Sachrův dort
Sacherův dort je jedna z nejznámějších kulinářských specialit Vídně. Jde o čokoládový dort potřený meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Originální recept je držen v tajnosti, s tímto receptem se ale podobné chuti určitě přiblížíte.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 692 kJ / 5 663 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,60 g |
Tuky | 309,11 g |
Vláknina | 26,55 g |
Cholesterol | 2,12 g |
Sodík | 1,10 g |
Sůl | 2,46 g |
Sacharidy | 600,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kulatou formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu včas rozpálíme na 200 °C. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.
Krok 2: Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme ve vodní lázni, za stálého míchání necháme vychladit.
Krok 3: Máslo vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem. Po jednom zašleháme žloutky.
Krok 4: Nakonec přilijeme zvolna čokoládu, pořád šleháme.
Krok 5: Z bílků, soli, krystalového cukru a vanilkového cukru vyšleháme sníh. Opatrně ho po částech vmícháme do těsta.
Krok 6: Nakonec přes sítko proséváme mouku a jemně vmícháváme (opatrnost je na místě, těsto musí zůstat jemné a nadýchané, ideálně to jde postupně, vmíchávat jen stěrkou).
Krok 7: Pečeme v připravené formě 15 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme ještě cca 30 minut. Necháme úplně vychladnout ve formě.
Krok 8: Strunou (nožem) zarovnáme, aby zůstal hezký rovný korpus.
Krok 9: Marmeládu s rumem zhruba 3 minuty provaříme za stálého míchání.
Krok 10: Propasírujeme přes sítko a celý korpus důkladně potřeme hladkou směsí. Necháme dobře vychladit.
Krok 11: Nalámeme čokoládu na malé kousky a přidáme máslo.
Krok 12: Smetanu zahřejeme, tak aby se skoro vařila. Nalijeme ji na čokoládu s máslem.
Krok 13: Necháme půl minuty stát a pak začneme míchat. Mícháme, dokud není všechna čokoláda rozpuštěná a hladká. Necháme zchladnout do teploty, kdy po ponoření prstu necítíme teplo, průběžně promícháváme.
Krok 14: Na chladný korpus naléváme polevu, případně roztíráme paletovým nožem.
Krok 15: Potřeme i boky dortu. Díky chladnému korpusu poleva rychle tuhne, což umožní vyšší vrstvu polevy.
Krok 16: Dort podáváme ideálně až druhý den, s kopečkem ušlehané šlehačky.
Zveřejněno 9. 2. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sachrův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/703O
Moje poznámka
Sachrův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/703O
Nejnovější recepty
Čokokvětináče s mrkvičkami
Přidáno před 1 hodinou
Omeleta v housce
Přidáno před 2 hodinami
Rychlá mexická pánev s vegan mletým
Přidáno před 13 hodinami
Ovocné želé kopečky
Přidáno před 14 hodinami
Hrušky zapečené s medem a ořechy
Přidáno před 14 hodinami
Koláčky s krouceným okrajem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní kuřecí játra na smetaně
VaclavKo před 24 minutami
Čočka na kyselo
Karel849 před 1 hodinou
Pečené vepřové koleno
martiline před 1 hodinou
Novohradský vepřový plátek
Petra1943 před 3 hodinami
Pesto z medvědího česneku
slunickodanka před 3 hodinami
Rychlá mexická pánev s vegan mletým
jumano před 11 hodinami
Chlebíčky s pomazánkou s tuňákem
Sahula před 13 hodinami
Uherská krkovice
Sahula před 13 hodinami
Hovězí uherský guláš z trouby
Sahula před 13 hodinami
Tématické fráze:
sachrův dort,
sachr dort,
sachrův dort originál,
sachr dort recept originál,
sachr dort originál,
sachrův dort recept,
recept na sachrův dort,
nejlepší recept na sachr dort,
sachr dort recept,
nejlepší sachrův dort,
originál sachr dort recept,
sachrův dort originál recept,
sachrový dort,
recept na sachr dort,
original sachrův dort,
dort sachr,
sachr dort originál recept,
original sachr dort,
recepty sachrův dort,
top recepty sachruv dorty
Suroviny:
čokoláda hořká,
máslo,
cukr moučkový,
vejce,
sůl,
cukr vanilkový,
cukr krystal,
mouka polohrubá,
máslo,
mouka hrubá,
marmeláda meruňková,
rum,
čokoláda hořká,
smetana ke šlehání,
máslo
Komentáře (10)