Sachrův dort
Sacherův dort je jedna z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. Jde o čokoládový dort potřený meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Originální recept je držen v tajnosti, s tímto receptem se ale podobné chuti určitě přiblížíte.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 692 kJ / 5 663 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,60 g |
Tuky | 309,11 g |
Vláknina | 26,55 g |
Cholesterol | 2,12 g |
Sodík | 1,10 g |
Sůl | 2,46 g |
Sacharidy | 600,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kulatou formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu včas rozpálíme na 200 °C. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
Krok 2: Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme ve vodní lázni, za stálého míchání necháme vychladit.
Krok 3: Máslo vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem. Po jednom zašleháme žloutky.
Krok 4: Nakonec přilijeme zvolna čokoládu, pořád šleháme.
Krok 5: Z bílků, soli, krystalového cukru a vanilkového cukru vyšleháme sníh. Opatrně ho po částech vmícháme do těsta.
Krok 6: Nakonec přes sítko proséváme mouku a jemně vmícháváme (opatrnost je na místě, těsto musí zůstat jemné a nadýchané, ideálně to jde postupně, vmíchávat jen stěrkou).
Krok 7: Pečeme v připravené formě 15 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme ještě cca 30 minut. Necháme úplně vychladnout ve formě.
Krok 8: Strunou (nožem) zarovnáme, aby zůstal hezký rovný korpus.
Krok 9: Marmeládu s rumem zhruba 3 minuty provaříme za stálého míchání.
Krok 10: Propasírujeme přes sítko a celý korpus důkladně potřeme hladkou směsí. Necháme dobře vychladit.
Krok 11: Nalámeme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo.
Krok 12: Smetanu zahřejeme, tak aby se skoro vařila. Nalijeme ji na čokoládu s máslem.
Krok 13: Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout do teploty, kdy po ponoření prstu necítíme teplo, průběžně promícháváme.
Krok 14: Na chladný korpus naléváme polevu, případně roztíráme paletovým nožem.
Krok 15: Potřeme i boky dortu. Díky chladnému korpusu poleva rychle tuhne, což umožní vyšší vrstvu polevy.
Krok 16: Dort podáváme ideálně až druhý den, s kopečkem ušlehané šlehačky.
Zveřejněno 9. 2. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sachrův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/703O
Moje poznámka
Sachrův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/703O
Nejnovější recepty
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
Přidáno před 4 hodinami
Vajíčková pomazánka s medvědím česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Plněná vejce s žervé
Přidáno před 8 hodinami
Vafle s vůní pravé vanilky
Přidáno před 10 hodinami
Těstoviny "Mac&cheese" s brokolicí
Přidáno před 10 hodinami
Tvarohová bábovka s pravou vanilkou
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková buchta s tvarohem
RomanaMonika před 53 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
Naekee před 1 hodinou
Nadýchaná banánová buchta
Naekee před 1 hodinou
Květákový mozeček
Radek2112 před 1 hodinou
Pesto z medvědího česneku
MirkaP před 2 hodinami
Francouzský toust se šunkou a sýrem
ne.honzula12 před 3 hodinami
Nepečený citrónový cheesecake
helena.pavlickova.f před 4 hodinami
Sloní žrádlo
Zuzana.tr před 4 hodinami
Vepřové kostky s hořčicí
Denous97 před 4 hodinami
Tématické fráze:
sachrův dort,
sachr dort,
sachrův dort originál,
sachr dort recept originál,
sachr dort originál,
sachrův dort recept,
recept na sachrův dort,
nejlepší recept na sachr dort,
sachr dort recept,
nejlepší sachrův dort,
originál sachr dort recept,
sachrův dort originál recept,
sachrový dort,
recept na sachr dort,
original sachrův dort,
dort sachr,
sachr dort originál recept,
original sachr dort,
recepty sachrův dort,
top recepty sachruv dorty
Suroviny:
čokoláda hořká,
máslo,
cukr moučkový,
vejce,
sůl,
cukr vanilkový,
cukr krystal,
mouka polohrubá,
máslo,
mouka hrubá,
marmeláda meruňková,
rum,
čokoláda hořká,
smetana ke šlehání,
máslo
Komentáře (10)