Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šmórin

Kakaové řezy se smetanovým krémem a pařížskou šlehačkou potěší milovníky lehkých dezertů a hlavně děti. Jsou rychle hotové a snadné na přípravu. K přípravě ani nebudete potřebovat váhu. Jako odměrka vám poslouží lžíce a lžička.

Hodnocení receptu je 4,8 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Maja Motti Maja Motti

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

rozměr plechu 20x20 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 693 kJ /
2 078 kcal
Bílkoviny48,99 g
Tuky167,84 g
Vláknina5,94 g
Cholesterol 1,02 g
Sodík 639 mg
Sůl1,40 g
Sacharidy89,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme si plech o rozměru 20x20 cm a vyložíme ho pečicím papírem. Krok 2: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Krok 3: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme sníh. Krok 4: Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny a poté lehce vmícháme olivový olej. Krok 5: Mouku, prášek do pečiva a kakao prosejeme a opatrně zamícháme do žloutkové pěny. Nakonec do těsta opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Krok 6: Hotové těsto rovnoměrně rozetřeme na připravený plech a ve vyhřáté troubě pečeme 15-20 minut. Pokud si nejsme jisti, zda je těsto správně upečené, ke konci pečení do něj zapíchneme špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, je hotovo. Krok 7: Než piškot vychladne připravíme krém. Krok 8: Mascarpone smícháme se zakysanou smetanou, přidáme 1 lžíci želatinového ztužovače, moučkový cukr dle chuti a vyšleháme do nadýchaného krému. Krok 9: Hotový krém pak rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus. Krok 10: Pařížskou šlehačku vyšleháme s 1 lžící ztužovače a v tenké vrstvě ji rozetřeme na bílý krém. Přes sítko poprášíme kakaem a dáme ztuhnout do lednice. Krok 11: Hotový řez potom nakrájíme na úhledné čtverečky. Nůž po každém řezu očistíme. Dále zdobíme dle vlastní fantazie.

Zveřejněno 26. 3. 2016

Poznámka autorky Maja Motti

Proč "Šmórin"? Tak mu říkávala babička, vždycky jsme od toho kakaa nahoře byly všechny umolousané až za ušima :-)

Jak si řezy nazdobíte, to už záleží na Vás. Kreativitě se meze nekladou, můžete zkusit i vykrajovátkem nějakou ozdobu z fondánu.

http://www.majamotti.eu

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šmórin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4326

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šmórin

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4326

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

martiline: když nám ho delavala stařenka, tak byl nejlepší... Pokaždé si na ni vzpomenu když ho dělám :-)

Výborný a na přípravu velmi rychlý zákusek. Moc si pochutnáváme a recept si ukládám mezi oblíbence. Dá se různě zdobit. Fantazie se meze nekladou.
A jinak - já jsem vypadala jako šmórin už při přípravě.

Zákusek vypadá lákavě, až bude příležitost, tak ho vyzkouším, ale potřebovala bych vědět, jak velký je nevelký plech?
Díky
Monika

Monika: Asi polovina klasického plechu do trouby. :-K

babička použila mascarpone?

casino: Toho olivového oleje je tam jen jedna lžíce ;-) Myslím si, že když je tam kakao, je úplně fuk, jaký olej tam je. Ale ta jedna lžíce asi není nic, co by se nemohlo oželet :-8

Zobrazit 3 starší odpovědi

Líbí se mi,že je bez mouky,určitě vyzkouším.<3

Dana : jsou tam 3 PL mouky...

vilma vildomcová 18. 6. 2016 07:04
vypadá báječně,vyzkouším.:-p

Vypadá velice hezky a vyzkouším <3 děkuji :-K

Co to je PL nebo ČL ?8-(

Květa Romančáková 26. 5. 2016 16:14
marie: polevková lžíce a kávová lžička:-8

Zobrazit 2 starší odpovědi

Vyzerá výborne, no olivový olej určite nedám. Desaťročia odskúšaný, naše tráviace ústroje zvyknuté na náš repkový, alebo slnečnicový.

:-p:yes::yes:

jarda Kadic::yes::-K

Uložil jsem si to.Už jsem dlouho nebyl umolousanej až za ušima:yes:;-)

Tématické fráze:
krém z mascarpone a zakysané smetany, mascarpone se zakysanou smetanou, řezy smorin, zakusek smorin, šmorin řezy recept, krem mascarpone zakysana smetana, zákusek z mascarpone, mascarpone a zakysana smetana, moucnik smorin, krém s mascarpone šlehačkou a zakysanou smetanou, krém ze zakysané smetany a mascarpone, zákusky z první republiky recepty, zakusky prvni republiky, matovi olej recept, krém z mascarpone, zákusek s mascarpone, koláč šmorin, recepty na zákusky z první republiky, krém z mascarpone a zakysanou smetanou, zákusek se se zakysanou smetanou mascarpone

Suroviny:
vejce, mouka polohrubá, cukr krupice, kypřící prášek, olej olivový, kakao holandské, mascarpone, smetana zakysaná, cukr moučkový, ztužovač želatinový, šlehačka pařížská, kakao

Přidat fotografie receptu