Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté müsli

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

h4ever

Středně náročný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 15 min

15 min (15 min příprava)

Suroviny

Porce: 8 až 16

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 580 kJ /
2 290 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky254,40 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 509 mg
Sůl1,27 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Toto müsli je velmi jednoduché na výrobu, potřebujete si jen předem připravit hustý glukózový sirup z krystalového cukru. Směs si připravíte podle své představy, viz poznámka 1. Krok 2: Směs s vločkami trochu nasekejte mixérem, aby části směsi nebyly moc hrubé, ale ani moc rozmixované. Ne moc.



Glukózový sirup dáme vařit, aby se z něj odpařila větší část vody (zmenší se asi o polovinu). Nesmí začít hnědnout. Hnědý cukr by byl moc tvrdý (karamel). Část (zbytek) sirupu zůstala na kastrolu.

Na pekáč nasypeme připravenou směs. Roztopím tuk, přidám ho do směsi (na pekáč). Naliji tolik sirupu na pekáč na směs kolik je třeba, abych mohl směs promíchat v těsto. Promíchám vařečkou a pak rukama prohnětu (nespalte se). Protože vše dělám odhadem tak množství sirupu možná bude kolem 188g (malá porce), ale je lépe mít připraveno více než méně.



Vytvořím 8 koulí (malá porce) nebo 15 koulí (velká porce), které následně silou rozplácnu na pekáči. Placky pak mají kolem 37 g. Müsli ztuhne za pokojové teploty, vyhněte se pečení. Jak je müsli zatuhlé, tak ho už jen podebrat a odlepit od pekáče.



Výsledné müsli je mírně sladké pokud v něm převažují obilné vločky. Pokud převažují rozinky, brusinky nebo jiné sladké ovoce může být víc sladší. V tom případě dejte méně glukózového sirupu.

Zveřejněno 11. 2. 2016

Poznámka autora h4ever

Cílem bylo vytvořit müsli tyčinku podobnou tyčince Fit "Šťavnatá", která se skládá z jablek. Originál obsahuje kukuřičné lupínky (domnívám se že se jedná o tzv. baby kukuřici - mladá kukuřice ve stádiu ještě před "zmléčněním" - http://1.bp.blogspot.com/_3QnO0SOfmaM/TE2Tflzf6xI/... ; zrna jsou bílé barvy které ovšem nevím kde sehnat takže nepřidávám).

Poznámka #1 - směs

Dám si zhruba dvě hrsti rozinek, jednu menší hrst brusinek, sušených jablek, ananas (dal jsem tam asi tak 4 trojúhelníčky). Všechno jemně nakrájíme, hlavně křížaly, protože jsou tvrdší. Směs (nahrubo) pošlehám ručním mixérem (jen velmi krátce) aby byla jemnější. Když toho mám tak zhruba 1/2 krabičky (krabička od tuku 500 g) tak to dosypu ovesnými a pšeničnými vločkami. Váha směsi kolem 188g.

Poznámka #2 - glukózový sirup

Sirup je středně hustý, dá se ještě nalévat, ale teče v dost velkém objemu hmoty. Je třeba z něj pak odvařit vodu, abyste získali velmi hustou lepící hmotu. Je dobré si toto vyzkoušet předem. Glukózový sirup se dá vyrobit jednoduše tak, že vezmete cukr krystal a zalijete ho trochou horké vody, aby se rozpustil. Přidáte trochu kyseliny citrónové. Pak v hrnci s tlustým dnem vaříte tak dlouho, dokud sirup za tepla začne mírně houstnout. Zkušební postup na výrobu glukózového sirupu můžete provést podle mého receptu zde: https://www.toprecepty.cz/recept/45981-ferero-roch... Na větší množství pak použijete tyto ingredience:

600 g cukru,

300 g vody (snad litr ale nejsem si jistý),

1 necelá jedna polévková lžíce (72 kapek) "Limetky" (koncentrát s kyselinou citrónovou)

Výsledek: 710 g glukózového sirupu hotovo za 15 min. vařil jsem ho 0,6 l. Středně hustý, tekutý.

Poznámka #3 - glukózový sirup

Pozor! Nepoužil jsem všechen sirup, byl moc tuhý takže zůstal na hrnci. Dejte jen tolik, kolik je třeba aby to nebylo moc sladké.

Teoreticky by místo glukózového sirupu měl použít i zbylý sirup po kandování, pokud ho dostatečně dlouho vaříte až je po vychladnutí skoro tuhý - toto jsem ale nezkoušel.

Poznámka #4

Množství müsli volte s rozumem, protože směs může rychle tuhnout a větší množství směsi byste pak nestihli zpracovat. Zpracovávám maximálně množství směsi cca 420g (jedna velká krabička od tuku (Rama 1kg). Pokud vám nečekaně zatuhne směs smíšená s glukózovým sirupem tak to zkuste rozehřát v troubě na 50°C. Dokud je tam voda tak by to mělo změknout. Hnědý/karamelizovaný cukr by nejspíš nezměkl protože v něm není skoro žádná voda.

Poznámka #5 - problémy?

Pokud vám nevyjde sirup, tak nezoufejte a uhněťte těsto jen z toho co drží pohromadě. Na zbylou směs ovesných vloček budete muset použít další sirup a opět vodu vyvařit aby byl super hustý.

Pokud přidáte moc řídký sirup do směsi, tak vám müsli nebude držet. Můžete zkusit nechat to dosušit v troubě tak na 50-60°C po dobu 30-45 min. a pak přidat na placičky jeden čtvereček čokolády na vaření, nechat rozehřát a pak rozetřít nožem. Nechat vychladnout. Čokoláda by to měla trochu zpevnit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnaté müsli

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GrZ5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šťavnaté müsli

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GrZ5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
jak připravit musli, glukózový sirup recept, domaci stavnate musli, jak zpracovat musli, štavnaté músli, stavnate domaci musli, müsli tyčinka šťavnatá recept, recepty z glukozoveho sirupu, recept na výrobu glukózového sirupu, musli koule, štavnaté pečené musli, vyroba glukozoveho sirupu, tycinky z rozmixovanych vlocek a rozinek, müsli recept, müsli, jak vytvořit müsli, jednoduche musli placky, recept z kokosove ramy müsli, recepty na musli tycinky a placicky

Suroviny:
vločky, sirup glukózový, tuk iva, tuk, sirup glukózový

Přidat fotografie receptu