Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švédský jablečný koláč äppelkaka

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny pro 8

8

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 521 kJ /
2 754 kcal
Bílkoviny36,89 g
Tuky126,95 g
Vláknina25,80 g
Cholesterol 591 mg
Sodík 275 mg
Sůl1,33 g
Sacharidy352,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravte si formu na koláč o průměru 30 cm a lehce ji vymastěte kousíčkem másla včetně okrajů. Dejte rozehřát troubu na 200°C. Smíchejte sypké suroviny a prosijte do zadělávací mísy. Krok 2: Studené máslo si nechte částečně v obalu a nastrouhejte ho do suché moučné směsi (použijte k tomu velká oka na struhadle). Za normálu kuchařinky máslo krájí na kostky a pak prsty dál ještě rozmělňují - mně to přijde pracnější, a tak to dělám jinak. Nastrouhané studené máslo se velmi snadno zapracuje do mouky a následně i rychleji vznikne těsto. Máslo prsty spojte se suchou směsí, přidejte vejce a vanilkový extrakt. Hněťte rukama cca 2 minutky a vytvořte si z těsta kouli. Krok 3: Zhruba 1/3 těsta oddělte a dejte stranou do lednice. Zbylé těsto prsty rozprostřete na dno formy a tak do poloviny okrajů (já to udělala na celou výšku okraje a to byla chybka, ale člověk se stále učí, že?). Hezky se s těstem pracuje a tvaruje, je vláčné a když se vám někde udělá trhlinka, tak ji velmi snadno překryjete drobkem těsta. Dejte formu s těstem odpočinout na pár minut do lednice. Krok 4: Mezitím si omyjte jablka a nastrouhejte na straně struhadla s velkými oky. Pokud budete používat koření (ale zkuste to tentokrát vydržet bez něj), tak ho do nastrouhané směsi vmíchejte teď. Pokud jsou vaše jablka kyselá a nebo chuťově nevýrazná, tak je posypte troškou cukru (funguje jak třtinový, tak i třeba vanilkový). Krok 5: Přendejte nastrouhaná jablka do cedníku nad misku, malinko vyždímejte a nechte lehce okapat (z misky se pak šťáva dá krásně vypít, je to velmi osvěžující a navíc zdravé). Krok 6: Z lednice vyndejte oddělenou 1/3 těsta a položte na mírně pomoučněný pečící papír (lesklou stranou nahoru a překryjte dalším kouskem pečícího papíru (tentokrát lesklou stranou dolů) a válečkem opatrně vyválejte do kulata na tenký plát, zhruba o velikosti vaší pečící formy. Krok 7: Vyndejte z lednice připravené těsto ve formě, vyklopte na něj lehce vyždímaná nastrouhaná jablka a rukama rovnoměrně rozprostřete po celé ploše formy. Ale pozor! Jablka nedávejte až úplně ke krajům, neb tam teď ještě přijde vrchní plát těsta, kterým jablka uzavřete uvnitř koláče. Krok 8: Vyválený tenký plát těsta přesuňte i s horním pečícím papírem na jablkovou náplň, opatrně ho sloupněte a prsty spojte okraj těsta ve formě s tím okrajem z horního plátu těsta. A je to! Teď koláč bez jakéhokoliv potírání vodou či vejcem prostě dejte péct na střední příčku trouby na cca 25 minut. Nádherně to během pečení voní, jablka s máslem jsou delikátní záležitost, pokud se takto zahřejí! Krok 9: Až koláč vychladne, tak ho celý zlehka pocukrujte moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a servírujte, nejlépe ještě vlažný. Švédský jablečný koláč äppelkaka se tradičně podává s kopečkem vanilkové zmrzliny anebo ještě lépe s vanilkovým krémem. Je to čistě na vás, zda tuto tradici dodržíte, ale já vám ji s klidným svědomím mohu jen a jen doporučit! Budete mile překvapeni, jak je koláčový korpus vláčný, vůbec není suchý a drobivý jako u mnoha obdobných jablečných koláčů, které jsem už vyzkoušela.

Zveřejněno 1. 11. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

pro více fotek, zajímavostí i inspirací se podívejte na stránky www.korenzivota.com.

Tento konkrétní recept najde zde: http://www.korenizivota.com/svedsky-jablecny-kolac...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švédský jablečný koláč äppelkaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/plVr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švédský jablečný koláč äppelkaka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/plVr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
švédský jablečný koláč, švédský koláč, švédský koláč s jablky, recept na svedsky kolac, jablečný koláč, máslový koláč jablečný, jablečný koláč s maslem, jablečný svedsky koláč, jablecny kolac svedsky, appel kaka, švédský jabkpvy koláč, koláče s jablky, jablečné koláče, koláč s jablky appel, appel jablečný koláč, švédský jablkovy koláče appelp, koláč s celych jablek, appel kolac, koláč s máslem a jablky, švédský máslový koláč

Suroviny:
mouka hladká, prášek do pečiva, cukr, extrakt vanilkový, máslo, vejce, jablko, skořice mletá, kardamom

Přidat fotografie receptu