskat. Krok 5: Pečte asi 12 minut. Krok 6: Po vyndání nechte přibližně 5 minut chladnout. Na pracovní plochu rozprostřete čistou utěrku či ručník a poprašte ji kakaem. Za pomocí druhého plechu, který dáte pod utěrku, na ní překlopte roládu. Opatrně sejměte pečící papír, poprašte kakaem a přikryjte druhou utěrkou či přeložte volným koncem ručníku. Ještě horkou roládu opatrně z kratší strany pevně zarolujte (jedna vrstva utěrky/ručníku bude uvnitř) a nechte chladnout. Krok 7: Mezitím do používané marmelády (já dala pomerančovou) nastrouhejte asi 1 - 2 cm čerstvého zázvoru, přilijte kapku vařící vody a dobře zamíchejte. Krok 8: Roládu nechte zarolovanou chladnout asi půl hodiny, poté ji opatrně rozviňte (samotný konec - úplný "vnitřek rolády" nechte klidně lehce stočený, jinak by se mohl ulomit) a potřete vrstvou zázvorové marmelády. Nechte plně vychladnout. Krok 9: Krém: krém si připravuji nejradši den předem, dobře ztuhne a lépe se s ním pracuje. Kešu ořechy spolu s jogurtem rozmixujte dohladka v mixéru. Pokud nemáte příliš výkonný mixér, kešu krátce (asi 10 minut) povařte ve vodě, poté je slijte. Půjdou lépe mixovat. Krok 10: Do rozmixovaných kešu s jogurtem přidejte rozpuštěný rafinovaný kokosový olej, asi 3 lžíce cukru moučka a šťávu z půlky citronu. Krok 11: Opět rozmixujte, ochuťte a příp. dochuťte další šťávou/cukrem. Nechte dobře ztuhnout v lednici. Krok 12: Když je krém tuhý, vyšlehejte kokosovou či rostlinnou šlehačku a postupně do ní zašlehávejte i kešu krém. Když je vše spojené, vraťte do lednice. Čím pevnější krém bude, tím lépe půjde roláda naplnit. Krok 13: Poleno: vychladlou roládu potřete asi 1cm vrstvou bílého krému, posypte kandovaným zázovrem a s pomocí utěrky začněte roládu pomalu pevně rolovat. Pokud někde praskne, ničeho se nebojte a dál rolujte, zakryje se to čokoládou. Zarolovanou naplněnou roládu dejte ztuhnout do ledničky. Krok 14: 200 gr čokolády rozpusťte s cca 3mi lžícemi krému či rostlinné/ořechové šlehačky, zamíchejte a nechte v lednici ztuhnout do roztíratelné konzistence. Krok 15: Pokud děláte kůru, 200 gr čokolády rozpusťte, vylijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete do velmi tenké vrstvy. Nechte ztuhnout venku či v lednici/mrazáku. Poté nalámejte na tenké dlouhé proužky. Krok 16: Roládu potřete čokoládový krémem, obložte nalámanou čokoládou a posypte moučkovým cukrem. Pokud chcete poleno, kousek rolády šikmo uřízněte a ze strany ho "přilepte" čokoládou. Krok 17: Kousky rolády podávejte s extra krémem a kandovaným zázvorem.

Zveřejněno 19. 9. 2015

Poznámka autorky veganotic

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládová roláda se zázvorem (Bûche de Noël)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lNOg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čokoládová roláda se zázvorem (Bûche de Noël)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lNOg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

:yes::-K

Tématické fráze:
pečivo se zázvorem, buche de noel recept, b che de noël recept, čokoládová roláda recept, b che de noël-recept, buche de noel, čokoládový krém do rolády, b che de noël, la buche de noel, roláda poleno, zazvorova roláda, la buche de noel recept sk, la bûche de noël recept, ořechová roláda bez rolování, recept rolada buche de noel, extra čokoládová roláda, sojova roláda, rolady z rucniku, tofu roláda, buche noel recept

Suroviny:
tofu, sirup javorový, cukr hnědý, ocet, káva instantní, extrakt vanilkový, semínka lněná, mouka hladká, škrob kukuřičný, ořechy mleté, soda jedlá, prášek do pečiva, zázvor mletý, kakao, sůl, zázvor, marmeláda, pivo světlé, oříšky kešu, jogurt sojový, olej kokosový, cukr moučkový, citron, mléko kokosové, čokoláda, zázvor kandovaný

Přidat fotografie receptu