Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Biftek

Biftek s hranolkami není jídlo, které bychom si dopřávali každý den. Hovězí svíčková je poměrně drahá surovina, proto si na přípravě bifteku dáváme opravdu záležet. Pak ale budeme odměněni nevšedním chuťovým zážitkem.

Hodnocení receptu je 5,0 (41×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Snadný

Doba přípravy 12 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 7 min bez odležení masa

12 min (5 min příprava + 7 min tepelná úprava, bez odležení masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 194 kJ /
1 002 kcal
Bílkoviny162,40 g
Tuky39,20 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 360 mg
Sodík 3,64 g
Sůl8,80 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Svíčkovou nakrájíme na 2-3 cm špalíky, otevřenou dlaní naklepeme, osolíme, opepříme. Pepř vtlačíme do masa, potřeme olivovým olejem a dáme na hodinu odležet do ledničky. Krok 2: Na rozpáleném tuku opečeme 3-4 minuty z každé strany a při této délce pečení máme středně propečený biftek (médium). Krok 3: Pak biftek zabalíme do alobalu a necháme v teple chvíli odležet. Krok 4: Podáváme s hranolky nebo opečenými brambory a tatarkou. Krok 5: Většinou se biftek podává s volským okem, není však podmínkou.

Dokonalá sázená vejce neboli volská oka

Zveřejněno 3. 5. 2009

Poznámka autora Jenda1

Včera jsme byli pozvaní na oběd do Karviné, kde byla tato mňamka servírována.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Biftek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Rgkq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Biftek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Rgkq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Ke grilování na pánvi je nejlepší železná kovaná panev. Čím masivnější, tím lepší.
Před prvním použitím je potřeba ji vypálit. Panev vymyjte běžným saponátovým prostředkem na nádobí a horkou vodou. Po umytí pánev vysušte.
Suchou pánev poště na sporák a velmi silně rozehřejte. Až nyní pridejte olej.
Až se olej rozpálí přidejte nahrubo nakrájené plátky syrových brambor s se slupkami. Brambory dobře opečte a pak vyhoďte.
Po skončení železnou kovanou pánev opět umyje a vytřete mastný papírem, aby při skladování nerezla.
Železnou konanou pánev koupíte např. Zde http://www.gastronom.cz/Panev+zelezna+kovana

Tak tady máte co potřebujete vědět o bifteku.

http://dolcevita.blog.cz/0703/hovezi-steak-beefste...

Martin K 2. 1. 2011 17:10
před pár dny jsem si dal biftek v restauraci na Mlýně (Ratíškovice. Stál sice 400Kč bez přílohy ale vypadal úplně jinak než tento na obrázku. Byl médium a doslova se rozpadal na jazyku. Lepší biftek jsem snad nikdy neměl. Tohle doopravdy vypadá jak maso na domácím grilu - steak. biftek by měl být hnědo šedý a po rozkrojení (média) by měl být i o trochu více krvavější než ten na obrázku. Já jen že biftek za 200 není asi to pravé

Re: Petas
Biftek = beefsteak = steak...

no teda nejhrubejsi, naprosto zasadni chyba je maso pred pripravou nalozit !!!!!

Já osobně si myslím, že biftek se dělá z vyššího kusu svíčkové, cca 5-6 cm plátek, naklepe se pěstí, osmaží z obou stran a poté se dopéká cca 5-12 minut pod grilem. Toto na obrázku bych spíš nazval steakem. :-(

nevím, ale podle mne je biftek, úplně jiný kus flákoty, než ten medium plátek cca 1,5cm široký:no: na obrázku.:-/ Pokud někdo viděl opravdu biftek, tak dá za pravdu!!!!

