Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandované nebo sušené ovoce v čokoládě

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

h4ever

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: hodně

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie104 kJ /
25 kcal
Bílkoviny1,08 g
Tuky1,08 g
Vláknina1,32 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V tomto receptu jsem použil kůru ze 4 větších pomerančů. Kandovaná byla podle mého receptu "Kandovaná pomerančová kůra (bez mezokarpu)". Důležité na této kůře je, že bílou část kůry jsem odstranil ještě před kandováním. Krok 2: Kůru jsem pak ještě důkladně propíchal nástrojem vyrobeným ze špendlíků, aby byla opravdu měkká a dobře se kousala. Na kandování kůry jsem použil méně cukru a proto není přeslazená. Je to zhruba 50g cukru na kůru z jednoho pomeranče. Pokud narazíte na pomeranče, které mají víc hořkou kůru obalte to ve více vrstvách čokolády. Krok 3: místo, kde budeme moci promíchat směs v chladu při teplotě cca 4-8°C (v zimním období to můžete dělat na balkóně) jinak nejspíš velký hrnec s ledem, na který umístíte nádobu se směsí Krok 4: hodit se může krabice, např. od bonboniéry do které dáte potravinářský papír. Do toho pak budete vykládat jednotlivé kousky čokolády, tak aby se neslepily Krok 5: Pomerančovou kůru jsem již předtím nakrájel na tenčí proužky o šířce kolem 5-10mm. Špičky jsem odkrájel. Nakrájím si čtverečky a obdélníky o velikosti podobné jako u rozinek. U nahořklé kůry lépe menší kousky. Kůry bylo po nakrájení přibližně tak 4 hrsti (bohužel jsem to nezvážil). Dám do misky na balkón nebo do mrazáku vychladit. Krok 6: Do kovového hrnce dám roztavit 5 čtverečků čokolády Figaro na vaření. Nedělám to přímo na ohni, ale buď ve vodní lázni nebo občas odstavuju hrnec z plamene. Přidám trochu sušeného mléka nebo kakaa aby bylo směsi více. Krok 7: Dávkování:
Pokud přidáváte jen kakao, tak asi půl malé lžičky na 3 čtverečky čokolády. Kakao totiž hodně zahustí čokoládu. Pokud vám ujede ruka tak jako mně, tak prostě přidejte čokoládu aby to nebylo příliš husté. Krok 8: Pokud přidáváte jen sušené mléko, tak můžete dát asi tak 4 malé (čajové) lžičky. Krok 9: Pokud nemáte sušené mléko a odvařili jste trochu mléka, tak seškrábněte mléčný škraloup světle žluté barvy a přidejte ho tam. Pokud máte mléko úplně zaschlé tak ho seškrábněte, přidejte pár kapek vody, udělejte těstíčko, a přidejte ho tam (jen trochu) Krok 10: Pokud chcete dát mléko i čokoládu tak na 5 kostiček čokolády dejte půl lžičky kakaa a asi 3 lžičky sušeného mléka. Krok 11: Čokoládu si namícháte podle svých představ. Vypnete plyn. Asi minutu počkáte až to trochu vychladne (větší hrnec s tlustým dnem bude určitě chladnout déle než minutu - mě stačila minuta). Jakmile se to trochu zchladí, aby to bylo hustější, ale ne moc husté, připravte si krabici s papírem a přinesete vychlazenou směs. Krok 12: Následuje rychlý postup:
Směs smícháte buď přímo v hrnci nebo ve velké míse. Celá akce by neměla trvat déle než 1 minutu. Dobře to promícháte. Ideální stav je takový, že čokoláda začne brzo tuhnout, ale ne tak rychle aby vám to ztuhlo ještě jak to mícháte. Tuhnout to má až jak to vyndáváte na papír a oddělujete od sebe jednotlivé kousky. Pokud směs nebyla dostatečně vychlazená nebo čokoláda byla teplá, tak vám to bude na rukou ulpívat. V takovém případě jděte na balkón i s krabicí s papírem (nyní chápete proč se hodí ta krabice). V chladu při 4°C oddělujete jednotlivé kopečky a dělíte je. Jde to rychle. Jakmile vidíte, že čokoláda už moc tuhne a kousky nejsou od sebe oddělit, tak jděte zpět do tepla a pokračujte v teple. Takto předejdete tomu lepení na prsty. Jakmile máte rozlepené jednotlivé kousky, máte první vrstvu hotovou. Krok 13: Pokud se chcete zbavit čokolády na rukou tak zase do chladu, aby čokoláda ztuhla a pak zase do tepla a odrolit čokoládu do mísy. Krok 14: Tento postup opakujete minimálně 3x. Tzn. shladit směs, připravit teplou čokoládu, chvilku počkat, aby nebyla znatelně teplá (bude mít tedy teplotu kolem 36-37°C). Rozdělit to na papír nebo přímo v hrnci venku. Nejlépe se takto pracuje s arašidami, které chytají jen velmi málo čokolády. Krok 15: Postup opakujeme v několika vrstvách. S jednou čokoládou a něco jsem aplikoval 3 vrstvy. Krok 16: Nakonec jsem setřel čokoládu z rukou a vrátil ji do hrnce. Vybral jsem ty kousky, které se mi nepovedlo pořádně obalit. To co mi zbylo jsem se pokusil roztopit, ale to se mi už nepovedlo tak jak u normální čokolády na vaření. Tato směs připomíná hustotou mléčnou čokoládu Figaro (která není na vaření a neroztopí se vám). Protože tam nebylo dost tuku neměla správnou hustotu jako u původní čokolády. Na sebe nalepila zbytek čokolády co byl v hrnci (hrnec tedy zůstal skoro čistý). Vzal jsem tu čokoládovou kouli a plácl jsem to do mísy s tím zbytkem co jsem chtěl ještě obalit. Promíchal jsem to a na balkoně jsem to obalil. Jde to tedy i když máte čokoládu opravdu hustou.

