Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí škvařené sádlo

Nic zdravého v tom nehledejte, ale je to chuťovka. Používáme hřbetní sádlo, které je kvalitnější a hlavně chutnější. Díky přidané soli se sádlo krásně roztírá, i když je vychlazené. Výborné na čerstvém chlebě s cibulkou.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

wooddy

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie75 228 kJ /
17 980 kcal
Bílkoviny40,00 g
Tuky1 980,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 40 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sádlo pokrájíme na menší kostky cca 1,5x1,5 cm a dáme do většího hrnce. Podlijeme cca 1 dl vody, promícháme a necháme dusit. Jednou za 20 minut promícháme. Krok 2: Po cca 1 hodině už jsou kostky vyškvařené na polovinu. Po dalších 30-40 minutách přestává sádlo bublat (tím poznáme, že se blížíme ke konci škvaření) a do sádla přidáme 1 malou lžičku soli (sádlo se díky ní bude krásně mazat, i když bude hodně vychlazené). Krok 3: Po dalších zhruba 20 minutách sádlo přestane bublat úplně, je čas sádlo slít a odebrat škvarky. Krok 4: Sádlo rozlijeme do připravených sklenic a necháme ztuhnout. Krok 5: Škvarky můžeme nechat bokem nebo přidat do sklenic se sádlem, každý jak má rád.

TIP: Škvarky a recepty z nich

Zveřejněno 17. 11. 2015

Poznámka autora wooddy

Sádlo děláme na 100-120 °C ani více, ani méně, pokud bude pod 100 °C, bude mdlé a bez chuti, nad 120 °C bude naopak přepálené a rychleji se zkazí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí škvařené sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NynN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí škvařené sádlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NynN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Po slití většiny sádla dává náš řezník na škvarky ještě sklenici mléka. Škvarky jsou pak pěkně nahnědlé a křupavější.

Jedině litina ,zkuste pro příště v litinovém hrnci-kastrolu a uvidíte že je to jiná práce..na nejnižší plamen na středním hořáku ,na elektrice stupeň 2 ... solím vždy až hotový škvarky ,ale ještě horký

Dnes jsem škvařila a přidala i foto..:-)

Koupili jsme půlku prasete.Zbylo 4,80 kg sádla. Pokrájené na stejné kostky jsem polovic dělal v pátek a dopadlo to dobře. Ale v pondělí jsem dělal druhou půlku a totálně to spálil.Je to hnus. Nejhorší bylo, že jsem zamíchal ty páteční škvarky s těmi pátečními:-//

Nevěděla jsem ,že mám solit.ale udělám to! My totiž škvarečky rádi! Teda manžel je ještě horké podrobuje právu útrpnému.
Mám na teplotu vychytávečku dělám je v klasické obyčejné fritéze! Nasypu sádlo a postupně zvyšuju teplotu.Ze začátku pár krát promíchnu, aby se nějaká potvora nepřichytla ke dnu.

Tématické fráze:
domaci sadlo, jak vyškvařit vepřové sádlo, jak vyškvařit domácí sádlo, škvařené sádlo v troubě, jak vyskvarit husi sadlo, skvařené sádlo, skvarene sadlo recept, jak vyškvařit sádlo v troubě, husí sadlo skvareni, škvařené vepřové sádlo, domaci sadlo recept, sádlo škvařené v troubě, škvaření husího sádla, recept na škvařené sádlo, recept na škvařené sádlo, škvařené sádlo v pomalém hrnci, škvaření vepřového sádla, škvaření domácího sádla, skvarene husi sadlo, škvaření sádla

Suroviny:
sádlo vepřové, sůl

Přidat fotografie receptu