Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sachrův dort

Sacherův dort je jedna z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. Jde o čokoládový dort potřený meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Originální recept je držen v tajnosti, s tímto receptem se ale podobné chuti určitě přiblížíte.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

R.Rose R.Rose

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 50 min

120 min (70 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 692 kJ /
5 663 kcal
Bílkoviny85,60 g
Tuky309,11 g
Vláknina26,55 g
Cholesterol 2,12 g
Sodík 1,10 g
Sůl2,46 g
Sacharidy600,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kulatou formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu včas rozpálíme na 200 °C. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Krok 2: Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme ve vodní lázni, za stálého míchání necháme vychladit. Krok 3: Máslo vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem. Po jednom zašleháme žloutky. Krok 4: Nakonec přilijeme zvolna čokoládu, pořád šleháme. Krok 5: Z bílků, soli, krystalového cukru a vanilkového cukru vyšleháme sníh. Opatrně ho po částech vmícháme do těsta. Krok 6: Nakonec přes sítko proséváme mouku a jemně vmícháváme (opatrnost je na místě, těsto musí zůstat jemné a nadýchané, ideálně to jde postupně, vmíchávat jen stěrkou). Krok 7: Pečeme v připravené formě 15 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme ještě cca 30 minut. Necháme úplně vychladnout ve formě. Krok 8: Strunou (nožem) zarovnáme, aby zůstal hezký rovný korpus. Krok 9: Marmeládu s rumem zhruba 3 minuty provaříme za stálého míchání. Krok 10: Propasírujeme přes sítko a celý korpus důkladně potřeme hladkou směsí. Necháme dobře vychladit. Krok 11: Nalámeme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo. Krok 12: Smetanu zahřejeme, tak aby se skoro vařila. Nalijeme ji na čokoládu s máslem. Krok 13: Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout do teploty, kdy po ponoření prstu necítíme teplo, průběžně promícháváme. Krok 14: Na chladný korpus naléváme polevu, případně roztíráme paletovým nožem. Krok 15: Potřeme i boky dortu. Díky chladnému korpusu poleva rychle tuhne, což umožní vyšší vrstvu polevy. Krok 16: Dort podáváme ideálně až druhý den, s kopečkem ušlehané šlehačky.

Zveřejněno 9. 2. 2016

Poznámka autorky R.Rose

Recept je podle apetitonline.cz, tomichutna.cz/sacher-dort-originalni-recept-sachr a několika dalších různých zdrojů. Hledala jsem dlouho a snažila se dostat co nejblíž původnímu, nakolik se podařilo, nechám na každém, kdo zkusí.

Ve výsledku by byl dort něco vyšší (o cca 1-2 cm), já odlévala těsto do malé formy, na minidortík.

Vanilky je třeba jen trochu, ale zabít to vanilínovým cukrem je prostě škoda. Já používám nadrcenou vanilku smíchanou s cukrem – investice není nijak závratná a rozdíl je prostě znát. Stejně jako by byla škoda šetřit na čokoládě...

Co se polevy týče, originál jsem se napodobit ani nepokoušela, zvolila jsem vlastní, osvědčenou, chutnou, dobře se krájí, jen to křupnutí tam prostě není.

Pro přípravu doporučuju vyhradit si dostatek času, dort několikrát chladne a není dobré to uspěchat.

Šlehačku rozhodně není třeba sladit, natož míchat se ztužovačem.

A poslední doporučení závěrem – připravte si kus dobré pikantní klobásy, masa nebo něco slaného... ta všudypřítomná sladká vůně čokolády, meruňkové zavařeniny, rumu, vanilky při pečení - to přímo volá po zajedení.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sachrův dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/703O

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sachrův dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/703O

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Margita Jančeková 10. 2. 2016 14:48
Dokonalé, vydarené dielko s presnými popismi a osobnými skúsenosťami, hlavne okolo tej polevy. To ozaj hneď tak niekto neprezradí. A tie milé rady na záver..Nech sa Vám vo všetkom rovnako darí. Gita. ::-))

všem vám děkuji za pochvalu, je to moc milé :-K
casino:
...a korpus neprokrajujete?
neprokrajuji... u Sachra jsem na originálu bohužel nebyla, ale když jsme si ho dávali v jedné vídeňské kavárně, prokrojený nebyl a tak asi z nostalgie a úcty k té krásné vzpomínce, zůstává i můj sachr neprokrojen :-)

:yes::yes::yes:

Krásný až oči přechází :-8:yes::-p:-K

R.Rose:
Jsem vám vděčný za poznámku: "Co se polevy týče, originál jsem se napodobit ani nepokoušela...":-K
Já to, s přestávkami, zkouším desetiletí..., ale je to marnost nad marnost:-8
Chtěl bych mít ty peníze, co jsem za ta leta "vyhodil" za originály, abych měl ty svoje pokusy s čím porovnávat:-8
Dokonce jsem se, z dostupných zdrojů o spotřebě surovin na dorty ve firmě, pokoušel dopočítat poměrů v polevě, ale spočítat se to nedá a nedá:-8
No, ne nadarmo se mluví o dobře utajené receptuře, že ;-)
Jakýs takýs výsledků jsem došel při smíchání cukrového rozvaru s čokoládou, ale stejně to nebylo ono.
***
...a korpus neprokrajujete?

Dajda: taky dobrá volba:-))

maris: Já doporučuji pivo! ;-) Tedy ne na zapíjení toho jistě skvělého dortu, ale jako neutralizaci sladkých vůní a chutí!

:-)) cenné rady :yes: a dort vypadá lákavě :-p

Hezky ozdobený :yes:

Dort máš nádherný:-):yes:, moc se mi líbí Tvé poslední doporučení:-))

Tématické fráze:
sachrův dort, sachr dort, sachrův dort originál, sachr dort recept originál, sachr dort originál, sachrův dort recept, recept na sachrův dort, nejlepší recept na sachr dort, sachr dort recept, nejlepší sachrův dort, originál sachr dort recept, sachrův dort originál recept, sachrový dort, recept na sachr dort, original sachrův dort, dort sachr, sachr dort originál recept, original sachr dort, recepty sachrův dort, top recepty sachruv dorty

Suroviny:
čokoláda hořká, máslo, cukr moučkový, vejce, sůl, cukr vanilkový, cukr krystal, mouka polohrubá, máslo, mouka hrubá, marmeláda meruňková, rum, čokoláda hořká, smetana ke šlehání, máslo

Přidat fotografie receptu