Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumavská cmunda

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory nastrouháme (2/3 na jemném struhadle a 1/3 na hrubém struhadle. Krok 2: Slijeme přebytečnou vodu, co brambory pustí. Na jemném struhadle strouháme česnek podle chuti a na hrubém cibuli. Krok 3: Směs promícháme, osolíme, opepříme a přidáme promnutou majoránku. Krok 4: Vmícháme vajíčko, podle množství(škvarky) a vmícháme krupičku ( může být i hrubá mouka), aby nebylo těsto až moc řídké. Krok 5: Pečeme na pánvi mírně vymaštěné olejem nebo sádlem. U nás v pánvi na NA LÍVANCE. (Je to supr jednoduché)

Zveřejněno 18. 4. 2009

Poznámka autora Vaclav Fronek

Receptů na cmundy (bramboráky) je strašné množství, vždy dle krajů a rodiných zvyků. U nás se nedává mléko a proto, když se ze strouhaniny nedělá okamžitě, bývají placky trochu tmavší. Ale na chuti to neubere.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumavská cmunda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DRwq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumavská cmunda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DRwq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Antonín Papež 22. 2. 2016 06:39
Brom Cmunda a cmunda jsou dvě odlišné věci. Cmunda je vyšší a peče se většinouna pekáčku ( nebo na hlubší pánvi. Ale to podstatné je, že se dělá pomalu " Tedy se cmudí". Fakticky se tedy nesmaží, ale peče, aby byla křupavá.

Jendo1. Žádnej barbar !! To je normální s tím mlékem !! Ale jak jsem uvedl, takto se to dělá u nás bez mléka (co vím většina to dělá s mlékem a dokonce se smetanou). Již jsem asi napsal, že náš rod je původem od Kaplicka, dost příhraničí a tam i tím mlékem šetřili, tak to holt asi přetrvalo a my jsme zkrátka recepty (JAKO MNOHO DALŠÍCH) pouze převzali a žena i já a často i dcerka, vnučka a švagrová vaříme. To víš starý strom neohneš. HI HI :-D

Michale, řadím se k těm barbarům a těším se na zpětnou vazbu, čím docílíte růžové a křupavé krustičky. Rád se poučím, několik desítek let dělám bramboráky pořád stejně a přivítal bych změnu.;-)

Naprosto souhlasím, jen barbaři lijou do bramboráku mléko. Vždyť v té vodě z brambor je hlavně škrob, který to drží pohromadě a není třeba dávat tolik, mouky.
No a když potřebuju aby to bylo řidší přidávám vždy a jedině pivo, ono je to pak celé "křupavější". Bože já mám hlad na cmundu.;-(

Ještě k té naší cmundě. Děláme cmundu i na velkém amoletníku. Takto to děláme podle okoukané cmundy, která se dělá v restauraci " U Rudana" v Č.B. Za podjezdem z Č.B. směr Suché Vrbné..- Srubec, kde to byl "Jánošíkův opasek". Kolem talíře cmundičky,uprostřed zelí a jako přezka na kraji uzené. My to děláme většinou, když děláme nalívance, aby to šlo jedním vrzem a bylo hlavní jídlo a pak moučník ke kávičce. To pak letí ty kila nahoru. UF.:-p

mirčo75, koukám, že máme stejný problém :-).Oči by jedly, až by brečely, ale když se na sebe podívám, tak brečím, že nesmím :-D Kde jsou ty časy, kdy jsem chtěla přibrat :-( Dnes jde každé deko dolů už hůř a v mém důchodovém věku dvakrát hůř :-(

Václave:-)tak tohle jídlo opravdu můžu:-p Jen dělám bramborák velký(bez krupičky,ale brzy zkusím) a to vše dobré nacpu dovnitř,přeložím a baštím:-p. Škoda že můžu jen 1x za rok:-((tedy můžu víckrát,ale už bych to v životě neshodila;-(;-):-D.

S krupičkou a cibulí jsem ještě bramboráky nedělala, ale vyzkouším,je to zase změna a jistě bude chutná. Také mám starší recepty na různé druhy cmundy, ale zatím vždy dostaly přednost klasické bramboráky. Na lívanečníku je také dělám, je na nich zaručené rovnoměrné prosmažení.K tomu uzení a zelíčko..mňam :-p Dávám bodík!:yes:

Tématické fráze:
cmunda, cmunda recept, cuketová cmunda, recept na cmundu, cmunda na plech, kaplická cmunda, cmunda na plechu, co je cmunda, sumavska jidla, kaplická cmunda recept, cmundy, šumavská kuchyně, jak se dela cmunda, recepty kaplická cmunda, bramborová cmunda, cuketová cmunda na plech, recept kaplická cmunda, cmunda se zelím, cmunda po kaplicku recept, co je to cmunda

Suroviny:
brambory, vejce, krupička, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř,

Přidat fotografie receptu