Biftek z hovězího je pochoutka. ale ochutnal jste někdo biftek z kapra?
http://www.trebonskykapr.cz/biftek-z-kapra

Jendo. Právě jsem si kliknul na hovězí maso, ze kterého chci něco dobrého udělat ( s omáčkou), aby si mohla pochutnat i moje žena a hned na prvním řádku je "BIFTEK". Už jsem se jednou klaněl tomuto jídlu, ale zachechtej se do úterka jse takový pravý médium, nebo krvavý neochutnal. Ale než jsem ženu vezl na prvidelnou dialýzu do nemocnice jsem neoddolal a dal si ho i když stála porce(bez přílohy) 220,- Kč. Stále bych si to nedovolil, ale stálo to za to. Kuchař ho udělal perfektně a byl přesně, jako na tvém obrázku.Zkrátka dobrota.Škoda, že už jsem dal bodík, jinak po nových zkušenostech bych ho nejraději dal znovu. Václav

Tak dnes jsem měla toto jidlo připravené od přítele. Tímto mu chci poděkovat. Luky bylo to výborné. Jen tak dále.:yes:

Biftek super , na pánve co jentak nechladnou můžete kouknout sem www.litinove-nadobi.cz/?p=productsList&iCategory=16&sName=Panve :-)

Milý Jendo1, barbarem jsem nenazval Vás, ale případné "kutily" v kuchyni, kteří biftek rozkrojí, aby se podívali. Viděl jsem to na vlastní oči. Asi jsem se špatně vyjádřil, měla to být poznámka k doplnění, nikoli kritika. Máte pravdu, nikde v receptu nenic o rozkrojení a podívání se. Asi jsem se překouk a omlouvám se tedy, ale já opravdu měl dojem, že jsem v receptu viděl "rozkroj a podívej se".
Jinak naprosto souhlasím s Elizou, těžká železná pánev co po vložení masa ihned nevychladne. Asi bude v Česku potíž dostat,aso které se flákne na suchou pánev mastí se samo zevnitř. Svíčková je na to podle mne dost suchá a bez oleje to nepůjde. Jen tedy strašně horký, aby se maso co nejrychleji "zatáhlo".

Jej, bifteček a přesně tak, jak má vypadat :-)Ale přiznám se, že správně se mi ho zhotovit zatím nepodařilo. Dávali jsme si ho raději v restauracích, ale ani tam to někdy nebylo lepší než můj výtvor, od tvého to mělo daleko:-) Bodík!:yes:

Jendo, ať je to rozkrojené, či není, je to prostě flák masa a velká dobrota! Médium mám nejraději!:-p
Bodík pro tebe!:yes:

Také mi Drobkův komentář hned připadal úplně mimo...:-O Fotografie řezu je totiž mimořádně pěkná! Napadlo mě, jestli snad Drobek nepolyká bifteky vcelku, nebo ukusuje - aby nemusel použít nože...;-):-))
Biftek připravit umím (dědictví po dědovi, byl dost proslulý šéfkuchař) a tomuto receptu bych nic nevytýkala, jen dodala maximální rozpálení pánve (nejlépe železné s těžkým dnem), teprve poté přilití oleje (nebo ani ne, pokud je maso v oleji naložené)a ono zmíněné odpočinutí opečeného masa. Většinou by se mělo solit až po opečení, ale úplně nutné to není...;-)
Jendo, bod Tě nemine!! :-)

Michale, my jsme Jendovi moc vděční, že to rozkrojil, určitě to pak nenechal oschnout a snědl. Koukala jsem na tvoje recepty, moc se mi líbí, ale chci věřit, že jsi Jendu nazval barbarem jen z legrace, jsme rádi, že vás tady chlapi máme aspoň těch pár!!:-)

Michale, jsem vstřícný jakékoliv zpětné vazbě, ale domnívám se, že jste tentokrát šlápl vedle.:no:
Dlouho jsem zvažoval, zda vůbec na tento komentář reagovat.:-O
Pokud si ještě jednou prohlédnete přiložené fotografie, tak ten barbar, jak jste mě nazval, v průběhu konzumace vzal foťák, aby v detailu vyfotil pro všechny na topreceptech, jak vypadá stak propečený na "medium".:-))
Je mi opravdu líto, že vy jako jediný jste to z fotografií nepoznal.:-!:no: Přeji hezky zbytek večera.:-))

