Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Béřovický králík

Králičí maso je jemné a dietní. Má téměř všestranné možnosti kuchyňské úpravy. Béřovický králík je naložený do marinády a pak upečený. Je to na našich stránkách velmi oblíbený recept. Není složitý, takže ho zvládne téměř každý.

Hodnocení receptu je 4,9 (82×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby marinování

150 min (30 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby marinování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 292 kJ /
1 982 kcal
Bílkoviny4,80 g
Tuky203,67 g
Vláknina13,33 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,44 g
Sůl8,53 g
Sacharidy29,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Stroužky česneku oloupeme. Krok 2: Ze surovin namícháme marinádu, do které naložíme králičí maso, nejméně na 24 hodin. Krok 3: Králíka podlijeme trochou vody, přikryjeme alobalem a vložíme do trouby. Krok 4: Pečeme doměkka, zhruba 2 hodiny. Před koncem pečení maso odkryjeme, aby chytilo barvu. Krok 5: K takto upečenému králíkovi můžeme jako přílohu dát rýži nebo slijeme výpek, zahustíme smetanou a podáváme s knedlíkem.

TIP: Jaké připravit knedlíky

Zveřejněno 19. 4. 2009

Poznámka autorky JanaDorazinova

Recept jsem asi před rokem objevila na Receptech.cz, kde není uveden autor. Je to, aspoň pro mne, nejlepší úprava králíka, jakou jsem kdy jedla.

Foto přidávám - zatím jen naložené maso.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Béřovický králík

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X6YA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Béřovický králík

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/X6YA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (125)

:-)<3:yes::yes::-K

Nejlepší králík, co znám 🥰

To je takový fenomén v našich končinách, vše opatlat kečupem, že?

Dobrý den.Přidávám k receptu ještě 2 lžičky medu.Luxusní.

Autorka receptu si tento komentář již nepřečte ;-( , ale i tak musím poděkovat za povedený recept. Moc jsme si pochutnali, rozhodně jsem nevařila naposled. :-K .

Gabina: to rozhodně není na škodu :-)

JanaDorazinova: ještě jsem přidala kousek anglické slaniny

Gabina: Děkuji a jsem ráda, že chutnal :-)

Vynikající!!! :yes: přidala jsem foto

Drahomíra Pavlíčková 27. 9. 2017 09:29
Moc dobré, včera jsem dělala, ale dala bych tam příště míň oleje.

Drahomíra Pavlíčková: I já dávám oleje méně :-)

Králík výborný. Zařazujeme do rodinných receptů.. k němu Karlovarský knedlík, to byla bašta <3. Jen jsme ho zbaštili tak rychle, že se nestihl vycvaknout :-D

luciehutt: Že jo? Tohle nám taky strašně chutná :-)

Vilma Miková 9. 11. 2016 04:41
No tak jsem vyzkoušela zaplať bůch jen na dvo králičích stehnech a nejsem z toho nijak urvaná . Znam lepší recepty

Vilma Miková : Samozřejmě, beru:-8. Každému nemusí chutnat. U nás je tento králík TOP ;-)

JARKA - : proč ty slzy? :-D

Zdeněk: Jojo, ten je. Moje nejoblíbenější úprava králíka. Moc děkuji :-8

Zobrazit starší odpověď

;-(:yes::yes::yes::-*:-*

Tereza Blazkova:

mika59: Holky, moc vám děkuji, i u nás se ve většině případů dělá králík béřovický :-)

A já se taky přidávám. Měli jsme po dlouhé době králíka tak jsem dlouho vybírala recept a tenhle to vyhrál. Je to neskutečná dobrota. Jinak už nedělám. Díky ;-);-);-):-K:-K

Jani :-K, děkuji za výborný recept na králíka. Moc jsme si s manželem pochutnali :yes:. Přidávám Ti bodíka a fotečku ;-).

jirholu: Děkuji, to mne moc těší :-)

Dnes jsem dělala z kuřecích čtvrtek - jako přílohu jsme měli rýži. Na zítra jsem z výpeku udělala omáčku a houskový knedlík. Obojí je opravdu výborné :-p:yes::yes:

Už jsem dělala podruhé kuře:-K:yes:

sonypolicka: Moc děkuji! Taky máme moc rádi :-)

Děláno potřetí a je fakt vynikající. Přidána fotka a další bod.

