Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční jidáše

Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.

Hodnocení receptu je 5,0 (59×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min Bez doby kynutí

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 50 kusů

50kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 790 kJ /
5 208 kcal
Bílkoviny133,28 g
Tuky134,16 g
Vláknina32,40 g
Cholesterol 1,01 g
Sodík 693 mg
Sůl1,63 g
Sacharidy850,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli. Krok 2: Žloutky utřeme do pěny a spolu se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku. Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě. Krok 3: Z těsta nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé, a stáčíme do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů, kuřátek apod. Krok 4: Klademe je na pomaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě mírně vykynout. Krok 5: Poté potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C. Krok 6: Po upečení, ještě horké, je potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem.

TIP: Desatero o jidáších - proč se pečou?

Zveřejněno 10. 4. 2009

Poznámka autorky mirca75

Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5kG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční jidáše

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5kG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (74)

Na poprvé myslím dobrý :)

Já jen z 300g mouky. Pro nás to stačí. Manželovi jsem dala do těsta rozinky:-Q. Jinak se krásně pracuje s těstem. :-)

Upečeno z poloviční dávky, dala jsem tedy hladkou mouku, jak jsem zvyklá u kynutého těsta a na poloviční dávku 250 ml mléka. S těstem se pracuje skvěle. Po vyzkoušení by mohly být jidáše malinko sladší, ale med nahoře sladkost doplní, popř. je ještě pocukrujeme. :-8 Přidávám fotku. ;-)

Skvělé těsto, krásně se s ním pracovalo :-8

Výborné těsto a v kombinaci s novým robotem úplně dokonalé. Nečetla jsem komentáře předem takže jsem nechala poměr surovin jak je v receptu a těsto jsem během kynutí dvakrát nechala v robotu zpracovat. Tak dobré jidáše jsem ještě neměla. Velmi děkuji :-)

Mňam. Výborné!! 👌👩‍🍳 Děkuji za recept… 😊😋

Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh.:-) Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí.:-O Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený.:yes: Přikládám fotky.;-)

Děkuji,dnes upečeno.:-K

Výborný recept:yes::-)

Doporučuji dát dvojité množství mléka, jinak těsto bude tuhé, nenakyne a špatně se s ním bude pracovat. Pekla jsem 15 min na 170 ° C. Jidášci byli výborní. :-)

Jidáše jsem letos pekla poprvé. Použila jsem tento recept. Četla jsem zkušenosti ostatních pekařek a tak jsem raději dala víc másla a mléka a přidala i tvaroh.:-) Udělala jsem nelepivé těsto a pekla na 180. Výsledek byl ohromujicí.:-O Manžel byl z nadýchaných a vláčných Jidašů nadšený.:yes: Přikládám fotky.;-)

Super by bylo upravit to mléko na 0,5L celkem podstatné nějak sem nečetl co píšete a zkusil a jako aprílový recept dobrý vtip

Renáta Lakomá 16. 4. 2017 14:28
Musíme potvrdit, že množství mléka je příliš malé. Jinak "JIDÁŠCI" jsou úžasní a společně s mou dcerou jsme si pečení užily. :-) <3

po menší úpravě to je dobré. S úpravami těst mám zkušenosti, takže v pohodě. I sušenky na rozvoj pěti smyslů jsem si musel upravit a to je mnohem složitější, než tohle. Každopádně jsem rád, že tu ty recepty dáváte, je to rychlý mustr. F. :-)

Super recept, jen jsem dala o lžíci více cukru ( máme rádi více sladké:-) ) a mléka tak nějak odhadem, ale bylo ho určitě více.. Povedli se a ve čtvrtek nanovo, jelikož už nejsou:-D:-D:-D:-D
:yes:

Tématické fráze:
jidáše rychlé dobré, velikonoční recepty, jidáše recept z domácí pekárny, recept na jidáše video, jidáše tvary, velikonoční jidášky, jidáše z domácí pekárny, nejlepší recept jidaše, těsto na jidáše, velikonoční jidáše z domácí pekárny, pečení jidášů, jidáše nejlepší recept, velikonoční jidášky recept, jidášky recept, recept na jidášky, jidášky, nejlepší recept na jidáše, domácí jidáše, velikonoční pečení jidáše, tvarohové jidáše

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu