Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rozmarýnové kuře na másle

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Madla Novak Madla Novak

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: 3-4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 677 kJ /
1 357 kcal
Bílkoviny108,67 g
Tuky102,45 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 300 mg
Sodík 800 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy0,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuře vyndejte z lednice, opláchněte a očistěte od zbytečků peří. Pak ho nechejte třeba na talíři osušené odpočívat 20-30 minut, aby se prohřálo a tím pádem i lépe propeklo. Přeci nechcete, aby kuře mělo teplotní šok 8-). Krok 2: Rozehřejte troubu na 170°C. Dojděte si natrhat bylinky, opláchněte je a osušte. Zkombinujte max 2-3 bylinky, ale klidně zůstaňte pouze u jediné. Byliny, které přežijí vysoké teploty při pečení jsou rozmarýn, tymián, šalvěj a levandule (ty ostatní je lépe přidávat až na závěr tepelné přípravy pokrmu, jinak ztratí své aroma...ale to už je jiná kapitola). Tentokrát jsem zvolila rozmarýn, kterého mám na zahradě požehnaně a protože jsem omylem utrhla i nějaké oregáno, tak jsem ho použila také - nicméně na výslednou chuť oregáno nemělo žádný vliv, neb mu nesvědčí vysoké teploty. Krok 3: Nyní si připravte kuře na podkožní aplikaci bylinek s máslem. Špičatým nožem opatrně vytvořte mezi kůží a masem "kapsy", tak aby jste neprotrhli kůži. Udělejte jich kolik chcete, zejména kolem prsou je to vhodné, neb použité máslo s bylinkami prostoupí jinak dost suchým masem a vytvoří voňavou šťávu. Krok 4: Vezměte chlazené máslo a a nakrájejte pár tenkých plátků. Každý plátek každý můžete klidně rozpůlit, pokryjte ho bylinkami a vpravte do kapsy pod kůží kuřete. Nakonec celé kuře zlehka pomažte rukama olivovým olejem (pokud ho neradi, tak použijte máslo, co vám ulpělo na prstech), lehce posolte a opepřete zvenku i zevnitř. Výhodou bylinek je i fakt, že není potřeba maso tolik solit či kořenit, neb bude aromatické už samo o sobě. Pokud vám zbylo máslo i bylinky, tak je dejte do vnitřního otvoru kuřete. Krok 5: Na závěr stehna překřižte provázkem či kusem srolovaného alobalu (pod stehny), či jako já prostě provlečte otvorem v kůži, aby se šťáva držela uvnitř. A máte hotovo. Samozřejmě pod kuře můžete pokrájet cibuli nebo vaši oblíbenou zeleninu, to už je čistě na vás. Toto je jen základní recept. Krok 6: Vložte kuře prsíčky nahoru na pekáček či zapékací nádobu a dejte na střední příčku vyhřáté trouby. Malé kilové kuře jsem pekla cca 50 minut s tím, že jsem ho podlévala šťávou, která se kolem něj utvořila. Pokud vlastníte potravinářský teploměr, tak ho zapíchněte do masa blízko kosti v oblasti stehenního kloubu a pohlídejte teplotu až do 82°C. Po dosažení této hranice je kuře pečené. Krok 7: Po upečení kuře vytáhněte z trouby a nechejte cca 10 minut odpočinout, takzvaně "dojít". Teprve pak porcujte. Podávejte třeba s dijonskými pečenými bramborami, či kopečkem kvalitní rýže nebo jen tak s kouskem chleba. Rozmarýnové kuře na másle vás mile překvapí šťavnatostí a aroma čerstvých bylinek navnadí vaše chuťové buňky. Je to recept velmi jednoduchý a vždy si ho můžete "vyšperkovat" dalšími ingrediencemi jako je přepůlená a neloupaná palice česneku či jablko dovnitř kuřete. Nebojte se popustit uzdu vaší fantazii a trochu zaexperimentujte.

Zveřejněno 1. 11. 2015

Poznámka autorky Madla Novak

pokud chcete více tipů či inspirací kolem vaření, tak mrkněte na můj blog www.korenizivota.com

tento konkrétní recept naleznete na: http://www.korenizivota.com/rozmarynove-kure-na-ma...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rozmarýnové kuře na másle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qmpR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rozmarýnové kuře na másle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qmpR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (15)

Anna Kocikova: děkuji a užívejte svátků...v pohodě i zdraví :-K

Madla Novak:Madli,děkujeme:-8Také zdravíme a přejeme krásnou pohodu nejen u sporáku;-):-K

Anna Kocikova: a fotky jsou luxusní!!!oba vás zdravím:yes:

Anna Kocikova: Aničko jsem fakt ráda, že se daří a že si umíte život vychutnat třeba přes tento recept:-K Jste šikulky a přeji krásné dny plné radostí nejen o svátcích :-D

Madli i u nás je takto připravená drůbež v oblibě:-p:yes:
Bod šel už minule,tak dnes jen fotky manželového pečení:-))

vybusna: kdepak nevadí, jen to sem dejte, ať se mi neználci přiučíme!!:-D:yes::yes:

Madla Novak: Dufam, ze Vam nebude vadit, ked sem pridam odkaz , ako vyzera to rozplacnute kura...
http://www.toprecepty.cz/recept/4835-ploche-kure-c...

Drobek: takové zkušenosti jsou k nezaplacení:yes::yes::yes:

Madla Novak: Není zač, žil jsem léta v Americe a odkoukal to tam. Vaření zdar ;-)

jarda Kadic: zdravím "kuřátkového" Jardu:-D a určitě si nechejte doma chutnat!:yes:

Kuřátko se mi moc líbí,my jsme “kuřátkový“,asi na něj brzy dojde řada:yes:

Drobek: ale to zní víc než dobře!:yes: Mám ráda nové nápady v kuchyni a děkuji za prima tip!:yes::-K

Skutečně dobrý recept na kuře, už dlouho ho takhle dělám, s malou úpravou.
Kuře položím na prsa, vyříznu páteř. Pak kuře otočím a rozplácnu. Ve Francii se tomu říká "na žábu", v Americe "na motýla". Takhle rozpláclé nadiju podle receptu výše a peču na mřížce, aby neleželo v tuku a zezlátlo ze všech stran. (Jakýsi antikonfit)

Jana Pá: Jani děkuji moc, jsem ráda, že je někdo takový nadšený uživatel bylinek jaké já :-)) :yes:

Madlenko - recepísek je bezvadný, rozepsané do detailu, také jsem se poučila z používání bylinek, i když já je tam dávám také až na konci vaření, ale v tvém podání si toho třeba všimne více kuchtíků :-)):yes:

Tématické fráze:
kuře na rozmarýnu, rozmarýnové kuře, kuře na másle, jak popustit máslo, rozplacle kuře, rozmarýnové máslo, pečené kuře na másle, recept kuře na na másle, popustit máslo, kolik na rozmarýnu na kure, recept na kuře s rozmarýnem, kuře s rozmarýnem, rozmyrýnové máslo, kuře v másle, pečení na másle teplota, recept rozmarýnové máslo, jakou bylinku na kuře, kuře rozpláclé recept, kuře na vysokou teplotu, pečeme kuře na másle

Suroviny:
kuře, máslo, čerstvé bylinky, sůl, pepř mletý, olej olivový

Přidat fotografie receptu