Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný koláč "Chryzantéma"

Netradiční zpracování kynutého těsta přináší tento jablky zdobený koláč. Díky kefíru je těsto dokonale vláčné a nadýchané. Na jeho povrchu je pak zdobení z kousků těsta a plátků jablíček, které vytváří efekt známé kytky, po nějž je pojmenovaný.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Angel 666 Angel 666

Náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 40 min

160 min (120 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 209 kJ /
3 396 kcal
Bílkoviny83,80 g
Tuky67,21 g
Vláknina42,65 g
Cholesterol 683 mg
Sodík 748 mg
Sůl1,67 g
Sacharidy571,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto uděláme v domácí pekárně: Do pekárny vložíme suroviny na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program na kynuté těsto. Krok 2: Hotové vykynuté těsto rozdělíme na třetiny a každou třetinu postupně vyválíme a vykrájíme z ní kolečka. Krok 3: Odkrojky těsta spolu prohněteme a také vyválíme. Vyváleným zbytkem těsta vyložíme dortovou formu. Krok 4: Jablka přepůlíme, vybereme si asi tři hezké půlky, ty odložíme stranou. Zbytek jablek oloupeme a nahrubo nastrouháme. Vmícháme lžíci cukru, špetku skořice, pudinkový prášek a propláchnuté okapané rozinky. Krok 5: Strouhaná jablka navrstvíme na těsto ve formě. Krok 6: Odložené neoloupané půlky jablek nakrájíme na tenoučké plátky. Vezmeme vždy jedno vykrojené kolečko těsta, přiložíme plátek jablka, kolečko přepůlíme a konce z obou stran dobře k sobě přimáčkneme, utvoříme z těsta jakousi slzičku. Krok 7: Takto postupně zpracujeme všechna připravená kolečka. Hotové slzičky naskládáme dokola od kraje do středu na jablečnou náplň ve formě. Krok 8: Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hnědým cukrem. Krok 9: Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40-45 minut. Krok 10: Před podáváním necháme dobře vychladit a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem. Krok 11: Vychlazený báječně chutná s troškou zakysané smetany.

TIP: Domácí zakysaná smetana připravená jen ze dvou ingrediencí

Zveřejněno 5. 1. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč "Chryzantéma"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lN1r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč "Chryzantéma"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lN1r

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Koláč vypadá opravdu skvěle. Děkuji za inspiraci, co nejdříve vyzkouším. :-):yes:

Koláč vypadá opravdu skvěle. Děkuji za inspiraci, co nejdříve vyzkouším. :-):yes:

Mirka: Mirko, děkuji za vyzkoušení receptu, jsem ráda, že nezklamal ;-)

Včera jsem hned vyzkoušela a polovina se snědla. Vynikající buchtička. Myslela jsem, že to bude piplačka, ale je to i rychlovka. Těsto je dokonalé. Receptík je vychytaný.

Jé, jste všechny moc milé, děkuji :-8:-K:-K

Moc krásný :-Okoláč :yes: už se na něj chystám:-p:-)):-K

Tvoja chryzantéma ma očarila!:yes:

ten se náramně povedl - nádherný koláček:yes::-D

Paráda:yes::yes:

zizala: děkuji :-K

Krásné :yes:

Majkaa: určitě nezklame, je výborný :-p

Tak to je krása:-O a určitě i chutná:-//recept už mám v tisku:yes:

Tématické fráze:
jablečný koláč, jablecny kolac z podmasli, chryzantema domácí, jablečný koláč z kefíru, nadyˇchaný jablečný koláč ze tří surovin, nadýchaný kynutý jablečný koláč, recept jablečný koláč, hotovy jablečný koláč, mika59 jablečný koláč, jablečný koláč s kefírem, recept na jablečný koláč, chryzanténa recept, jablecnykolac, jablečný koláč s pulku jablek, jablecnykolac chryzantema, koláč s pulkama jablky, rychlý jablečný koláč z kefíru, koláč s půlkama jablek, nadychany jablecny kolac, jablečný koláč chrysantema

Suroviny:
kefír, vejce, máslo, rum, sůl, mouka polohrubá, cukr, droždí čerstvé, jablko, cukr hnědý, pudink vanilkový, skořice, rozinky, vejce, cukr hnědý

Přidat fotografie receptu