Zveřejněno 9. 1. 2016

Poznámka autora h4ever

S výsledkem jsem spokojený. Chutná to velice dobře. Je to jen jeden druh ovoce, ale stejným způsobem obaluji i další druhy sušeného ovoce včetně arašidů a vytvářím z toho směs. Postup není tak složitý jak je to tu popsané jen je třeba znát správnou teplotu obou směsí a pracovat rychle.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandované nebo sušené ovoce v čokoládě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mgoO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandované nebo sušené ovoce v čokoládě

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mgoO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

PaCaOl: Já dělám kostičky protože to smíchávám. Moje čokoládová směs obsahuje ananas (nakrájený na malé kostičky), rozinky, brusinky, arašídy. Dával jsem i mandle, ale v čokoládě chutnaj úplně stejně jako ty arašídy takže už nedělám.

První směs kterou jsem dělal:
z každého sáčku Poex (100-150g) jsem vzal polovinu surovin. To jsem smíchal. Na jednu vrstvu jsem použil jednu čokoládu + kakao + suš. mléko. Dělat to všechno pinzetou by se vám nejspíš nechtělo. Arašidy dělám zvlášť v porcelánové míse, jinak ostatní smíchám dohromady do velké mísy a dělám to najednou. Je to určitě rychlejší to dělat více najednou.

A skrytá výhoda této čokoládové směsi? Sami si určujete kolik toho sníte. Je to na odvykačku od sladkého. Ze začátku jsem si dával (k jídlu) 3 lžíce, pak 2 lžíce a nakonec jen jednu lžíci denně a to mi stačí. Takže mísa mi vystačí na měsíc a mám to schované ve větší krabičce.

Také dělávám, z čokolády vyndávám pinzetou na plech s alobalem a vychladit, krásně se pak proužky kůry sloupnou a opadaná čokoláda se dá znovu použít :-)

Tématické fráze:
kandovaný pomeranč, kandovaný pomeranč recept, kandovaný pomeranč v čokoládě, kandované pomeranče recept, sušené ovoce v čokoládě recept, kandování višní, sušené ovoce v čokoládě, kandované pomeranče, recept na kandovaný pomeranč, kandovane pomerance v cokolade, jak kandovat ovoce, kandovani broskví, recepty kandování ovoce, kandované ovoce v akci, recept kandovaný pomeranč, kandované ovoce - postup, směs sušeného ovoce s čokoládou, sušené pomeranče v čokoládě, kandování ovoce recept, top recepty kandovaný pomeranč

Suroviny:
čokoláda, mléko polotučné, kakao, kůra pomerančová kandovaná

Přidat fotografie receptu