Petra: No právě!! :-) A to já mám králíka moc ráda :-)

dnes jsem zkoušela, musím pochválit....výborný recept, ani nechutná jako králík..... Výborný:yes:

Standa 70:;-)

Neskutečná dobrota.Králík z vlastního chovu. :yes:

Miluše Dzubová: Souhlasím s tím, že tento recept na králíka zatím nepřekonal žádnou jinou úpravu :-). Závidím vám "chovné" samce, jakékoliv králíky. Tady, když máme štěstí a jsou, tak jsou to vychrtlí dostihoví koně :-D- Ale i za to jsme rádi. Momentálně mám v mrazáku 1 kus domácího králíka a mám z toho velkou radost! Nechám si ho už na Vánoce :-) Taky zdravím :-):-K

Miluše Dzubová 14. 10. 2014 05:57
Pani Remková děkuji za odpověď,recept jsem si léty používání upravila
tak aby vyhovoval.5-7dní používám na vyřazené chovné samce,každý samec má určitý pach,čím starší tím výraznější(stará koza nebo ovce)
je ještě horší.A tento recept ten pach úplně odbourá či výrazně potlačí,stačí upravit množství cibule,česneku nebo koření.Na kuřeci maso stačí jen 1den.Jednou jsem
ve spěchu použila jen cibuli a koření na gyros(dávám ho i do kozího
sýru)chuť je též vynikajicí.Nepoužívám jinou syrovou zeleninu mám
strach že by kvasila a maso se skazilo.Dnes je modní švestková omáčka,nechutná mi.Připomíná hnijící maso.Ráda skouším recepty které zde najdu,ale tento zatím žádný nepřekonal.Zdrávím Dzubová.

Miluše Dzubová: Děkuji, za tip na obměnu. U nás by asi nevydržel tak dlouho naložený :-D, ale určitě to je pak mana nebeská :-)

Miluše Dzubová 12. 10. 2014 14:45
Recept na Beřovického králíka jsem získala z novin rudé právo asi před 20roky.Byl na polévkové lžíce a kusy.3-5cibulí,2deci oleje osvědčil se mi olivový,po 1PL.soli používám mořskou,pepře,sladké ml.papriky,plnotučné hořčice,zázvoru,2PL.sladkého kečupu a 5-8 str.česneku lisovaný nebo strouhaný.Pokrájenou cibuli promíchám se všemi surovinami a důkladně v marinádou promnu naporcovaného králíka.
Poskládám do pekáče pečlivě uzavřu alobalem a dám do ledničky na2-5dní.(starší samec 5 dní je pak křehký jak mladý kus).Peču 1/2hod.na250
stupňů pak snížím na 200 po další 1/2 hod.sejmu alobal nechám na barvu ještě1/2hod.Vhodné na skopové jen vynechám hořčici a kečup a dám provensálské bylinky a přidám česnek.Je na každém jaké si určí dávkování,já to dělám už od oka a občas dám francouz.hořčici a je to také moc dobré.Vyzkoušela jsem vepřové, kuřecí,kozlečí,nutrii,vše je moc dobré.Zdravím všechny čtenářky M. Dzubová.

Tématické fráze:
nejlepší recepty z králíka, králík recepty, nejlepší recept na králíka, králík, nejlepší recepty na králíka, jak nalozit kralika, recept na králíka, recepty z králíka, úprava králíka, králík naložený v marinádě, králík recept, nejlepsi kralik, recepty na králíka, králík recepty bezkonkurenční, úprava králíka - recepty, beřkovický králík, recept králík, recepty na úpravu králíka, top recepty králík, recepty králík

Suroviny:
maso králičí, olej, sůl, kečup sladký, hořčice, pepř mletý, paprika sušená sladká, cibule, česnek

Přidat fotografie receptu