Saturejka výborně chutná k masu a hodí se při vaření luštěnin. Aromatická bylinka je hlavní složkou koření čubrica
Saturejka existuje ve dvou základních odrůdách: jednoletá saturejka zahradní a vytrvalá saturejka horská. Celá rostlina příjemně voní a má peprnou chuť.
Rostliny mají rády plné výsluní, saturejka horská bude dobře prospívat v lehce alkalické propustné zemině, saturejce zahradní stačí běžná zahradní zemina, je vhodná i do truhlíků. Saturejku horskou koupíme jako sazeničku, je velmi odolná.
Jak se sbírá a konzervuje
Saturejku stříháme jakmile se objeví první květy (červenec–září). Sušíme celé natě ve stínu a průvanu, pak odrhneme lístky. Lze ji nakládat do oleje, nejlépe ve směsi s dalšími bylinami (např. tymián, šalvěj, dobromysl).
Jak saturejku využít v kuchyni
Nejlépe ji využijeme při vaření luštěnin, protože snižuje nadýmavé účinky. Ale výborná je i k masu, hodí se ke zvěřině, přidáváme ji do marinád k nakládání masa, salámů a klobás. Je hlavní složkou balkánské kořenící směsi čubrica. Čerstvě nasekaná se přidává do bylinkových másel a do pomazánek.
Jaké má saturejka léčebné účinky
Díky vyššímu obsahu tříslovin má svíravé a protiprůjmové účinky. Povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání, také jako kloktadlo a dezinfekce. V domácí kosmetice se odvar používá k omývání mastné pleti a k napařování obličeje.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Černý bez v květu: Máme pro vás tipy, jak správně postupovat při jeho sběru
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Komentáře