Jen barbar může naříznout biftek aby se podíval jak vypadá vevnitř. Vždyť proto se nechává po dopečení "ustát", aby z něj žádná šťáva nevytekla. A vy teď na něj s kudlou!!:no:
Podám tu návod jak to poznat po hmatu: Dejte k sobě volně, bez mačkání, ukazovák a palec a pak si druhou rukou sáhněte na bříško palce. Cítíte jak je to měkké? Tak to je syrový, (rare). Palec s prostředníkem je středně syrový (medium) , s prsteníkem je středně a s malíčkem je středně dobře propečený (medium well). Na dobře propečený (well done), se to srovnává snad jen s deskou stolu.
Tohle mne naučil Mistr kuchař a je to ta nejsprávnější metoda.:-)

Bibi, ty se kaješ a červenám, ano, Hello, panenka je vepřové, bože, asi budu chodit kanálama:-(:-8 Spletla jsem svíčku s panenkou:-8:-8

Tak Jendo. To je přesně ono, na co jsem byl zvědavý. +bodík

Jani Bibinko, to není můj výtvor, ale švagrové Jany z Karviné, která je skvělá kuchařka.:-!:yes::-))
Musíš dočíst recept do konce;-), píšu o tom v poznámce.:-8
Já jsem to pouze nafotil:-) a konzumoval.:-p:-p

Já se kaju, napsala jsem byftek, místo biftek-jak negramot,fuj;-)

Helli, máš pravdu, ale když mě švagrová viděla, jak slintám:-p, ten poslední krok vypustila.;-):-))

Moc hezké já biftek po dosmazení ihned prendám do horké(ale uz vypnuté trouby cca na 4-5 minut)nebo ho zabalím do alobalu na stejnou dobu, maso je pak rovnoměrně stavnaté.:yes:

Udělat správnej bifteček, chce kuchařské umění-vystihnou tu chvíli, kdy je to akorát, když se rozřízne aby to nebylo úplně syrové, nebo zase moc opečené:-! Jenže Jenda+kuchařské umění to se snoubí ruku v ruce, proto je to ten byftek "akorát";-) No, prostě bodík pospíchá:yes:
,

Nádherné, člověku se sbíhají sliny. Ale v receptu chybí, že po upečení se musí nechat chvíli v troubě "ustát".
Jinak Jano, "panenka" se snad říká jen svíčkové z vepřového, né? Tohle je ale evidentně hovězí! Nicméně, bod je tam!

No, jo, Jenda, co na to říct? Krása. Já to medium raději nezkouším, určitě by to nedopadlo dobře. Vím, jak jsem se v kuchyni trápila s roštěnkou, asi byla ze stoletého býka:-( Pak jsme ji raději nakládali aspoň do oleje, jinak byla roštěnka pro mne strašák a chudák zákazník. Pak jsme si začínali objednávat maso z mladého býka a bylo to o něco lepší-měkké, ale dodnes si s roštěnou moc nerozumíme, raději ji trestám v tlakáči:-)):-D Letí ti plus z Orlové;-) Samozřejmě jsem si všimla, že to máš z panenky, ale kup si dnes panenku:-/

Tématické fráze:
biftek recept, biftek, hovězí biftek, jak udělat biftek, recept na biftek, biftek medium, recept biftek, biftek ze svíčkové, steaky a bifteky recepty, hovězí biftek recept, biftek recepty, bifteky, jak spravne udelat biftek, biftek na grilu, recept na hovězí biftek, recepty biftek, jak se dela biftek, hovězí maso recepty, hovězí panenka, jak připravit biftek

Suroviny:
svíčková hovězí, sůl, pepř drcený, olej olivový, olej

Přidat fotografie receptu